Haos u Briselu: "Kontramiting" desničara /FOTO

Pristalice desničarskih organizacija okupile su se u centru Brisela, a policija je morala da koristi vodene topove kako bi sprečila incidente.

Izvor: B92

Nedelja, 27.03.2016.

15:27

Haos u Briselu:
Foto: Tanjug

Kako prenose svetski mediji, desničari su se okupili nakon što su organizatori "Marša protiv straha" odložili skup iz bezbednosnih razloga.

"Mi smo huligani i ovde smo kod kuće", uzvikivali su demonstranti u crnoj odeći na briselskom trgu.

Dopisnica CNN javlja da su viđeni i nacistički pozdravi, zapaljene su i baklje i bacane petarde.

Na briselski trg koji je proteklih dana bio mesto sećanja na žrtve bombaških napada danas su došli muškarci u crnoj odeći sa kapuljačama koji su uzvikivali slogane i nosili zastave protiv Islamske države.
Foto: Tanjug
Na trgu se nalazi i policija za suzbijanje demonstracija koja se pridružila policajcima u nastojanju da vodenim topom otera demonstrante sa trga, prenosi AP.

Prema prvi navodima policije, u pitanju su fudbalski navijači koji su građanima koji su došli da mirno odaju poštu žrtvama, dobacivali da su "saučesnici terorista".

Policija je najpre reagovala krajnje uzdržano, ali je potom, i uz pomoć vodenih topova, razbila demonstracije i uhapsila najmanje desetak desničarskih ekstremista koji su, vičući da su "saradnici terorista", hteli da napadnu više stotina ljudi koji su na trgu ispred Berze stavljali cveće, vence i sveće u pomen žrtvama atentata.
Foto: Tanjug
Portparol briselske policije Kristijan de Konink je saopštio da su desničarski demonstranti "očigledno hteli da napadnu građane koji su došli da odaju pomen žrtvama, a pozdravljali su i fašističkim pozdravima".

Potisnuti fudbalski huligani su se tukli s policijom, ali su razbijeni i potisnuti u više ulica gde su razbijali izloge i naneli štetu raznim objektima.

Gradonačelnik Brisela Ivan Majer je saopštio da je "zgranut time da su ovi nikogovići došli da izazovu ljude koji su došli da odaju poštu žrtvama", a premijer Belgije Šarl Mišel je odmah oštro osudio ove desničarske ispade.

U tri eksplozije 22. marta u Briselu poginula je 31 i ranjeno oko 300 osoba.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: