');
Najnovije vesti
Blic Vesti Ekonomija

Rešen decenijski problem radnika PRO TENT

Posle potpisivanja ugovora između EPS-a i PRO TENT-a radnici ovog obrenovačkog preduzeća imaju obezbeđen siguran posao. Rešen je višedecenijski problem za oko 2.200 zaposlenih PRO TENT-a koji, uz ugovore vredne 355 miliona dinara, nastavljaju da rade za EPS i TENT.

TENT A panorama zito Foto: RedC / Promo
TENT A panorama zito
Foto: RedC / Promo

Neizvesnost u kojoj su se našli radnici kulminirala je pre nekoliko meseci štrajkom, kada je preduzeće prestalo da radi poslove koje decenijama obavlja za TENT. U rešavanje ovog problema uključila se Vlada Srbije, koja je dala saglasnost na izmenu osnivačkih akata nekada iz EPS-a izdvojenih preduzeća. Tako su se stekli uslovi za potpisivanje tri ugovora za poslove na polju bezbednosti i zdravlja na radu, poslove čišćenja, obezbeđenja, zaštite od požara i angažovanja radnika za kafe kuhinju i restoran.

Zahvaljujući razumevanju Vlade Srbije i novog menadžmenta EPS-a, kao i angažovanju predstavnika PRO TENT-a i sindikata, ne samo da je mukama radnika došao kraj, već sadašnji ugovori pružaju i garancije za kontinuitet u proizvodnji i snabdevanju električnom energijom, što je osnovni cilj EPS-a. Najveća srpska energetska kompanija ima u zaposlenima PRO TENT-a sigurne partnere sa kojima sarađuje dugi niz godina na najvažnijim poslovima EPS-a.

Zaposleni u PRO TENT-u su zadovoljni i kažu da će nastaviti da rade kao i do sada i da će opravdati poverenje koje su im ukazali Vlada Srbije i EPS. Ugovori će osigurati i da preduzeće PRO TENT prati u potpunosti proces restrukturiranja EPS, budući da sada ima i veće obaveze prema „Elektroprivredi Srbije“ i Vladi kao vlasniku.

Takođe, nastojanja izvršne vlasti omogućila su potpisivanje sličnih ugovora sa nekada izdvojenim preduzećima u Lazarevcu i Kostolcu, u kojima je zaposleno više od 2.200 radnika. Ona su jednako značajna za stabilnost celog elektroprivrednog sistema kao i PRO TENT, koji će biti važna karika u daljem ekonomskom razvoju opštine Obrenovac.