Komšije otele plac

G. NOVAKOVIĆ

19. 04. 2016. u 13:27

Veselin Divljaković se 20 godina bori da sruši bespravno podignute zgrade na svom posedu u Rakovici. Uzurpatori su podneli zvaničan zahtev za legalizaciju objekata

Комшије отеле плац

Deo Divljakovićeve imovine u Maričkoj 2a / Foto M. Anđela

VIŠE od dve decenije borim se za pravdu, da sa svog zemljišta sklonim one koji su okupirali nekadašnji posed mojih roditelja. Ogorčen sam, jer mi svi zatvaraju vrata, a imam toliko dokaza na svojoj strani da bi se svaka druga država postidela zbog onoga što se događa. Zbog ovakvih stvari pada vlast, a eto, u Srbiji je sve dopušteno.

Ovako za "Novosti" priča Veselin Divljaković (63), na čijem su se imanju u Maričkoj ulici 2a, u Rakovici, komšije bespravno proširile devedesetih godina. Iako on sa porodicom skoro 44 godine živi u inostranstvu, to ga ne sprečava da se bori da ti nelegalni objekti budu porušeni. Prvu pravu pobedu izvojevao je letos, kada je sa njegovog placa srušena staklorezačka radnja.

- Nema gradske vlasti kojoj se nisam obraćao, pisao sam i Narodnoj skupštini, Ministarstvu pravde, Vladi Srbije... Opština Rakovica pere ruke od mog slučaja i povlači odluke o rušenju za koje imam pravosnažna rešenja, a mene ne žele da saslušaju. Moje dopise uredno primaju, ali izgleda da im nisam interesantan - priča Divljaković.

Deo privatne parcele od 1.045 kvadratnih metara danas "okupiraju" jedna kuća podeljena u dve stambene jedinice, garaža, teretana i potporni zid staklorezačke radnje, koji je ostao zbog "bezbednosnih razloga". Njegova kuća, kako tvrdi Divljaković, potpuno je demolirana.

DOKAZI U ŠEST FASCIKLI Svoje tvrdnje Veselin Divljaković potkrepljuje dokumentima koje čuva u čak šest fascikli. Sudske odluke, pisma, pa čak i oprečne informacije koje je dobijao od nadležnih, godinama čuva.
- Od tadašnje načelnice Gradske inspekcije dobio sam odgovor da je za stambeni objekat, koji se delom našao i na mom imanju, podnet zahtev za legalizaciju i da je do okončanja tog procesa rušenje nemoguće. Proverio sam u Sekretarijatu za poslove legalizacije, rekli su mi da takvog zahteva nema - očajan je Divljaković.

- Nije me strah da otkrijem ko je za to kriv - ljutito nam priča Veselin.

- Komšije su izrevoltirane zbog rušenja jednog od objekata i u podrum su mi ubacili baklju. Pristup mi je onemogućen, jer su podigli i drvenu ogradu. Javašluku izgleda nema kraja, a para vrti gde burgija neće.

Iz Građevinske inspekcije Gradske opštine Rakovica, potvrdili su da je pokrenuto više postupaka protiv bespravne gradnje u Maričkoj ulici 2a, u kojima su doneta rešenja o uklanjanju.

- Rušenje ovih objekata odloženo je zbog zahteva za legalizaciju, koje su podneli vlasnici nelegalnih objekata, što je u skladu sa prethodnim zakonom o legalizaciji - navode iz Rakovice.

- Stoga, propisano je da se rušenje nezakonito izgrađenog objekta u smislu ovog zakona neće izvršavati do pravosnažnog okončanja postupka ozakonjenja.

Kako nam je rekao Divljaković, dok ne istera pravdu, neće stati, pa makar sve to postigao van domovine ili na međunarodnom sudu.

- Voleo bih da se vratim u Srbiju, ali zahvaljujući svojim komšijama i opštinskoj vlasti, nemam gde - kaže on razočarano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Pera

19.04.2016. 14:27

Hocemo u EU,e tamo se takvi objekti ruse,a oni koji su krivi za takav propust idu u zatvor.

milan

19.04.2016. 21:46

@Pera - kako su mogli da podnesu zahtev za legalizaciju kada su objekat gradili na tudjem placu. treba ih sve pohapsiti pa da se vidi koga su podmitili. neko je lovu strpao u djep.

Jasna Simonovic

19.04.2016. 14:40

Meni uopšte nije jasno kako se tretira zemljište, posebno u gradu...Da li postoje vlasnici zemljišta? Restitucija uopšte ne uzima u obzir nacionalizovano ili ekproprisano zemljište, navodno zemljište je samo na pravu korišćenja...Kada će biti otvorene tapije na zemljište u Beogradu? Kad na vrbi rodi grožđe?...

Milan

20.04.2016. 19:08

@Jasna Simonovic - Placevi u Beogradu se iz državnog, sa pravom korišćenja, vraćaju u privatno vlasništvo po Zakonu o konverziji.

Барјактари

19.04.2016. 14:45

Нама комшије плац на углу улица Васе Чарапића и Доситејеве у Београду, на коме тренутно стоји зграда хотела, нису узеле комшије него прво комунисти, а потом нова власт у Србији са Зораном Михајловић као министарком грађевинарства на челу. Плац је у нашем породичном власништву још из доба када су Турци владали Београдом. Документи по судовима, тестаменти, власнички листови доказују наше власништво. Агенција за реституцију се још није огласила. Ми смо стрпљиви. Потражња оштете расте дневно..

Evo predlog

19.04.2016. 15:21

Licno sam bio vlasnik zemljista u Hrvatskoj pre desetak godina i saznao da je neko zapoceo bespravnu gradnju. Stupio sam u kontakt sa doticnim ali se nismo "nasli" Onda sam u nekoliko novina u Hrvatskoj i na veb sajtovima dao oglas sa opisom zemljista i naveo da je na njemu zapoceta gradnja koju prodajem uz zemljiste.E tada se uzurpator javio i pristao da kupi zemljiste i to po ceni koja je bila fer u to vreme.To se moze primeniti i u Srbiji.

sonja

20.04.2016. 09:47

sve je kod nas moguce....tako je covek napravio kuce na nasoj zemlji...tj.njivi a sada legalizuje...zakon kaze ako mu niko nijue osporavao godinama sada je automatski njegova hahah...