Naučnici otkrili zašto ne možemo da odolimo čipsu
Psiholozi Univerziteta srednjeg Lancashirea (UCLan) sproveli su dve studije o povezanosti između dosade i hrane. Rezultate su predstavili ove nedelje na godišnjoj konferenciji Britanskog društva psihologa.
U prvoj studiji zamolili su 52 ispitanika da ispune upitnik o preferiranim zalogajčićima pre i nakon što su ispunili dosadni zadatak prepisivanja jedne iste grupe slova. U drugoj su zatražili da 45 ispitanika pogleda zabavan pa dosadan video prilog, a ispred njih su postavili činije sa zdravim i nezdravim grickalicama.
Rezultati prve studije pokazali su da ljudi više žele da jedu čips, slatkiše i druge nezdrave grickalice posle obavljenoga dosadnog zadatka. U drugoj se studiji pokazalo da je mnogo više nezdrave hrane pojedeno tokom gledanja dosadnog videa.
"Ovi su rezultati u skladu s ranijim istraživanjima koja upućuju na to da za zašećerenom i masnom hranom posežemo kad nam je dosadno. To ide u prilog pretpostavci koja je je do sada povezana s niskim nivoom stimulativnog hormona dopamina i da ljudi nastoje da ga podignu masnom i slatkom hranom, ako se ne mogu rešiti dosade na neki drugi način", rekao je vodeći autor studije dr Sandi Man.
Autor: Tportal
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar