Kuba ograničava cene za neke prehrambene proizvode

Beta

04. 05. 2016. u 00:52

Kubanska vlada danas je uvela ograničenje cena za 23 prehrambena proizvoda čije cene su porasle sa sve brojnijim dolaskom turista na ostrvo

Куба ограничава цене за неке прехрамбене производе

Havana

Kubanska vlada danas je uvela ograničenje cena za 23 prehrambena proizvoda čije cene su porasle sa sve brojnijim dolaskom turista na ostrvo.

Odluka se odnosi između ostalog na sladak krompir, banane, beli luk, paradajz, ananas, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija. Prema poslednjim raspoloživim zvaničnim podacima, cene prehrambenih proizvoda porasle su 27 odsto 2014. godine. One su nastavile da rastu 2015, navele su kubanske vlasti, ali nisu dale i procenat rasta. Vlada smatra da cene rastu toga što proizvodnja ne može da zadovolji potražnju, i zbog posrednika, između proizvođača i kupaca.

Kuba mora da uvozi 80 odsto svoje hrane što zemlju košta oko dve milijarde dolara godišnje. Situacija se pogoršala sve većim brojem turista (3,5 miliona 2015). U nedostatku trgovina na veliko, privatni restorani se snabdevaju u istim prodavnicima kao i pojedinačni potrošači, što utiče na porast cena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

zaliv.co

04.05.2016. 01:13

Treba samo da osmisle kako da socijalno ugrozenima omoguce da kupuju po povlascenim cenama robu u svim prodavnicama a strance da deru i dodju do para...