Davutoglu podneo ostavku

I. STANOJEVIĆ

05. 05. 2016. u 12:06

Lider vladajuće stranke i premijer Turske danas saopštio da odlazi sa svih funkcija. Odstupanjem premijera, predsednik Redžep Tajip Erdogan "cementirao" svoju vlast

Давутоглу поднео оставку

Foto Tanjug, AP

Ahmet Davutoglu je danas podneo ostavku na funkciju predsednika vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP), što podrazumeva da više neće biti ni premijer, budući da su ta dva zaduženja u ovoj evroazijskoj zemlji "vezana" od 2002. godine, otkako AKP dominira na domaćoj političkoj sceni. Do smene u Ankari doći će posle vanrednog partijskog kongresa, 22. maja, kad će vladajuća stranka izabrati svog novog lidera, automatski i premijera.

Odlazak Davutoglua otvara put turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu ka nesmetanom učvršćivanju vlasti i "cementiranju" Turske kao autoritarne države. Sad već bivši premijer bio je jedini značajan igrač na domaćoj političkoj sceni koji se protivio Erdoganovim planovima da Tursku potpuno prebaci na predsednički sistem. List "Hurijet" piše da se premijer Davutoglu nedavno sukobio s Erdoganom oko planiranh promena ustava koje bi dovele do jačanja predsedničke funkcije. Davutoglu se snažno protivio Erdoganovom mešanju u rad vlade i AKP, a ovaj je njega otvoreno kritikovao "zbog privrženosti Zapadu". Kao razlog za Davutogluov odlazak svetski mediji, zato, navode rastuće neslaganje između sad već bivšeg tandema u turskom političkom vrhu. Davutoglu je, međutim, juče bio nedvosmislen:

- Niko nije čuo, niti će čuti od mene ijednu reč protiv našeg predsednika - kazao je Davutoglu novinarima. - Odlučio sam da bi radi jedinstva stranke promena premijera bila prikladnija. Neću se više kandidovati.

Dodao da će "radije pregaziti svoj ego, nego ugroziti interes svoje vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), iz koje dolazi i predsednik Erdogan". Kad se saberu dva i dva, vidi se da odluka baš i nije njegova, niti je doneta na demokratski način. Korak koji menja politički vrh u Ankari načinjen je juče na posebnom sastanku rukovodstva AKP i to samo dan pošto su u javnost prodrle vesti o razdoru između Davutoglua i Erdogana. Razlike u stavovima premijera i predsednika bivale su sve izraženije iz meseca u mesec, otkako je Davutoglu 2014. godine, postao šef partije i turski premijer.

IPAK U BANjALUCI? I PORED danas podnete ostavke, Ahmet Davutoglu, ipak, dolazi na svečanost otvaranja džamije Ferhadija u Banjaluci 7. maja, iako je prvo bilo objavljeno da će zbog svega što se dogodilo odustati od ranije planirane posete. Prema informacijama iz Vlade Turske, Davutoglu će u subotu otvoriti obnovljenu džamiju Ferhadija. Sarajevski mediji su javili da će Davutoglu u Banjaluku doputovati na jedan dan.

Turski list "Milijet" ipak je u kontekstu Davutogluovog odlaska upotrebio pridev "demokratski". Objavio je da će se u Turskoj desiti "demokratska tranzicija" o kojoj su se tiho dogovorila dva lidera, ne bi li izbegli političku krizu. So dramatičnosti na tursku ranu, dodaje činjenica da se Ankara upravo suočava sa pitanjima od čijeg rešavanja joj zavisi budućnost. Turska, koja je kandidat za članstvo u EU, suočena je s gotovo neprekinutim nizom napada bombaša-samoubica, povezanih sa terorističkom organizacijom Islamska država i kurdskim pobunjenicima.

Turski dnevnik "Džumhurijet" piše da su kandidati za naslednika aktuelni ministri saobraćaja i energetike, Binali Jildrim i Berat Albajrak, inače, Erdoganov zet. U istom smeru idu i razmišljanja analitičara koji veruju da će Davutoglua zameniti neko ko je "sto posto" lojalan Erdoganu.

DVORSKI UDAR

LIDER najveće opozicione stranke u Turskoj, Kemal Kiličdaroglu, izjavio je da ostavka premijera Ahmeta Davutoglua predstavlja "dvorski udar", pošto je u skladu sa nastojanjima predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da ojača svoju poziciju. - Ostavku Davutoglua ne treba posmatrati kao unutarstranačko pitanje, svi pobornici demokratije moraju da se odupru ovom dvorskom udaru - rekao je Kiličdaroglu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)