Sindikati otkazali prvomajske proteste zbog Uskrsa

Međunarodni praznik rada, Prvi maj, obeležava se danas širom sveta u znak sećanja na dan kada je 1886. godine oko 40.000 radnika u Čikagu, tražeći bolje uslove života, stupilo u štrajk i obustavilo rad.

U Srbiji sindikati danas neće organizovati protestne skupove i povorke jer je Uskrs, ali su najavili da će nastaviti borbu za prava radnika i njihov bolji standard.

"Ne pozivamo na okupljanja i proteste, ali upozoravamo da stotine hiljada radnika strahuje od otkaza, od stalnih smanjenja zarada, od odlaska u penziju s niskim nadoknadama, od sprečavanja sindikalnog organizovanja. Stižu nam uvećani računi za režijske troškove, uvećane rate kredita, uvećani iznosi za porez na imovinu i sve manje nam preostaje za dostojanstven život", saopštio je Samostalni savez sindikata Srbije.

Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" su u saopštenju povodom Međunarodnog praznika rada naveli da se "obeležavanje Prvog maja već godinama u Srbiji svodi na divljenje kako to rade radnici u Italiji, Nemačkoj, Francuskoj, Španiji i traženje razloga zašto baš ja ove godine isto to ne mogu da uradim u Srbiji".

Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da mnogi radnici u Srbiji i ove godine Međunarodni praznik rada dočekuju bez u praksi ostvarenih i zaštićenih prava koja im samo na papiru garantuju Ustav i zakoni, dok mnogi nezaposleni priželjkuju da rade pod bilo kakvim uslovima.

U Srbiji ima oko 1,8 miliona zaposlenih, a 745.000 ljudi je na evidenciji nezaposlenih.

Roštiljanje umesto protesta

Građani širom Srbije Prvi maj tradicionalno obeležavaju roštiljanjem u prirodi. Tako će i Novosađani danas, ukoliko ih posluži vreme, mesto za prvomajski uranak potražiti na brojnim novosadskim izletištima.

Fruška gora je nezaobilazna destinacija, a kako Novosađani planiraju da proslave dupli praznik, odnosno Uskrs i Prvi maj istovremeno možete pročitati OVDE.
 
Ono što će sigurno biti zastupljeno na današnjem prvomajskom uranku jeste i tucanje jajima, a kakva su to verovanja i običaji možete pročitati OVDE.

Meteorolozi su za danas najavili kišu, uz mogućnost jakih grmljavina. Minimalna temperatura biće 9, maksimalna 20 stepeni.

Autor: Beta, 021

Foto: I.G.

  • Alija Sirotanovic

    01.05.2016 18:06
    SVASTA!!
    ...postujuci verska uverenja drugih...gluplju ispriku za neodrzavanje protesta nisam cuo...radnici drzite se...ovima nista nije sveto...
  • Black Marry

    01.05.2016 17:59
    Stavite pelene na glavu!
    U srbiji zivi ratnicki i junacki narod koji od straha od nejakih politicara svoju glavu nosi u svom dupetu. Nisu dzaba Turci bili na ovim prostorima 500 godina.
  • dzudi

    01.05.2016 14:20
    dzudita@hotmail.com
    Pa fala bogu kad su svi sindikati Vuckovi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija