Obračun Kurda i Avganistanaca u Idomeniju

M. S.

12. 04. 2016. u 12:27

U obračunu dve sukobljene grupe zaglavljenih izbeglica – Kurda i Avganistanaca kraj prihvatnog centra Idomeni na severu Grčke, zapaljen je jedan vagon železničke kompozicije postavljene za prinudni smeštaj

Обрачун Курда и Авганистанаца у Идоменију

Ilustracija

SKOPLjE - OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

U obračunu dve sukobljene grupe zaglavljenih izbeglica – Kurda i Avganistanaca kraj prihvatnog centra Idomeni na severu Grčke, zapaljen je jedan vagon železničke kompozicije postavljene za prinudni smeštaj očajnika u zbegu iz zemalja Bliskog istoka.

Na železničkoj stanici Idomeni posle tuče dve sukobljene grupe izbeglica i migranata, goreo je jedan vagon kompozicije voza koji je grččka železnica ustupila za zbrinjavanje migranata zarobljenih ispred granične linije sa Makedonijom. Kompozicija voza je bila zasuta i kamenicama, a u prenetim informacijama nema podataka o eventualno povređenim izbeglicama među kojima je i veliki broj žena i dece.

Brzom intervencijom grčke policije sukobljene grupe migranata su razdvojene i situacija je „stavljena pod kontrolu“. U utorak posle podne situacija u kampu je bila mirna ali i dalje napeta.

U informacijama grčkih medija se upozorava da je situacija u kampu Idomeni „eksplozivna, strahuje se od ponavljanja nedeljnih incidenata, podstaknutih od stranih nevladinih organizacija“. O nedeljnim incidentima navodi se i ocena direktora u Ministartstvu za civilnu zaštitu i grčke policije, po kojima je odgovornost za izbivanje nasilja locirana na neke „čudne“ nevladine organizacije koje se solidarišu sa izbeglicama i migrantima, i još uvek ne mogu da budu pronađene.

Deo nekih grčkih portala je najavio mogućnost ponovnog pozivanja izbeglica „na sastanak“ o dogovoru za prelazak zatvorene granice sa Makedonijom... Prenose se inforemacije o „osumnjičenim“ stranim aktivistima nevladinih organizacija, Nemaca, Italijana, Španaca... koji rasturanjem letaka na arapskom jeziku ponovo pozivaju na pokret prema granici.

U uslovima napetosti u kampu Idomeni, „u psihozi očaja, straha i spremnosti na nasilje“, eventualno ponavljanje napada na ogradom zatvorenu graničnu liniju, sa makedonske strane spremne su jake vojno policijske snage pod punom opremom sa bornim kolima raspoređene duš kritičnog pojasa juđno od Đevđelije.

U grčkim medijima se navodi da je i tamošnja policija spremna za blagovremenu intervenciju kako bi se sprečilo ponovno stampedo izbeglica prema graničnoj ogradi kao prošle nedelje. No, istovremeno se upozorava da to „nije jednostavan posao“ budući da je na toj strani graničnog pojasa više od 12.000 očajnih migranata i izbglica...što povećava rizik od eskalacije nemira.

antrfile


POZIV GRCIMA ZA SPREČAVANjE NASILjA

Ministartvo inostranih poslova Makedonije (MIP) uputilo je Kancelariji za veze Grčke u Skoplju notu, kao odgovor na verbalni demarš ambasadora Teoharisa Lalakosa. U noti je precizirano da su „makedonske bezbednosne snage za vreme nasilnih incidenata postupile maksimalno moguće uzdržano, odgovorno i profesionalno i pritom dejstvujući srazmerno bezbednosnom izazovu od nasilnih protesta i agresivnih pokušaja veće grupe migranata ilegalno da pređu grčko – makedonsku granicu, uključujući i probijanje granične zaštitne ograde“.

Istovremeno od grčkih bezbednosnih vlasti zahteva se ojačan angažman za izbegavanje ovakvih incidenata u buduće

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije