Pune penzije i isplata razlike od 10. maja 1

Više od 6.000 radnika koji su srpske fabrike napuštali po socijalnom programu u periodu od 2010. do 2014. godine, po opciji „pet godina do penzije“, i koji su u međuvremenu otišli u mirovinu, konačno će rešiti problem nastao nakon donošenja novog Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju. Njima će, po zaključku koji je Vlada usvojila 25. marta, već od 10. maja, kada primaju prvi deo aprilskog čeka, biti isplaćena i ukupna razlika nastala zbog umanjenja iznosa jer po novom Zakonu o PIO oni nisu ispunjavali starosni uslov za punu penziju.

Konkretno, radnici koji su 2010. napustili fabrike po ovoj opciji, i lane otišli u penziju, narednog utorka će, uz penzioni ček na kojem će uz umanjenu (prevremenu) penziju biti naveden i iznos dodatka (razlike) za april, dobiće i ukupnu razliku za sve prethodne mesece, od momenta kad su u 2015. otišli u penziju do aprila. Od 25. maja, kad se isplaćuje drugi deo aprilske penzije, dobijaće puni iznos i na penzionom čeku će im, kao i 10. maja, stajati dve šifre: jedna na osnovu koje će dobijati umanjene penzije i druga koja će im obezbeđivati automatsku isplatu dodatka do pune penzije.

Na ovaj način pune penzije će dobijati samo prekobrojni radnici koji su od 2010. do 2014. dobrovoljno napuštali svoje fabrike uz opciju iz ponuđenog socijalnog programa „pet godina do penzije“, dok se zaključak Vlade koji to omogućava do daljeg ne odnosi na one koji odlaze u penziju pre navršenih 65 godina života, i kojima će se penzije isplaćivati uz primenu kaznenih poena, kojima se penzije umanjuju i do 20 odsto.

– Kazneni poeni se zapravo ne ukidaju, jer bi to značilo izmenu člana 70 a novog zakona o PIO. Naprotiv, oni ostaju na snazi za sve koji odlaze u prevremenu penziju, pa i za grupu radnika iz „Opcije pet“. Međutim, kako se u našem slučaju radi o retroaktivnoj primeni aktuelnog zakona o PIO, to je Vlada konačno, nakon naših brojnih protesta, našla rešenje da se nama isplaćuju razlike između umanjene penzije, sa kaznenim poenima, i one koju treba da primamo prema zakonu o PIO koji je bio na snazi kad smo, uz socijalni program, odlazili iz fabrika, i kada nam je tadašnja Vlada garantovala da se eventualne izmene zakonodavstva u oblasti penzijsko invalidskog osiguranja neće odnositi na nas – rekao je našem listu Aleksandar Petrović, predsednik Udruženja „Opcija pet“, koje okuplja oko 6.300 bivših radnika oštećenih retroaktivnom primenom novog zakona o PIO.

Reč je, podsetimo, o modelu iz socijalnog programa prema kome su fabrička poslovodstva i nadležni u Vladi Srbije radnicima koji ih prihvate garantovali da će u punu penziju moći da odu kada muškarci navrše 40, a žene 35 godina radnog staža. Taj program primenjivan je u fabrikama kragujevačke Zastave, Goše iz Smederevske Palanke, Prve petoletke iz Trstenika, „14. oktobra“ iz Kruševca, čačanske Slobode i drugih preduzeća u restrukturiranju. Početkom prošle godine, međutim, na snagu je stupio novi zakon o PIO koji propisuje da puna penzija može da se ostvari tek kada muškarci napune 65, a žene trenutno 61,5 godina života. Retroaktivnom primenom zakona o PIO, hiljadama prekobrojnih radnika penzije su tokom prošle i početkom ove godine umanjivane za oko 20 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari