Vučić: Srpsko-bošnjački odnosi kičma za opstanak Zapadnog Balkana

Novosti online / Agencije

12. 04. 2016. u 09:57

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se s predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem saglasio da su srpsko-bošnjački odnosi "kičma" za opstanak Zapadnog Balkana

Вучић: Српско-бошњачки односи кичма за опстанак Западног Балкана

Foto Tanjug, AP

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se s predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem saglasio da su srpsko-bošnjački odnosi "kičma" za opstanak Zapadnog Balkana i mir i bezbednost u celom regionu i da treba "spustiti ton".

"Bošnjaci treba da uđu u srpske cipele, a Srbi u bošnjačke cipele ne bi li se bolje razumeli i zajednički gledati u budućnost. Svi ćemo pokušati da spustimo ton i unapređujemo odnose, jer Srbi i Bošnjaci imaju zajedničku budućnost. Srbi i Bošnjaci žive zajedno i u Srbiji i u BiH", kazao je Vučić novinarima posle sastanka.

Premijer Srbije je ocenio da se prošlost mora sagledati iz svakog ugla, dodavši da Srbi i Bošnjaci imaju zajedničku budućnost i da moraju uanprediti svoje odnose.

"Imali smo otvoren, iskren i ne lak razgovor. Razmatrali smo odnose Srba i Bošnjaka u celini, odnose u regionu, BiH i Srbiji. Zaključak obojice je da u narednom periodu intenziviramo kontakte, razgovore, dijalog, jer smatramo da su srpsko-bošnjački odnosi kičma za opstanak Zapadnog Balkana u pravom smislu, za mir i bezbednost u celom regionu", rekao je Vučić.

On je najavio da će o srpsko-hrvatskim odnosima razgovarati sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović.

"U Srbiji niko ne lupa table na latinici. U Srbiji se to ne dešava. Ponosan sam što toga nema, a ako bi toga bilo državni organi bi osudili i kaznili počinioca takvog krivičnog dela. Niko u Srbiji ne lupa table na latinici ili cepa udžbenike na drugim jezicima", naveo je Vučić.

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da je s Vučićem imao "iskren razgovor" o važnim temama.

"Na događaje iz prošlosti ne možemo uticati, ali možemo na budućnost", kazao je Izetbegović novinarima.

On je ocenio da Srbi i Bošnjaci treba da uvažavaju jedni druge, kao i da svi treba da uvaže istinu i presude međunarodnih sudova.

"Ovih dana Srbija se s pravom seća onoga što je počelo pre 75 godina osnivanjem zločinačke Nezavisne Države Hrvatske i treba se sećati i ne sme zaboraviti. I mi ćemo se sećati nekih stvari, ali to neće biti razlog da prigovaramo, pravimo probleme, kvarimo odnose, nego će to biti razlog i put da na istini i pravdi pokušamo graditi temeljite i bolje odnose u budućnosti", rekao je Izetbegović.

Na pitanje da li će BiH pokrenuti postupak revizije tužbe BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, Izetbegović je odgovorio da nije on taj koji pokreće tužbu ili odustaje od tužbi.

"Mi još uvek nemamo neki novi dokaz koji bi vodio stvari u tom smeru. Ako ga bude, tada ćemo o tome razgovarati i tada niko nema pravo da odustane. Za šta sudovi služe... Ne treba biti ljutnje, jer su neki pojedinci ili režim uradili nešto pre 20 godina. Upravo je to način da se skine hipoteka sa celog naroda", istakao je Izetbegović.

Vučić i Izetbegović sastali su se u Mostaru, gde se danas održava Međunarodni sajam privrede.

POMOĆ CRKVI
VUČIĆ se u Mostaru sastao i s vladikom zahumsko-hercegovačkim Grigorijem, posetio je Sabornu crkvu i sastao se sa predstavnicima srpske zajednice u Mostaru. - Srbija želi da pomogne mostarskim Srbima koliko može, sa značajnom sumom novca za poljoprivredu i obnovu Sabornog hrama. Posebno mi je drago da Srbi žele da ostanu da žive u Mostaru. Ima ih između četiri i pet hiljada, želeli smo da ih bude i više - rekao je Vučić. Vladika Grigorije je rekao da je poseta premijera veoma značajna: - Naš utisak je da on svojom posetom iskazuje brigu i ljubav prema nama. Mi smo autohton narod u Mostaru i u dolini Neretve i naravno da znamo da su takvi isti narodi i Bošnjaci i Hrvati. Ako ne bude života za Srbe, neće ga biti ni za druge.

VUČIĆ: BILO BI DOBRO DA NAM JE SVIMA NAJVAŽNIJA EKONOMIJA

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Mostaru da bi bilo najvažnije da je svim zemljama u regionu najvažnija ekonomija, ali da to, nažalost, nije tako.

Obraćajući se učesnicima Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, Vučić je rekao da je BiH za Srbiju treća izvozna destinacija i četvrti spoljnotrgovinski partner i da postoji stalni rast trgovinski rast sa BiH.

"Želimo to da unapređujemo i da to ne bude samo i najvećim delom Republika Srpska, već svi delovi BiH i jednako zapadna Hercegovina koliko i istočna Hercegovina", kazao je premijer Srbije.

Prema njegovim rečima, najveći potencijal ekonomskog rasta Srbije je u saradnji u regionu.

"Tog regiona se ne stidimo, iz njega ne možemo da pobegnemo i kad bismo hteli. Samo mi svi možemo da budemo malo bolji i da se malo bolje razumemo", istakao je Vučić.

On je naglasio da je došao u Mostar da prenese prijateljske pozdrave naroda i građana Srbije i da kaže da će Srbija dati sve da očuva i unapredi prijateljske odnose u regionu.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je na otvaranju Sajma privrede u Mostaru da Bosna i Hercegovina ima prijatelja i pouzdanog partnera u Hrvatskoj.

"Ako gledate geografski, Hrvatska doslovno drži BiH u zagrljaju. To se ogleda u privrednoj saradnji, jedan je od najvećih ulagača u BiH i prvi trgovinski partner", istakla je ona.

Hrvatska predsednica rekla je da postoje velike šanse za razvoj privrede, koje treba iskoristiti.

"U mojoj viziji strategije Hrvatske sve što je vezano uz razvoj naše infrastrukture pretpostavlja i razvoj infrastrukture u BiH i jače povezivanje, ulaganje u lokalne zajednice, razvoj trgovine i podršku BiH na putu u EU", kazala je Grabar-Kitarović.

Sajam je otvorio zamenik premijera Turske Numan Kurtulmus, koja je ove godine zemlja partner sajma.

VUČIĆ: SRBIJA ŽELI DA POMOGNE MOSTARSKIM SRBIMA

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio se danas u Mostaru da Srbija želi da pomogne mostarskim Srbima koliko može.

Vučić se u Mostaru sastao s vladikom zahumsko-hercegovačkim Grigorijem, posetio je Sabornu crkvu i sastao se sa predstavnicima srpske zajednice u Mostaru.

"Razgovarao sam dugo sa predstavnicima Srba i sa vladikom i upoznao sam se dodatno sa celom situacijom u Hercegovini i Mostaru. Posebno mi je drago da Srbi žele da ostanu da žive u Mostaru. Ima ih između četiri i pet hiljada, želeli smo da ih bude i više. Pred rat u BiH u Mostaru ih je bilo oko 30.000", kazao je Vučić novinarima.


On je naveo da Srbija želi da pomogne mostarskim Srbima, onoliko koliko može, određenom vrstom pomoći za poljoprivredu, kao i za obnovu Sabornog hrama.

"Nikada ovo ne bih rekao da to nisam obećao. Pomoći ćemo sa značajnom sumom novca, ali moram da razgovaram i sa ostalim ministrima, a vi znate da ono što obećam ja i ostvarim", rekao je Vučić.

OBIŠAO RODNO SELO SVOG OCA

PREMIJER Vučić iskoristio je posetu Mostaru da obiđe selo Čipuljići kod Bugojna, gde je rođen njegov otac. Obišao je zgarišta, cr- kvu i groblje, a posetio je i svog strica. Brojni članovi porodica Vučić, uključujući i najbliže rođake srpskog premijera, stradali su tokom Drugog svetskog rata od ustaške ruke.


Vladika Grigorije je rekao kako je poseta premijera Srbije Mostaru veoma značajna, navodeći da su Srbi sada manjinski narod u tom gradu.

"Naš utisak posle razgovara sa premijerom Srbije je da on svojom posetom iskazuje svoju brigu i ljubav prema nama. Mi smo autohton narod u Mostaru i u dolini Nereteve i naravno da znamo da su takvi isti narodi i Bošnjaci i Hrvati. Ako ne bude života za Srbe, neće ga biti ni za druge", kazao je vladika Grigorije.

Premijer Srbije boravi u Mostaru gde se održava Međunarodni sajam privrede.

— Aleksandar Vučić (@SerbianPM) April 12, 2016



— Aleksandar Vučić (@SerbianPM) April 12, 2016


VUČIĆ I ČOVIĆ U MOSTARU O ODNOSIMA SRBIJE I BiH

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i hrvatski član predsedništva BiH Dragan Čović saglasili su se danas u Mostaru da Srbi i Hrvati u BiH, ali i Srbija i Hrvatska treba da rade na unapređenju međusobnih odnosa zbog budućih generacija i stabilnosti BiH i regiona.

Vučić je rekao da je sa Čovićem imao "otvorene i dobre razgovore o odnosima Srbije i BiH, ali i o odnosima u regionu i odnosima između srpskog i hrvatskog naroda".

"Obojica smo izrazili želju da će Srbi i Hrvati i u BiH, ali i Srbija i Hrvatska moći da urede odnose na dobrobit budućih generacija", dodao je srpski premijer koji u Mostaru boravi povodom otvaranja 19. Međunarodnog sajma privrede.

Čović je kazao da je s Vučićem razgovarao o problemima Srbije i BiH, o unapređenju odnosa, ali i o saradnji hrvatskog i srpskog naroda.

"Ne vidim nijednog razloga da sve naše zemlje u okruženju, Hrvatska, Srbija, Crna Gora ne grade dobre odnose, jer bez tog dobrog odnosa nema stabilnosti u BiH, a meni je cilj apsolutna stabilnost u BiH, da ova zemlja profunkcioniše, a onda ćemo učiniti sve da naši susedi na sličan način funkcionišu", istakao je on.

Hrvatski član Predsedništva BiH je istakao da očekuje "spuštanje tenzija" između BiH i Srbije.

"Apsolutno, šta bi drugo trebalo, koji je drugi put?", rekao je Čović.

— Aleksandar Vučić (@SerbianPM) April 12, 2016


VUČIĆ SA IVANIĆEM O SARADNjI U REGIONU

Vučić se po dolasku u Mostar prethodno sastao prvo sa srpskim članom Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem sa kojim je, kako je rekao, razgovarao o saradnji Srbije i BiH, o regionalnim odnosima, kao i o položaju srpskog naroda.

"Za Srbiju je BiH jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera. BiH je četvrti trgovinski partner i treća izvozna destinacija posle Italije i Nemačke. Regionalna stabilnost je od ključnog značaja. Mnogo truda i napora ćemo uložiti da očuvamo mir i stabilnost za sve ljude na Zapadnom Balkanu", kazao je Vučić.

On je istakao da sve zemlje u regionu, i BiH, i Srbija i Hrvatska, imaju zadatak i obavezu da obezbede stabilnost i sigurnost za sve svoje građane.

"Mnogo je bolje da imamo iskrene i otvorene odnose, da o njima govorimo i rešavamo ih, nego da probleme stavljamo pod tepih. Tako ću se ponašati, biću potpuno otvoren i iskren", kazao je Vučić nakon sastanka sa Ivanićem.

Komentarišući odluku Hrvatske da blokira put Srbije u EU, Vučić je kazao da je "to stvar Hrvatske i da oni o tome odlučuju".

"Mi ćemo se ponašati u skladu sa evropskim pravilima, evropskom praksom i dobrim komšijskim običajima", naveo je premijer Srbije.

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da odnosi Srbije i BiH nikada nisu bili u problemima, jer u ime BiH "mogu da govore samo tri člana Predsedništva zajedno".

"Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović imao je vlastite stavove i to nisu stavovi BiH. BiH smatra da u Srbiji ima dobrog i korektnog prijetelja i tako ćemo nastaviti i dalje", rekao je Ivanić.

Ivanić je ocenio da je krajnje vreme da se tenzije spuste, dodavši da je u prošloj godini bilo mnogo negativnih bezrazložnih stavova iz BiH prema Srbiji.

"Srebrenica i otkazivanje posete predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću zbog Nasera Orića i držanje lekcija povodom poslednjih presuda. Zaista je vreme da na bošnjačkoj političkoj sceni to stane i da umesto sukoba krenemo da se razvijamo i sarađujemo, jer su takve poruke dolazile iz Srbije", istakao je Ivanić.Vučić će se u Mostaru sastati i sa vladikom zahumsko-hercegovačkim Grigorijem, a potom će prisustvovati otvaranju Sajma privrede, gde bi trebalo da se sastane i sa predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Međunarodnom sajmu privrede prisustvovaće i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, crnogorski predsednik Filip Vujanović, kao i Numan Kurtulmus, zamenik premijera Turske, koji će otvoriti sajam.

Na ovogodišnjem Sajmu privrede u Mostaru predstaviće se izlagači iz 24 zemlje.

— Aleksandar Vučić (@SerbianPM) April 12, 2016




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

bilecko jezero

12.04.2016. 12:20

Najbolje je ovo Sajam privrede u Mostaru haha pa oni i nemaju privredu.Kod nas samo na Sajam u Bileci dodje 10.000 ljudi....dodju ljudi od Triglava do Djevdjelije ali naravno najvise iz Srbije jer sve su to bivsi pitomci vojne skole u Bileci koji su i pomogli da se Sajam pokrene.Sajam traje 2 dana,iako tu bude raznih hercegovckih delicija,muzike itd ali pravljenje cicvare izazove pravu pometnju.Ovo je samo dio vezano za Sajam a druge stvari da ne pominjem.

Гвозден

12.04.2016. 16:48

у Србији нико не лупа латиничне табле јер је и латиница српско писмо.

Jaoooo bre

12.04.2016. 17:53

Kako ga Kolinda kuzi, ni Angela nije bolje skuzila Erdogana, a Bakir, Bakir zazmurio i samo nesto sanja.

Onoliko koliko doprineo si toliko puno ces i imati.

12.04.2016. 17:55

Razume ja tebe gde hoces, ali ti ne slusas sta mocni ljudi oko tebe govore, najjednostavnije je ovako! U demokrariji to funkcionise na ovaj nacin, svako zivi od svog nacina zivljenja koje misli da najbolje je za njega, sve ostalo su intervencije u ljudska prava, korupciju ili ucena.

pametni

02.05.2016. 14:56

vestacka saradnja srbije sa hrvatskom pod pritiskom amerike i fasistickih krugova iz evrope je stara taktika koju je srpska nacija skupo platila u proslosti. srpska nacija mora da se odrekne svake saradnje sa hrvatskom. hrvatska srpskoj naciji nije potrebna. prosto srpska nacija nece da saradjuje sa hrvatskom zbog negativnog iskustva i kraj.pravo s kim ce saradjivati je pravo srbije.kakve ambasade i sve drugo u hrvatskoj. to je necuveno ponizenje srpske nacije. vucicu provedi referendum.