Capital.ba

Usvojen novi zakon o ugostiteljstvu

26.01.2010. / 12:09

BANJALUKA, Narodna skupština Republike Srpske /RS/ usvojila je danas Zakon o ugostiteljstvu, koji, između ostalog, predviđa i uvođenje HACCP standarda u ovoj oblasti, koji podrazumijeva sistem kontrole procesa proizvodnje i distribucije prehrambenih proizvoda.

Osim         uvođenja ovog međunarodnog standarda, novi zakon predviđa obavezu vođenja registra ugostiteljstva.

Novine koje donosi ovaj zakon su nova podjela i klasifikacija ugostiteljskih objekata, dozvoljavanje obavljanja i drugih, srodnih djelatnosti, novi uslovi za pojedine vrste ugostiteljske djelatnosti, podjela nadležnosti u postupku kategorizacije između republičkih i opštinskih nivoa vlasti i procjena kvaliteta usluga i standarda u restoranima.

Zakon objedinjuje rješenja iz tri ranija zakona o obavljanju ugostiteljskih usluga i uvodi sasvim nova odredbe i mjere, zbog čega nije bilo moguće donijeti izmjene i dopune.

Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković rekao je da je Zakon o ugostiteljstvu iz 2004. godine stvorio normativno-pravni okvir za unapređenje ugostiteljstva kao djelatnosti od značaja za ukupnu privredu RS, da su izmjenama iz 2006. i 2008. godine pojednostavljene procedure, otklonjene barijere prilikom osnivanja samostalnih ugostiteljskih radnji, te produžen rok za primjenu mjere zabrane usluživanja pića iz plastične ambalaže u ugostiteljskim objektima.

“Uvođenje novih rješenja koje donosi ovaj zakon, zahtijevalo je i potpunu promjenu sistematike zakona”, rekao je Gluhaković.

Poslanik SDS-a Božidar Vasić u ime Kluba ove stranke izrazio je zadovoljstvo što je predlagač od nacrta do prijedloga uradio sve što propisuje Poslovnik Narodne skupštine RS.

“Ovo treba da bude primjer svima kako da rade. Sve je obrazloženo – i šta jeste od primjedbi i sugestija prihvaćeno i šta nije i zašto nije. Svaki materijal u skupštinsku proceduru treba biti ovako uređen jer je sve drugo omalovažavnje”, naveo je Vasić.

Poslanik SNSD-a Perica Rajčević rekao je da će ovaj zakon unaprijediti poslovanje u oblasti ugostiteljstva. On je naglasio da je posebno važno što se na novi način uređuju radno vrijeme i kategorizacija ugostiteljskih objekata.

Poslanik PDP-a Diana Čekić rekla je da je ovo školski primjer kako treba pripremiti neki zakon.

“Naročito je važno što je njime regulisana stručna sprema radnika u ugostiteljskim objektima”, navela je Čekić.

U toku je razmatranje Prijedloga zakona o javnim skijalištima.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Usvojen novi zakon o ugostiteljstvu

    1. boro

      HACCAP nije standard nego sistem koji garantuje proizvodnju,trgovinu i distribuciju zdravstveno bezbijedne(sigurne)hrane,naravno ako se uvede i implementira u objektu,nažalost većina onih koji posjeduju HACCAP sertifikat nije implementirala sistem u poslovanje te kao diploma na zidu ne služi ničemu!