NEMCI NAM DERU KOŽU: Muke srpskih vozača u inostranstvu
Foto: Shutterstock

Trošak

NEMCI NAM DERU KOŽU: Muke srpskih vozača u inostranstvu

InfoBiz -

Srbi moraju da daju po 1.000 evra za ponovno polaganje vozačkog ispita u Nemačkoj. Naše dozvole tamo nisu priznate jer nema bilateralnog sporazuma

Više od 250.000 srpskih gastarbajtera koji zvanično žive u Nemačkoj morali bi u budžet te zemlje da uplate najmanje četvrtinu miliona evra za polaganje vozačkog ispita za B kategoriju, koje košta oko 1.000 evra, pošto srpske vozačke dozvole tamo ne važe.Isti trošak imaće i Srbi koji na privremenom radu u Nemačkoj provedu duže od šest meseci, jer toliko u toj zemlji važi srpska vozačka dozvola.Za razliku od komšija iz BiH, koji mogu da zamene bosansku za nemačku vozačku dozvolu zato što su dve zemlje potpisale sporazum o priznavanju vozačkih dozvola, državljani Srbije nisu te sreće jer takav sporazum ne postoji.- Zašto mi koji imamo srpske vozačke dozvole moramo ponovo da polažemo vozački ispit, plaćamo 1.000 evra i punimo budžet Nemačke, a Bosanci ne moraju? Po čemu je to BiH bolja pa su njihove dozvole priznate, a naše nisu? U Nemačkoj živi i radi skoro pola miliona ljudi iz Srbije i neophodno je da se naša država konačno založi za nas i potrudi se da nam se što pre priznaju vozačke dozvole - kaže M. B. iz Beograda, koji živi u Lipštadu u Nemačkoj.Da ne postoje nikakve smetnje da srpske vozačke dozvole budu priznate u Nemačkoj, smatra i Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.- Do početka devedesetih godina naše vozačke dozvole su važile u svim državama u Evropi, a onda su neke zemlje prestale da ih priznaju zbog kupovine dozvola. Promenom načina polaganja vozačkog ispita u Srbiji, preduzete su sve mere da se spreče zloupotrebe. Imamo biometrijske dozvole koje se teško falsifikuju i ne postoje ni pravni ni faktički razlozi da one sada ne budu priznate u bilo kojoj zemlji Evropske unije - kaže Okanović.U Ministarstvu unutrašnjih poslova ističu da zaključivanje sporazuma o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola zavisi od volje i zainteresovanosti i druge ugovorne strane.- U toku je usaglašavanje konačnog teksta zajedničke izjave o namerama i procedurama za zamenu vozačkih dozvola između Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke - kažu u MUP i dodaju da rok posle kojeg srpske vozačke dozvole treba da se zamene za inostrane zavisi od zakonodavstva svake države.

Spoljni posloviSPORAZUM DO KRAJA GODINEU Ministarstvu spoljnih poslova obećavaju da će do kraja 2016. s Nemačkom biti potpisan sporazum o priznavanju vozačkih dozvola.- Pregovori za zaključivanje sporazuma o recipročnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola s Nemačkom u završnoj su fazi, a njihovo okončanje očekuje se tokom 2016. godine. Prema zvaničnim nemačkim podacima, u Nemačkoj trenutno živi 252.468 državljana Srbije, ne računajući građane s dvojnim državljanstvom - kažu u MSP. Dodaju da Srbija ima takve sporazume sa četiri države, dok je u 14 država moguća automatska zamena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track