IGK: Osuda crnogorske legalizacije Ravnogorskog četničkog pokreta

0
12

er

Kanada, Crna Gora – Institut za istraživanje genocida (IGK) iz Kanade oštro protestira zbog odluke o legalizaciji Ravnogorskog četničkog pokreta u Crnoj Gori. Iz Instituta navode kako je taj pokret u Drugom svjetskom ratu bio fašistički, kolaboracionistički, izdajnički i zločinački.

“Taj pokret je nastavak srpske nacionalističke ideologije, politike i prakse koja ima svoj kontinuitet punih 200 godina i na čijim je osnovama ponovo u Bosni i Hercegovini izvršen genocid. Legalizacija Ravnogorskog četničkog pokreta u Crnoj Gori je znak kontinuiranog, terorističkog, fašističkog djelovanja zločinačke organizacije koja za cilj ima likvidaciju Bošnjaka kao naroda i Bosne i Hercegovine kao države”, kaže se u saopćenju IGK.

Iz Instituta poručuju da se činom priznavanja Ravnogorskog četničkog pokreta, crnogorska vlasr deklarirala kao nasljednica tog pokreta, te da ustvari počiva na ideologiji tog pokreta, njegovoj ideologiji, ciljevima i praksi.

IGK najoštrije osuđuje legalizaciju Ravnogorskog četničkog pokreta čiju je registraciju zvaničnim rješenjem od 18. aprila 2016. godine odobrilo Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Crne Gore.

“Borba protiv Ravnogorskog četničkog pokreta nije samo stvar antifašističkih snaga u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini, već i u Evropi i svijetu. Jer legalizacija tog fašističkog pokreta je dokaz da oni koji su izvršili genocid ne miruju, odnosno da ga izvršavaju i danas drugim sredstvima i metodama, što je udar na međunarodnu pravdu i pravo”, poručuju iz Instituta za istraživanje genocida iz Kanade.

(bhrt)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.