Legalizacija: Satelit probija rokove

Z. Radović

28. 03. 2016. u 17:09

Ministarstvo građevine još nije kupilo snimak koji će koristiti u ozakonjenju objekata. Krivac proceduralni razlozi, građani će podatke na elektronskom portalu imati do kraja aprila

Легализација: Сателит пробија рокове

SATELITSKI snimak još nije kupljen, iako je Zakon o ozakonjenju usvojen još u novembru. Prvobitni plan je bio da bude objavljen najkasnije u januaru, jer je po Zakonu o ozakonjenju rok za završetak popisa svih nelegalnih objekata 12 meseci od dana stupanja na snagu novog zakona. To znači da bi komisije trebalo da kompletiraju spisak svih "divljih" objekata do 27. novembra 2016. godine.

U Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture, međutim, tvrde da kašnjenje snimka ne ometa postupak ozakonjenja. Kako kažu, većina lokalnih samouprava oformila je komisije koje već popisuju nelegalne objekte, a u međuvremenu rešavaju i zahteve vlasnika nekretnina koji su ranije predali dokumenta za legalizaciju. Oni ističu da bi snimak trebalo da bude dostupan građanima putem elektronskog portala do kraja aprila i da se iz proceduralnih razloga kupovina nije mogla ranije sprovesti.

- Snimci su predviđeni zakonom o ozakonjenju kao instrument koji će koristiti opštinskoj administraciji za ozakonjenje objekata, ali su neophodni kao informacioni sistem i za brojne druge institucije - objašnjavaju u Ministarstvu građevine.

- Pribavljaju se iz kredita Svetske banke, kao deo projekta koji se tiče unapređenja zemljišne administracije u okviru Republičkog geodetskog zavoda. Ministarstvo i RGZ su uputili molbu SB početkom godine da se ubrza postupak nabavke. To, međutim, ne sprečava opštine da sprovode zakon u smislu popisa objekata.

Prema evidenciji koju Ministarstvo građevine dobija od lokalnih samouprava, samo mali broj nije započeo popis, i to ne zbog nedostatka satelitskog snimka, već zato što nisu formirali komisije za popis.

JEFTINIJE OD AVIONA REPUBLIČKI geodetski zavod je ovlašćena institucija za sve podatke koji se tiču zemljišne administracije i ima obavezu da obavlja snimanja svake tri godine - kažu u Ministarstvu građevine.
- Poslednje snimanje je rađeno 2013. godine putem avio-snimaka koji su značajno skuplji od satelitskog i zahtevaju daleko više vremena.

- Satelitski snimak će u postupku ozakonjenja biti korišćen kao pomoćno sredstvo, dok za sve objekte za koje zahtev podnet po starom zakonu, kao i objekte za koje je nesporno utvrđeno vreme izgradnje, jer postoje zapisnici građevinske inspekcije, rešenja o rušenju, satelitski snimak i nije potrebno koristiti - navode u Ministarstvu građevine.

- Tehnologija satelitskog snimanja ne dozvoljava mogućnost da snimci budu napravljeni na određeni dan ili čas. Snimci koje pribavlja RGZ napravljeni su tokom druge polovine 2015. godine.

Za ovo "pomoćno sredstvo" u ozakonjenju biće izdvojeno 1,2 miliona evra.

- Vlasnik satelita koji isporučuju snimke visoke rezolucije je američka kompanija "Digital Globe" - kažu u resornom ministarstvu.

- Plaćanje nije obavljeno, a prethode mu provere od strane stručnjaka Svetske banke za nabavke od kojih se očekuje odobrenje upravo ovih dana.

DOKAZ

SATELITSKI snimak bi trebalo da bude dokaz na osnovu kojeg će građevinski inspektori moći da utvrde da li je neki objekat građen posle stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju, odnsono 27. novembra 2015. godine. Sve što se nalazi na terenu, a nema ga na snimku i građeno je nelegalno trebalo bi da bude srušeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

radenko

28.03.2016. 17:29

Pa vi bi trecinu objekata u Novom Pazaru trebalo da srusite a sta sa ostalima.Al tu su koalicije necete da se zamerate.

Sveta

28.03.2016. 17:36

Postoje aviosnimci u katastru od pre 50 godina na kojima se vide objekti koji su izrađeni pre tog premeravanja zemljišta i formiranja nove modernije katastarske datoteke. To znači ako nema na tom snimku određenog objekta onda je on rađen kasnije i potrebno je izvršiti legalizaciju na osnovu plana prostornog planiranja. Mislim da nije potrebno legalizovati objekte koji se nalaze na vodoplavnim površinama jer nastalom štetom se opterećuju novčanici svih građana a nagrađuje kršitelj zakona....

Brajan

28.03.2016. 18:58

Taj arhiviran snimak preko Digital Globa za povrsinu Srbije koja je 88361m2 bi bila oko 1.8 miliona dolara. Bas me zanima sta ce biti cena za "nase".

Kole

04.01.2017. 09:13

@Brajan - Snimak cemo dobiti na poklon, samo cemo doplatiti za modernizaciju snimka 180 miliona evra. Odlican posao, jer ako bismo kupovali nov snimak, izaslo bi 400 miliona.

Miki Ivanović

28.03.2016. 20:18

Biće ovo još jedna neuspela legalizacija!Ministarka tvrdi da je jeftina i sa vrlo malo dokumenata,a nije!A tek kako (ne)rade po opštinskim odeljenjima za legalizaciju,neće rešiti ni 1% predmeta.Uostalom,ako je u Beogradu evidentirano 240.000 objekata za legalizaciju,a da je legalizovano samo 800 a još 1000 u postupku plaćanja taksi,znači ukupno 1800,onda je to poražavajuće.A kako i nebi bilo kada nas cede,izlažu dodatnim zahtevima i troškovima,a u odeljenjima za legalizaciju igraju igrice na ko

pera

28.03.2016. 20:41

Neko pomenu Pazar a ja tvrdim da 99% objekata koje su pripadnici manjina na teritoriji Srbije podigli po ovom principu treba rušiti. Koja to mudra glava hoće da uradi. Odredite rok do koga se mogu podneti prijave i uvedite u legalne tokove većinu objekata da ne bi narod pokretao prava na dodelu besplatnih stanova u prošlosti što je problem za Beograd. A da probelemi Beograda se moraju rešavati. Sve to u okviru tih 5000 din jer mnogima u ovoj državi to je mnogo para.

putem avio-snimaka koji su značajno skuplji od satelitskog

28.03.2016. 21:56

Jeste kad imaš svoj satelite. Al kad nemaš košta te ko Svetog Petra kajgana.

zaliv.co

29.03.2016. 18:31

kakva debilna drzava, zasto vojska ne udje u kupovinu zajednickog satelita sa nekom od zemalja koje takodje imaju interes te ga lansiraju uz pomoc Rusije koja bi ponudila bolju cenu od ostalih...plitkouma je ova vlast bas kao i svaka druga od 1945god

Vojska

30.03.2016. 18:24

@zaliv.co - Vojska nema para za nove uniforme, ti pricas o satelitima...Osim toga, ceo sistem za satelit je skup, nije samo satelit, vec i prateca oprema i odrzavanje, pricamo o stotinama miliona dolara.

Kole

04.01.2017. 09:11

@zaliv.co - Pametne zemlje uvek kupuju bar tri satelita. Ako se aktivni pokvari, treba imati zamenu u pripravnosti. Treci se uzima samo za delove, a stoji u magacinu ministarstva za kosmos i transport.

Biljana

16.08.2016. 10:39

Zbog tog satelitskog snimka ja ne mogu da dobijem kredit!!!!Jer niko ne sme da izda resenje ozakonjenju a bas to mi trazi Nacionalna korporacija,nema veze sto je vlasnik stana u proceduri hoce resenje i sad ja treba da se molim Bogu da se Mihailovicka smiluje na obicne smrtnike u to konacno krene.Laza i paralaza ,sve same budalastine u ovoj drzavi.Kad vec nesto hoce da urade nek onda urade do kraja a ne sve polovicno!