Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Фалсификовали исправе за дечији додатак

rssBookmark and Share

20.05.2016. РТВ Врање

Да би дошли до пара грађани крше закон. То свакако није могуће без помоћи овлашћених лица и запослених у служабама које проверавају поднета документа, па се на крају све сведе на корупцију и криминално понашање

Фото. РТВ Врање youtube.com
Фото. РТВ Врање youtube.com

Једна таква прича везана је за дечији додатак.

Иако је износ дечијег додатка сада више него симболичан и креће се од 2 хиљаде и 600 до 3 хиљаде и 400 динара, има и оних који и за овим новцем незаконито посежу. У више наврата од надлежних у градском руководству могло се чути да је у Одсеку за друштвену бригу о деци у Врању, дошло до кршења закона и да се испитује настала ситуација. Говорило се да су у питању милионски износи и да је за тај новац оштећен буџет Републике Србије, јер се исплате врше са тог нивоа. Могло се чути и да су лажне потврде доносили запослени у државним органима.

Тим поводом, на основу Закона о слободном приступу информација од јавног значаја, обратили смо се Основном јавном тужилаштву са следећим питањима: Да ли је покренута истрага у вези са дечијим додацима у Одсеку за друштвену бригу о деци У Врању? Ако јесте докле са тиме стигло? Имамо незваничне информације да се истрага води против две особе из Одсека, да ли је то тачно, ако је тако, ко су ти људи? Да ли су истрагом обухваћене и особе које су издавале лажне потврде о висини зарада запослених?

У законском року добили смо одговор из Основног јавног тужилаштва у коме се каже, да је овом органу  поднето неколико кривичних пријава од стране Полицијске управе у Врању,  против осумњичених С.С, С.Г, Ј.С, Р.Д и С.Н,  због основа сумње да су извршили по једно кривично дело фалфиковање исправе из чл.355.ст.1.Кривичног законика, јер су приликом подношења захтева за дечији додатак,  употребили као праву лажну исправу, потврду о оствареним приходима из радног односа, а у намери остваривања права на дечији додатак.  Такође су поднете кривичне пријаве против осумњичених М.Ц. и П.Д, запослених у Одељењу за здравствену, социјалну и дечију заштиту у Врању, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја из чл.359.ст.1.Кривичног законика. По наведеним предметима у току је предистражни поступак.

Према незваничним информацијама до којих со дошли пронађено је преко 30 таквих предмета, али су за сада у разматрање узета седам.


#   Дечији додатак   злоупотреба службеног положаја   информација од јавног значаја   кривичне пријаве   кривично дело
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима