Do manadata preko hipoteka, garanicija i gotovine

Političke partije davale su Ministarstvu finansija hipoteke, bankarske garancije i gotovinu kao jemstvo da će vratiti budžetski novac za finansiranje predizborne kampanje u slučaju da ne osvoje jedan odsto glasova.

Tako je pokret "Dosta je bilo" kao zalog dao stanove tašte lidera stranke Saše Radulovića, ali nije precizirana lokacija stanova i njihova kvadratura, navodi se u izveštaju Centra za istraživanje korupcije, objavljenom na sajtu organuzacije.

Koalicija Dveri-DSS stavila je hipoteku na poslovni prostor DSS-a u ulici Braće Jugovića, dok je SPS stavio hipoteku na stranačke prostorije u Kraljevu, Požarevcu, Leskovcu, na Čukarici i u opštini Savski venac, kvadrature od 150 do 800 kvadrata, navodi se u istraživanju Centra.

Hipoteku na poslovni prostor stavio je i Savez vojvođanskih Madara, dok su iz Levice Srbije vraćanje novca garantovali hipotekom na kuću od 180 kvadrata u Kraljevu oca predsednika Izvršnog odbora Levice Ivana Jovanovića.

Grupa građana "Za preporod Srbije" kao garanciju dala je stan od 80 kvadrata u centru Beograda, dok je hipoteku na zemljište priložio Srpsko-ruski pokret, a u pitanju je plac predsednika stranke Slobodana Dimitrijevića, u naselju Dr Ivana Ribara u Beogradu.

Liberalno-demokratska partija se odlučila za hipoteku na nekretninu, Zelena stranka dala je hipoteku na stan, a isto je učinila i grupa građana "Dijalog - mladi sa stavom".

Kada je u pitanju gotov novac kao kaucija, dve liste su se odlučile za ovaj vid garancije i to stranka Demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina, koja je dala 5.806.000 dinara depozita, a lista "U inat - Složno za Srbiju - Narodni savez" navela je da je dala depozit Ministarstvu finansija u novcu, ali nisu želeli da otkriju u kom iznosu.

Izborno jemstvo ustanovljeno je kako bi se one partije kojima je jedini plan da na izborima dođu do lake zarade udaljile iz izborne utakmice.

Država je za finansiranje kampanje ove godine strankama opredelila 580 miliona dinara, od čega je 20 odsto ili 116 miliona dinara, podeljeno partijama nakon zaključivanja izbornih lista, a preostalih 80 odsto se raspodeljuje strankama koje uđu u parlament u zavisnosti od broja mandata.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво