Najnovije vesti
Vesti Politika
OPOZICIJA NAJAVLJUJE BORBU "Ako spuste dve liste ispod cenzusa, sledi 1996."

OPOZICIJA NAJAVLJUJE BORBU "Ako spuste dve liste ispod cenzusa, sledi 1996."

Predsednik DS Bojan Pajtić izjavio je danas popodne u parlamentu, u trenutku dok je RIK završavala prebrojavanje listića sa 99 biračkih mesta, da je nesporno da su izbori pokradeni.

RIK konferencija opozicija foto Vesna Lalic Foto: V. Lalić / RAS Srbija
RIK konferencija opozicija foto Vesna Lalic
Konferencija opozicije
Foto: V. Lalić / RAS Srbija
Konferencija opozicije

Kako je naveo, ako se RIK "odvaži" da spusti koalicije Dveri-DS S i SDS-LDP-LSV ispod cenzusa, DS će zajedno sa ostatkom opozicije organizovati proteste i boriti se kao i 1996. godine.

"Prva rutinska provera pokazala je da su glasali mrtvi, da su glasali Albanci koji godinama ne glasaju na izborima, da je bilo neregularnosti na Kosovu u korist SNS. Kradja je bila masovna i tome ćemo se suprostaviti", rekao je Pajtić, koji se sa ostalim liderima opozicionih stranaka obratio novinarima.

U trenutku obraćanja opozicije jedan od članova RIK-a glasno je protestvovao, navodeći da je konferencija za novinare ispred sale u kojoj RIK prebrojava glasove klasično ometanje rada tog organa.

Lider SDS Boris Tadić rekao je da koalicija u kojoj je on nema problem sa postupkom prebrojavanja glasova jer ne postoji ni teorijska mogucnost da ostanu bez mandata.

-Pravi se atmosfera da SNS ima više od 100 poslanika jer sa manje imaju problem u upravljanju.Mi smo došli u ovu zgradu da čujemo sta komisija ima da kaže i nismo vršili nikakav pritisak. Notorna je laž da smo vršili pritisak na RIK. Nikada se nije kralo na izborima dok sam ja bio predsednik Srbije- rekao je Tadić.

Ranije danas, lideri opozicije su nakon sastanka najavili da će podneti krivične prijave i da je ceo izborni proces je doveden u pitanje.

Današnji sastanak opozicije u sedištu SDS
Foto: P. Marković / RAS Srbija
Današnji sastanak opozicije u sedištu SDS

Naime, ranije danas je u sedištu SDS održan je sastanak opozicije na kojem su lideri nekoliko stranaka razmatrali izborne nepravilnosti i zaključke sa sinoćne sednice Republičke izborne komisije (RIK). Na sastanku su bili Sanda Rašković Ivić, Boško Obradović, Saša Radulović, Bojan Pajtić i Čedomir Jovanović.

Tadić je na konferenciji za novinare posle sastanka rekao da SNS želi da promeni glasove građana i da "postoji sinteza između SNS i Srpske radikalne stranke kako bi se glasovi opozicije pripojili SNS".

Prema njegovim rečima, SNS ima nešto više od 90 poslanika što joj ne omogućava apsolutnu vlast, a predstavnici opozicije su na sastanku, zbog dešavanja u RIK-u izrazili jasnu sumnju u regularnost izbornog procesa.

Tadić: Najviše nepravilnosti na Kosovu

Tadić je izjavio i da su predstavnici četiri opozicione liste uvidom u birački materijal utvrdili brojne nepravilnosti, a posebno na biračkim mestima na Kosovu i Metohiji.

Jovanović, Tadić i Pajtić
Foto: P. Marković / RAS Srbija
Jovanović, Tadić i Pajtić

On je novinarima rekao i da je na biračkom mestu u Leposaviću, gde je glasao funkcioner SDS-a Goran Bogdanović "flagrantno prekršena izborna volja građana".

Tadić je objasnio da je uvidom u birački materijal utvrđeno da je lista LDP-SDS-LSV na tom biračkom mestu dobila 60 glasova, a da je u zapisniku pisalo da su dobili nula glasova.

Rašković-Ivić: Nama ne fale glasovi

- To je glasina koja se širi namerno tako da se DSS i Dveri već obore ispod cenzusa. Mi smo iznad cenzusa i ne borimo za cenzus, već protiv prekrajanja izborne volje građana - istakla je Rašković-Ivić.

RIK je sinoć doneo odluku o ponavljanju izbora na 15 glasačkih mesta i ponovnom brojanju glasova sa 100 mesta.

Takođe, prihvaćeni su zapisnici, odnosno rezultati sa 63 birališta, a glasanje na jednom biračkom mestu je poništeno i na njemu neće biti ponovnog glasanja.