Brojni prijatelji u kući porodice Živojinović: Luli reči utehe

S. B. Milošević

24. 05. 2016. u 21:49

U dom stigli Radoš Bajić, Eva Ras, Rale Zelenović... Đurovski: Lepa sećanja me vežu za njihovu porodicu

Бројни пријатељи у кући породице Живојиновић: Лули речи утехе

Foto N.Skenderija

RODBINA i prijatelji legendarnog Valtera i u utorak su tokom čitavog dana pristizali u Požarevačku 36 u Beogradu, gde je Bata godinama živeo, da porodici izjave saučešće. Među prvima je stigao Radoš Bajić.

- Otišao je najveći jugoslovenski i srpski glumac. Veliki čovek, veliko ime - navodi Bajić. - Ovo je ogroman gubitak. Bata me je dočekao u “Vrhovima Zelengore” i od tada je naša saradnja započela, kao i prijateljstvo. Veliki broj filmova smo snimili zajedno. Ipak, moram da kažem da se država ogrešila o njega. Pravo je svakog čoveka da u trenutku smrti njegovi najmiliji budu pored njega. Država je ovo Bati uskratila. I vrapci na grani znaju koliko mu je Miljko nedostajao. Ne kažem da bi nekome trebalo omogućiti privilegije, ali je falilo dobre volje.

Vest o smrti Bate Živojinovića zatekla je Radoslava Zelenovića, direktora Kinoteke, u Batinoj rodnoj Koraćici. Njega je na Kosmaj upravo Bata “odveo”.

- Batu ću pamtiti, pre svega, kao čoveka koji nikada nije rekao da nešto ne može. Mogao je sve! I prvi put kad smo se sreli 1971. godine, rekao mi je: Kako si? Kako mogu da ti pomognem? Obeležio je kinematografiju na ovim prostorima. Ima ogromnu filmografiju, od nekoliko stotina filmova, za koju ne verujem da će je iko ikada dostići. Nikada nije pravio pitanje da li je uloga velika ili mala. Igrao je sve i bio dobar u svemu. Ono najvažnije što ostaje iza njega, jeste jedna velika kinoteka.

Batinu suprugu Lulu u utorak je posetio i Boško Đurovski, dugogodišnji fudbaler “Crvene zvezde”, koji je sa nepunih 14 godina iz rodnog Tetova došao u Beograd.

- Batu pamtim kao glumca još kad sam bio dete. Odrasli smo uz njegove filmove. Kada sam 1976. došao u “Zvezdu”, zajedno sa njegovim sinom Miljkom sam igrao za pionire. Lepa sećanja me vežu za ovu porodicu. Brat i ja smo došli bez oca i majke ovde, pa nas je Miljko često pozivao u kuću. Kod Lule sam dolazio na palačinke. Upravo sam se čuo sa Miljkom, razmenili smo neke stare fotografije. Zaplakao je tamo u Parizu. Ne znam da li će doći na sahranu.

Đurovski je novinarima otkrio i da se Lula dobro drži, iako se vidi da joj je veoma teško.

Među onima koji su došli da izjave saučešće, bila je i Eva Ras. Navela je da su ona i Bata od svih glumaca uvek govorili da su oni ljudi kao i svi drugi i da ne traže neki specijalni položaj.

- On je bio veliki glumac, jer nije glumatao, već je uvek bio umeren. Niko ne može da bude veliki glumac, ako nije veliki čovek. On je to bio.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije