Putin: Japan nije samo sused Sused Rusije već i ...

Japan nije samo sused, već i važan partner Rusije u Azijsko-pacifičkom regionu, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Izvor: Tanjug

Petak, 06.05.2016.

20:10

Putin: Japan nije samo sused Sused Rusije već i ...
Foto: Tanjug

Putin s esastao sa premijerom Japana Šinzo Abeom u Sočiju.

"Zbog poznatih događaja i u političkoj oblasti i u oblasti trgovinsko-ekonomskih veza, postoje pitanja koja zahtevaju određenu pažnju. Zbog ovih okolnosti moramo se posebno posvetiti izgradnji naših odnosa, držeći ih na visokom nivou", rekao je Putin.

Kako prenosi ruski mediji, on je takođe dodao da poseta šefa japanske Vlade daje mogućnost da se udruženo radi na pitanjima koja su od zajedničkog interesa.

U odnosima Rusije i Japana centralno mesto zauzima pitanje mirovnog sporazuma koji nije bio potpisan posle Drugog svetskog rata, prenosi Sputnjik. U Tokiju povezuju njegovo potpisivanje sa rešenjem teritorijalnog spora. Japan pretenduje na četiri Kurilska ostrva (Iturup, Kunašir, Šikotan i Habomai), dok Moskva smatra da su Južni Kurili ušli u sastav ŠSR-a nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima nije predmet rasprave.

Premijer Japana Šinzo Abe je nakon sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom izjavio da je predložio Moskvi novi pristup za rešavanje problema Kurilskih ostrva, prenosi japanska agencija Kjodo.

Prema podacima agencije, premijer je naglasio da su se on i predsednik Ruske Federacije složili da taj problem reše pomoću novog pristupa.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da će Putin i Abe diskutovati na temu Kurilskih ostrva, ali da ne treba očekivati trenutni napredak. Prema pisanju agencije Rojters, Abe namerava da održi "direktne i iskrene" razgovore sa ruskim predsednikom kada su u pitanju Kurilska ostrva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: