Aprilskom proizvodnjom od 7.600 tona anodnog bakra borski metalurzi dokazali su tvrdnju da časovni kapacitet prerade u novoj topionici može da se poveća za 20 do 25 odsto bez ijednog uloženog centa. Ništa manje važna je činjenica da su projektovana prerada 400.000 tona koncentrata i proizvodnja 80.000 tona katoda godišnje u novim metalurškim postrojenjima osvojene u potpunosti i da se sada prema rečima direktora Topionice i rafinacije Bobana Todorovića ciljaju viši dometi – prerada 550.000 tona koncentrata i proizvodnja 100.000 tona katodnog bakra iduće godine u ovo vreme.

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }– Aprilska proizvodnja je 11 odsto veća od planirane, odnosno one koja je predviđena dizajnom nove topionice. Povećali smo dnevnu preradu na 1.550 tona šarže i tako sada postižemo bolje ekonomske efekte na mesečnom nivou. U isto vreme smo, što je vrlo važno, zadržali planirano iskorišćenje metala i sumpora od najmanje 98 odsto. Veća prerada, dakle, neće ugroziti emisiju iz metalurških agregata jer imamo apsolutnu kontrolu nad tehnoloških postupkom dobijanja bakra – ističe Todorović.

Menadžment RTB Bor zadovoljan je radom novih pirometalurških postrojenja, kao činjenicom da su metalurzi osvojili novu tehnologiju. Ističe se da je fleš-smelting tehnologija najmodernija u svetu i da sopstvenu sirovinu, sumpor iz koncentrata, troši kao energent.

– Već smo povećali preradu i na taj način pojeftinili proizvodnju, bez centa ulaganja. Sada radimo na tome da stvorimo uslove u kojima će ova topionica moći godišnje da preradi 600-650 hiljada tona koncentrata i to sa minimalnim ulaganjem. Jer, ako uložimo ne više od pet miliona dolara u zamenu katalizatora, ojačavanje linija i pojačavanje protoka, prerada se bez ikakvih problema može podići za 50 odsto. Pritom, koncentraciju sumpor-dioksida zadržavamo na 125 PPM-a – uveren je Spaskovski, koji kao pozitivan primer navodi Pirodop u kome je dizajnirani kapacitet prerade pola miliona tona koncentrata godišnje podignut na 1,150 miliona tona.

Povećanje kapaciteta prerade i proizvodnje za rezultat ima smanjenje režijskih troškova i rad nove topionice postaje isplativ, ne samo sa ekološkog aspekta. Ulaganje u rudarstvo omogućiće borskom kombinatu bakra veće količine sopstvenog koncentrata, koje kako navode najodgovorniji u RTB Bor garantuju već overene basenske rudne rezerve „teške“ 1,355 milijardi tona, ali i novootkrivena nalazišta bakra i zlata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari