DSS i Dverima nedostaje manje od jednog glasa, protesti opozicije

E. V. N.

29. 04. 2016. u 20:30

Poslednji rezultati izbora izazvali nezadovoljstvo dela opozicije koja najavljuje proteste. SNS najavio podnošenje krivičnih prijava protiv nekoliko stranačkih lidera. Pajtić: Birači DS da glasaju za DSS-Dveri

ДСС и Дверима недостаје мање од једног гласа, протести опозиције

Predstavnici četiri opozicione liste zakazali protest ispred Republičke izborne komisije

ČETIRI opozicione liste organizovaće danas (u subotu) protest ispred sedišta Republičke izborne komisije, da bi se, kako su rekli, sprečila izborna krađa, dok su na drugoj strani naprednjaci najavili da će protiv lidera nekoliko opozicionih lista biti podnete krivične prijave zbog “pokušaja manipulacije izbornim procesom”.

Ovo je epilog burne noći između četvrtka i petka tokom koje je RIK saopštio najnovije rezultate republičkih izbora, po kojima se uveliko promenila moguća slika budućeg parlamenta, posebno što se tiče koalicije DSS-Dveri, jer je prema do tada obrađenim rezultatima pala ispod cenzusa, zbog manjka nepunog jednog glasa! U skupštinu bi, po tom preseku, ušlo šest lista. Ipak, kraj izborne trke nije označen, jer je za sredu, 4. maj, zakazano ponavljanje glasanja na 15 biračkih mesta, na kojima pravo glasa ima - 19.631 građanin.

Tokom dana, predstavnici četiri opozicione liste - DS, LDP-SDS-LSV, DSS-Dveri i Pokret “Dosta je bilo” sastale su se i pozvale građane i političke stranke da se danas pridruže protestu ispred sedišta RIK.

- Pozivamo i Vuka Draškovića, Rasima Ljajića i Velimira Ilića da se u 13 časova pridruže na protestu ispred RIK-a kako bi se sprečila izborna krađa - rekao je Pajtić, pozivajući simpatizere DS-a da na ponovljenim izborima na 15 biračkih mesta podrže listu DSS-Dveri koja je “pokradena”.

Predsednik pokreta “Dosta je bilo” Saša Radulović ocenio je da će protest biti početak kraja lidera SNS Aleksandra Vučića, dok je lider “Dveri” Boško Obradović najavio je da će na protestu tražiti ostavku predsednika RIK-a Dejana Đurđevića i direktora Zavoda za statistiku Miladina Kovačevića. Predsednica DSS navela je da ta koalicija ima sigurne i pouzdane informacije da je ukradeno najmanje 300.000 glasova. Kao veliki primer krađe, Rašković Ivić je pomenula glasanje na KiM, u Kosovskoj Mitrovici na biračkom mestu broj pet, gde je glasao 291 Albanac i svi su se oni potpisivali srpskim imenima i prezimenima i ćirilicom.


Nešto kasnije konferenciju za novinare održao je i funkcioner SNS Aleksandar Martinović najavljujući da će protiv lidera DS, DSS-Dveri i Pokreta “Dosta je bilo” podneti krivične prijave zbog “pokušaja manipulacije izbornim procesom”. Kako je rekao, prijave će se podneti zbog manipulisanja izbornim procesom, nezapamćenog pritiska na RIK i pokušaja da se na silu uđe u parlament.

- Nezabeleženo je da predsednik jedne političke opcije koja je učestvovala na izborima sa galerije posmatra sednicu RIK, na šta nije imao pravo, ali mu je iz političke kurtoazije to omogućeno, i da nakon saopštavanja rezultata počne da vređa najpogrdnijim rečima predsednika RIK i direktora Republičkog zavoda za statistiku - rekao je Martinović.

Martinović je podsetio da “to da je cenzus pet posto, nije izmislio ni Vučić, ni Đurđević, niti bilo ko iz SNS”:

- To je definicija i pojam o izboru narodnih poslanika i u zakonu. Ko je kriv koaliciji DSS-Dveri zbog toga što su, prema do sada obrađenom izbornom materijalu na 4,99 procenata.

Poslednje rezultate RIK je objavio na osnovu 99,82 odsto obrađenih biračkih mesta, a rezultate sa 10 biračkih mesta je anulirala, što, kako je objašnjeno, neće uticati na konačni izborni rezultat. Prema oceni predsednika RIK Dejana Đurđevića, Pokret “Dveri” ima veliku verovatnoću da nakon ponovljenih izbora pređe cenzus, odnosno, ukoliko na tih 15 mesta bude osvojila pet odsto glasova. A računica DSS-Dveri govori da će im na ovih 15 mesta biti dovoljno - 1.000 glasova.


Ukoliko bi DSS-Dveri ostale ispod cenzusa, podela mandata u parlamentu izgledala bi sasvim drugačije od one koja se projektovala do sada, jer bi se mesta u parlamentu koja su “pripadala” ovoj koaliciji, najvećim delom prelila na SNS, a zatim na SPS i druge stranke redom. SNS bi, po tom scenariju, porasla bar za pola mandata koji su bili u “korpi” DSS-Dveri, odnosno oko - 6.

Još jedan scenario je moguć ukoliko bi se neka stranka žalila Upravnom sudu na odluku RIK da se izbori ponove na 15 mesta, a on te prigovore bude prihvatio. Tada bi, RIK morao da anulira rezultate sa ovih 15 mesta, što bi značilo da aktuelni rezultat ostaje i da su DSS-Dveri ispod cenzusa.



NOVI ODBORI

Na 15 izbornih mesta na kojima se glasanje ponavlja, osnovaće se novi birački odbori, glasački listić biće bele boje, a kontrolni ljubičaste.

Preliminarni rezultati izbora objaviće se u sredu kasno uveče, a konačni rezultat tek pošto sav izborni materijal, odnosno svi zapisnici o radu svakog biračkog odbora stignu u RIK.


BEZ BORISA I ČEDE

Na skup opozicije danas nisu došli lideri SDS i LDP Boris Tadić i Čedomir Jovanović, mada su imali svog predstavnika. Iz ovih stranaka danas nismo dobili odgovor hoće li i one pozvati svoje simpatizere da na ponovljenom glasanju podrže DSS. Jedino što su nam rekli je da će učiniti sve da sve izborne liste koje su dobile podršku građana budu zastupljene u Skupštini.

Lider SRS Vojislav Šešelj pozvao je pristalice radikala da glasaju za SRS jer to spasava njihove mandate, a kako je rekao, to će biti “odgovor američkom ambasadoru koji je organizovao marginalne opozicione stranke da zajedno glasaju za Dveri”.


LjAJIĆ: PROTESTI VODE U NESTABILNOST

Lider SDPS Rasim Ljajić izjavio je da se, “bez obzira da li se odluke RIK nekome dopadaju ili ne”, moraju uvažavati - saopštila je SDPS.

Povodom poziva predstavnika opozicionih stranaka na protest ispred sedišta RIK-a, on je rekao da svaki izlazak iz postojećih demokratskih procedura i institucija preti da izazove nestabilnost u društvu, navodi se u saopštenju.

On je podsetio da je SDPS koalicioni partner sa SNS i da će to ostati jer su njihovi “odnosi bili korektni u proteklom periodu”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (26)

Branislav

29.04.2016. 21:00

Nisam siguran ,ali gospodin Pajtic ne bi smeo da nagovara nikoga za koga da glasa. Mislio sam do sada da ja svoj glas treba da dam samostalno I po svojoj volji I proceni,stranci za koju moja malenkost proceni da zasluzuje. Verovatno gresim I ubuduce cu svakako pitati gospodina Pajtica ,kome treba da dam svoj glas.Hvala na prostoru

dragosljub

29.04.2016. 21:57

@Branislav - Kad moze Miki pcelar da od glasaca trazi da podrze Tijanu Ajfon,moze i on ove svoje intelektualce.A programi: oa to vise nikog ne zanima.

"Издржи, Александре"!

29.04.2016. 22:00

@Branislav - Само немој да питаш председника Србије. Он се много ширем аудиторијуму обратио пред изборе са позивом да се гласа за СНС.

Dule 62

29.04.2016. 22:37

@Branislav - Branislave mislim da niste bas najbolje razumeli Pajticev poziv da se podrzi koalicija DSS Dveri.Ako je pokraden i jedan glas a jeste,onda je sve sporno pa i onih 48% SNS.U tom slucaju i Vas glas kome god da ste ga dali je obesmisljen i zlupotrebljen.

антибот служба

29.04.2016. 21:06

шешељ, вучић, дачић, николић итд. па ови већ 26 год. млате празну сламу и сваке године је све горе !!!

Dejan

29.04.2016. 21:06

Naravno da ćemo svi glasati za DSS i Dveri, ja prvi put u životu. Za mene je to odbrana demokratskih principa.

Apis

29.04.2016. 21:06

Sramno ponašanje Vojislava Šešelja me je više iznerviralo nego drakonska krađa nazadnjaka .Konačno se vidi zašto ga je haški tribunal pustio bez kazne.Ova kumovska veza radi na istom zadatku i cilju ,pa im je shodno tome i gazda isti .Svaki radikal ,koji iole ima malo mozga i zdravog razuma, neka porazmisli o potezima i izjavama ''poslednjeg četničkog vojvode'' ! Zamislite na trenutak o životu u Srbiji bez av-a,grobislav i vojvode , bio bi to lep živo zar ne !!!

ман.сити

29.04.2016. 22:51

@Aleksandar - Прочитај коментар Дејана,па мало размисли.

leon

01.05.2016. 12:35

@Aleksandar - A šta si Aleksandre ti to dobro video kod Radulovića te te je povuklo da glasaš za njega,zar nemisliš da je to jednostavno bačen glas ili tebe možda nije ni briga za tu poražavajuću činjenicu...

ercov

29.04.2016. 21:34

Puna podrska opoziciji DSS-DVERI ! Verujem da je onih 48% gradjanske podrske trenutnom rezimu najveca kradja i prevara koja nam se mogla dogoditi u dugoj istoriji Srbije. Zapad nam kroji politiku,postavlja koga on hoce i sklanja sve one koji su protiv politike Zapada. Svi znamo da je Putinova stranka podrzala DSS sa kojom su potpisali i obostrani ugovor o saradnji tako da ovaj epilog RIK-a je samo dokaz koliki je jak uticaj Zapada po nasem politickom sistemu.

leon

01.05.2016. 12:39

@ercov - Ercov, tvoj komentar je pun protivurečnosti ili te nije ni briga za to. Čini mi se da si ti jedan od onih kome odgovara bezakonje i krađa, na tvoju žalost ovog puta je pobedio zakon...

Djole

29.04.2016. 21:42

Zuti kriminal ne dolazi, kao ni bivsi crveni vojvoda, a Zivkovic i Sutanovac napadaju Pajtica koji mora da sedi s ambasadorom.Verovatno Radulovic jedini cini posteniji deo eu-ropski orijentisanih. Socijalisti igraju trojanskog konja, pa se pojedinci bune, ali dok jasu evropske jasle nema nista od cepanja. Rusi ne mogu da cuvaju Srbe demokratski dok braci Bugarima ne zaigraju Turci, pa iako nevoljno mora da cestitaju glumcima Vucicu i Seselju sve verujuci da ce da se dogovore kad dodje vreme.

Ne razumem

29.04.2016. 21:57

Sta je cilj price da su izbori pokradeni? Vucic ukrao 1.800.000 glasova, treba da preda vlast i da opozicija formira vladu?Kako to da opozicija ne veruje svojim predstavnicima u birackim odborima i u RIK-u i zasto stalno pricaju da su potrebna sitemska resenja i institucije a ne pojedinac kad im odgovara, recimo u borbi protiv korupcije, a urusavaju te iste institucije kad im ne odgovara kao sada?

Boki Beočin

29.04.2016. 22:00

Podrška Bošku za odbranu dostojanstva i časti svih poštenih ljudi koji su glasali za dveri a botovi i sendvičari sns-a nek puknu od besa duše prodane....

Да ти кажем

02.05.2016. 13:37

@Mali bata - Да су платили једну карту за "бугарски воз", не би им фалио тај један глас.

Velibor

29.04.2016. 22:06

Nazalost mi Srbi smo kratke pameti pa se nesetismo da od Milosevica preko nazovi DOS-a pa gosp.Tadica ,Naprednjaka uvek su postojali neki dzakovi koji se pojave niko nezna odakle ni kako ali se oni takozvani osteceni uhvate za te dzakove kao daim ih u ruke dade neki stranac iz neke ambasade al niko iz mase nevide ko je to?

Voja Predsednik

29.04.2016. 22:08

Bosko Obradovic novi Vuk Draskovic, ove cetiri stranke prave novi DOS, ds je Seselj pametan pa u vladu sa Vucicem

Dule 62

29.04.2016. 22:13

Nije vazno koje politicke opcije organizuju protest vazno je da ga oravdano organizuju.Nije iznenadjenje sto ne reaguje kvazi levicar Dacic veciti racundjija se nada pozivu SNS za ucesce u vladi.Seselja zanima zastita njegovih mandata a ne istina.Ljaica brine stabilnost u drzavi. Sto se tice stabilnosti ako je stabilnost zasnovana na izbornoj kradji jadna je ta stabilnost.Pogotovo kada nam sve to lepo objasni mMartinovic.Pa sada vidite dali treba izaci i podrzati protest.

European Union - The Final Countdown

29.04.2016. 22:14

О, радости! Једина просрпска коалиција после 5 дана пребројавања, проверавања, добројавања... најзад на 4, 9999%, испод цензуса! Србија је успела! Сада смо сви ЕУропљани! Јавите одмах тата-Обами и мама-Меркелки! И чика-Столтенбергу (ми смо његове примили, сад је ред на њих).

Dule 62

29.04.2016. 22:29

Prema svemu vidjenom protest iz mnogo razloga treba podrzati.Nije iznenadjenje sto veciti racundzija i kvazi levicar Dacic ne reaguje,nada se pozovu SNS za ucesce u vladi.Seselja interesuje zastita njegovih mandata.Ljajica stabilnost u drzavi koja je zasnovana na kradji mandata.Tadic i Ceda su previse tihi sto mi je vrlo cudno.Nisam glasao za koaliciju DSS Dveri ali mislim da je za Srbiju dobro da su u parlamentu a i zarad istine i volje gradjana.Ali vidite da malo koga ta istina interesuje.

Pera ložač

30.04.2016. 00:42

Najzanimljiviji su komentari onih koji "kao" ne razumeju šta se desilo i koji sa osmehom na licu likuju nad činjenicom da jednoj od koalicija (posle 5 dana brojanja) fali 1 i to ne ceo glas, nego 0,75 od tog jednog glasa. Lopov je svako ko hoće da otme tuđe, a onaj ko zažmuri da ne bi video krađu ne može za sebe da tvrdi da je moralan i da je mnogo bolji od lopova.

TROJANSKI KONJ

30.04.2016. 22:26

Predsednik RIK-a je zbog jednog glasa mobilisao celu opoziciju da pomogne da DSS i Dveri osvoje 5,01% glasova, na mestima gde se ponavljaju izbori.