05. maj  2016. 19.55  | Izvor: RTV (Maja Guzijan)

Mora da vrati penziju koju nije primila

NOVI SAD -

Osim od godina radnog staža, konačni obračun koeficijenta visine penzije zavisi i od toga u kom mesecu tokom godine ste prestali sa radom. Između privremenog i dobijanja konačnog rešenja, dešavaju se i mimoilaženja u obračunima penzija između građana i PIO fonda. U to se uverila i naša sugrađanka.

 

video icon

Novosađanka Milena Topalski u penziju je otišla u avgustu 2014-te. Na osnovu konačnog rešenja koje je dobila nakon devet meseci, ispostavilo se da je nekoliko meseci primala više novca nego što joj to po zakonu pripada. Na osnovu toga, razliku mora da vrati fondu, a ona tvrdi da novac nije ni stigao na njen račun.

"Meni sad računaju da za devet meseci treba da vratim neki novac, a u stvari sedam meseci od tih devet uopšte nisam ni dobijala taj novac, nego sam dobijala mnogo manje, jer mi je penzija nezakonito, protivustavno smanjena kao i mnogima. U suštini, to nisu jako veliki iznosi, neki nenormalno veliki, međutim i da je 100 dinara po penzioneru, milion penzionera to je sto miliona", kaže Milena Topalski.

Iz novosadske filijale PIO fonda kažu da se gospođa Topalski do sada nijednom nije žalila ni na privremenu, ni na trajnu odluku, ali ne poriču da uslovi obračunavanja penzija nisu jednaki za sve.

"Penzija se računa tako što se prosečna zarada u republici za svaku godinu, računa u odnosu na zaradu koju je osiguranik ostvario u svakoj godini, praktično od svog staža, pa tako i u poslednjoj godini iz koje odlazi u penziju. Tako da je praktično uvek povoljniji obračun za one koji idu krajem godine u penziju jer se onda praktično njihova zarada upoređuje sa prosečnom republičkom zaradom u svih 12 meseci, a ovako recimo ko je radio samo par meseci u toj godini iz koje je odlazio u penziju, onda mu se praktično upoređuje samo njegovih par meseci zarade, sa prosečnom republičkom za 12 meseci", Milorad Gvozdenović, zamenik direktora filijale PIO fonda Novi Sad.

Osim situacija u kojima penzionerima stigne obaveštenje da su između donošenja privremenog i trajnog rešenja bili preplaćeni, dešava se i da im fond duguje novac, koji im u tom slučaju bude isplaćen. U situacijama kada se druga strana smatra oštećenom, ima pravo na žalbu, a svi procesi obavljaju se u skladu sa postojećim Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, kaže Gvozdenović.

Tagovi
Broj komentara: 4

Aleksandra  05. 05. 2016. | 23:31
Na primer, mesečno: Penzija po privremenom rešenju je 40.000 Umanjenje za reforme je, recimo (ne sećam se koji je procenat), 4000, tj. primala je 36.000. Penzija po konačnom rešenju je 38.000. PIO traži da vrati 2.000. Naravno, ne sumnjam da će zaista da joj obustavljaju (još) 2.000, jer PIO smatra da je ova žena primala 40.000, a onda je PIO u njeno ime (dobrovoljno) vratio 4.000 u budžet. A u tekstu, žena se žali na jedno (obustavu od 2.000), a iz PIO objašnjavaju drugo (kako nastaje razlika između konačnog i privremenog rešenja). Ludilo. Ovakvih slučajeva sigurno ima više u celoj Srbiji (penzioneri koji nisu imali konačno rešenje, penzije su im veće od 25.000 dinara, a iznos penzije po dobijenom konačnom rešenju je manji od iznosa po privremenom rešenju).
bre  06. 05. 2016. | 08:40
Radi li neko u PIO svoj posao ? Pa ako radi što ne radi dobro ili bar ne snosi knsekvence ?
Prcreca  06. 05. 2016. | 09:11
Samo mi onda objasnite kako akademci imaju toliko male penzije npr adva advokata ista stručna sprema, plaćali redovno doprinose koji nisu mali penzionišu se i imaju penzije oko 20.000, dok npr neki ko radi u mesnoj zajednici sa srednjom školom ima oko 40.00 penzije ili proferos na fakultettu koji je imao preko 100.000 din platu ima oko 50.000din penziju? Objasnite mi kako je to moguće?
milena  06. 05. 2016. | 15:47
Iz PIO fonda reče da kad su oni dužni vraćaju što nije tačno. Znam čoveka koji je posle dvadeset meseci dobio konačno rešenje po kojem mu pripada šest stotina dinara mesečno više nego po privremenom rešenju što znači da oni duguju 12000 dinara. Kad se ta osoba kod njih pojavila oni su je slali od jednog do drugog i na kraju su je ubedili da joj je to već isplaćeno kroz redovno uskladjivanje penzija sa rastom ličnih dohodaka a to ustvari jedno sa drugim nema veze. I tako nas zamajavaju dok ne odustanemo srećni što uopšte i dobijamo penzije.