OVI LJUDI SU NAGRAĐENI ZA PISANJE POEZIJE: Oni su srpski zatvorenici, a veoma su talentovani! (FOTO)

Na konkurs se prijavila 21 zatvorska ustanova u Srbiji i to kazneno-popravni zavodi, zatvori, specijalna zatvorska bolnica i Vaspitno-popravni dom iz Kruševca

  • 0

U valjevskom zatvoru danas su dodeljene nagrade pobednicima 11. Republičkog festivala osuđeničkog literarnog stvaralaštva na temu "Novi početak".

ONI SU NAJVEĆI PESNICI MEĐU SRPSKIM ZATVORENICIMA: I danas su nagrađeni zbog toga! (FOTO)

Na konkurs se prijavila 21 zatvorska ustanova u Srbiji i to kazneno-popravni zavodi, zatvori, specijalna zatvorska bolnica i Vaspitno-popravni dom iz Kruševca.

U kategoriji proze, u konkurenciji 58 radova, prvu nagradu su dobili Igor Đurđević iz KPZ Niš za rad "Greh" i Miroslav Mihajlović iz leskovačkog zatvora za rad "Crna zvona". Oni su dobili novčana nagrada od po 7.500 dinara, knjigu i diplomu.

- Pišem od malih nogu, osvajao sam i ranije nagrade, ali ovo je prva koju sam dobio u zatvoru. Ovde sam naučio mnoge životne lekcije, a najvažnija je da je lako oprostiti drugome, ali najteže je da čovek oprosti samom sebi i da nastavi život dalje. U zatvoru sam proveo skoro 11 godina zbog više krivičnih dela. Odrastao sam po domovima. Sada mi je ostalo još tri meseca da odslužim, pa izlazim na slobodu. Tamo me čekaju ćerka koja ima tri godine i supruga - kaže prvonagrađeni Miroslav Mihajlović iz Niša, koji služi kaznu u Leskovcu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Drugu nagradu za prozu osvojili su Vesna Jeremić iz požarevačkog zatvora "Zabela" i Vladan Cvetković iz niškog zatvora. Njima je pripala novčana nagrada od po 5.000 dinara, uz diplomu i knjigu. Treću nagradu dele Nenad Blagojević iz KPZ Požarevac i Siniša Stević iz somborskog zatvora. Oni su dobili novčanu nagradu od po 4.000 dinara.

U kategoriji poezije prijavilo se 90 zatvorenika sa preko 200 radova, a po oceni žiriji, prvo mesto dele Siniša Stević iz somborkog zatvora za rad "Šapat trešnjonom cvetu" i Ninoslav Đelić iz ćuprijskog zatvora, koji je nagrađen za rad "U pustinji među ljudima". Treću nagradu dele Šima Kalmar iz somborskog zatvora i Zoran Manojlović iz novosadskog zatvora.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Predsednik žirija pisac i novinar Vlada Arsić je kaže da se većina zatvorenika, koji su se prijavili na ovaj konkurs, u svojim radovima bavi pitanjem šta je to što ih čeka na slobodi i šta dalje činiti.

- Kod jedne grupe zatvorenika, kroz njihovo pisanje, provejava žal za porodicom, kod drugih se vidi posvećenost veri i Bogu. Najvažnije je da svi oni ne klonu duhom, a na državu apelujem da ima više sluha za one koji su odslužili kaznu i koji se nađu na slobodi, da im pomogne da se lakše socijalizuju. Ako im otvorimo zatvorska vrata, a zatvorimo sva ostala vrata, nismo ništa učinili - poručio je Arsić.

Na današnjoj svečanosti uručene su tri specijalne nagrade zatvorima u Novom Sadu, Somboru i Ćupriji u vidu biste slavne pesnikinje Desanke Maksimović.

(Slađana Stevanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA