ZAMRZLA IM SE OPREMA: Antivirusni program prekinuo hirurge usred zahvata na srcu!
Foto: Profimedia

Presekli se

ZAMRZLA IM SE OPREMA: Antivirusni program prekinuo hirurge usred zahvata na srcu!

Tech -

Američki lekari koji su u radili kateterizaciju srca na jednom pacijentu, presekli su se kao retko kada u karijeri kada im se usred zahvata 'zamrzla' oprema jer se aktivirao antivirusni program na personalnom računaru.

Lekari su se služili opremom "Merge Hemo", kompleksnim medicinskim uređajem koji pomaže pri nadgledanju uvođenja katetera kroz periferne arterije ili vene do srčanih šupljina i koronarnih arterija.

Jedna od komponenti aparata preko serijskog porta na monitor šalje zabeležene podatke iz katetera, ali je lekarima nažalost tog dana aplikacija, baš kao što to i mnoge druge čine na operativnim sistemima, iznenada otkazala.

Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Uzrok je bila aktivacija antivirusnog programa, koji je bio podešen tako da svakoga sata proverava datoteke na računaru.

Srećom, lekari su brzo reagovali i ponovno pokrenuli računar, te su postupak na pacijentu nastavili bez posledica po njegovo srce.

Ceo slučaj prijavljen je proizvođaču opreme, ali i nedavno opisan na stranicama američke Agencije za hranu i lekove. Sva je sreća pa nije bilo potrebno ažuriranje Vindousa.

(rt.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track