Ljubimci

Gde kupiti pirane i raže u Novom Sadu

Ako želite neobičnog kućnog ljubimca, razmislite o piranama i ražama. Ove i mnoge druge vrste ribica dostupne su vam u pet šopu Zoo Market, kao i oprema za slatkovodnu i morsku akvaristiku.

pirane_zoo_market
Foto: Studio Kamasi

Pirane se smatraju jednima od najopasnijih vrsta riba na svetu, sposobnim da za nekoliko sekundi unište sve što im se nađe na putu. Zbog toga je držanje pirana kao kućnih ljubimaca zabranjeno u nekim delovima Sjedinjenih Američkih Država. Kod nas, srećom nije tako, a vlasnik Zoo market-a Miomir Kolarov kaže da pirane i nisu toliko strašne.

– Pirane su inače plašljive, i napadaju samo kad su u velikom jatu. Mi ih hranimo giricama, ili nekad i mesom, a istina je da su im zubi oštri kao žilet. Mi vrlo lako održavamo akvarijum, ubacimo ruku normlano, one su u ćošku i nema bojazni da će ujesti – priča on za naš portal.

Ukoliko ipak niste ubeđeni i dalje strepite od pirana, a želite nešto nesvakidašnje možete probati sa amazonskim slatkovodnim ražama. U tom slučaju treba izvojiti više novca, jer je ražama zbog veličine potreban veći akvarijum od 500, 600 litara budući da je moguće da narastu i do pola metra.

Istinskim ljubiteljima akvaristike veliki je izazov baviti se morskim ribicama, a vlasnik radnje navodi neke savete za početnike u morskoj akvaristici.

– U zavisnosti od želje kupaca, razlikuje se i komplikovanost akvarijuma i održavanja. Ako kupac želi akvarijum samo sa ribama, to je mnogo jednostavnije. Tu je bitno samo da se održava higijena vode, jer morske ribice ne trpe nitrate i fosfate u vodi. Sa druge strane, ako želite i korale, u tom slučaju je dosta skuplje. Takav akvarijum iziskuje posebnu opremu, uključujući jaku rasvetu, tzv. živi kamen koji filtrira vodu, skljupljače proteina i pumpe koje simuliraju talase, jer će korali u suprotnom uginuti – priča Miomir Kolarov i svodi računicu na oko 500 evra za akvarijum od 200 litara. Poređenja radi, oprema za slatkovodni akvarijum iste zapremine može da košta oko 100 evra, ali on nije ni upola tako veličanstven kao morski.

morska_akvaristika_zoo_mark
Foto: Studio Kamasi

Činjenica je da je morska akvaristika tek u začetku u našoj zemlji, a pet šop Zoo Market prvi je koji je u svoju ponudu ubacio i morske ribice. Iako je godinama unazad postojalo crno tržište, ilegalno uvezenih morskih ribica, jedino u ovom pet šopu ih možete legalno pronaći. Vlasnik Miomir Kolarov kaže da je od petog razreda osnovne škole zaljubljenik u akvaristiku, a odgajivačnica u njegovom stanu postoji još od 1994. godine. Da bi postigli što veći izbor ribica, uvoze ih iz različitih zemalja – Singapur, Malezija, Kina, Tajland, a uskoro će sarađivati i sa Šri Lankom. Iako kažu da se zlatne ribice najviše prodaju, zaposleni u ovom pet šopu primetili su da ljudi vrlo često dolaze samo da razgledaju, jer razne egzotične ribice svakako da nisu prizor koji se gleda svakodnevno, a i nisu svi u mogućnosti da drže neke zahtevnije vrste.

Ako i dalje smatrate da je morski akvarijum ipak preveliki iskorak za vas, možete početi sa slatkovodnim. Međutim i tu je važno da znate nekoliko stvari. Kolarov savetuje da se ne počinje sa minimalnim akvarijumima, jer su takvi akvarijumi jako nestabilni. Oni do 4,5 litara zahtevaju dosta održavanja, jer često bi trebalo menjati svu vodu. Takođe, u malom akvarijumu vrlo lako može doći do nekog problema koji bi poremetio celokupan sistem, što bi za posledicu imalo stradanje ribica.

 

Koji su najbolji pet šopovi u Novom Sadu?

Čitajte Luftiku na Google vestima

57 Shares
Share via
Copy link