Uhapšena Florens Artman u Hagu

Bivša portparolka Haškog tužilaštva Florens Artman uhapšena je danas u Hagu pošto je ranije bila osuđena zbog nepoštovanja suda, javlja specijalni izveštač RTS-a iz Haga.

Hapšenje bivše portparolke Haškog tužilaštva pokušale su da spreče "Majke Srebrenice", koje su je okružile i na taj način pokušale da je zaštite, javlja specijalni izveštač RTS-a iz Haga.

Artmanovu su uhapsili pripadnici službe bezbednosti Ujedinjenih nacija koji obezbeđuju Tribunal u Hagu, i sproveli je u zgradu suda. Bivša portparolka je pokušala da prisustvuje današnjem izricanju prvostepene presude ratnom lideru RS Radovanu Karadžiću.

Haški tribunal je večeras potvrdio da je Artmanova uhapšena.

Florens Artman, francuska novinarka i bivša predstavnica za štampu Tužilaštva Haškog tribunala, proglašena je 14. septembra 2009. godine krivom za delo nepoštovanje suda i osuđena na novčanu kaznu u iznosu od 7.000 evra.

Presudu je izreklo Specijalno veće Tribunala, kojem je predsedavao južnoafrički sudija Moloto, a u čijem su sastavu još bile i sudije Liju iz Kine i Ginej iz Turske.

Sudsko veće je utvrdilo da je Artmanova, objavljivanjem tih odluka u knjizi "Mir i kazna" i jednom tekstu, "namerno i voljno ometala sprovođenje pravde" i time počinila krivično delo nepoštovanje suda.

"Veće je utvrdilo da je optužena u svojoj knjizi i tekstu objavila sadržaj dve odluke koje su u to vreme bile poverljive i taj status imaju i danas", rekao je sudija Moloto.

Prema presudi, Artmanova je za poverljiv status odluka pred Tribunalom znala, tim pre što ju je na to upozorio i sekretarijat suda, ali je, uprkos tome, odlučila da ih objavi, iako je kao bivša portparolka bila svesna šta to znači.

Sudije su naznačile da postupci Artmanove mogu ugroziti saradnju država sa Tribunalom i narušiti poverenje javnosti u Tribunal.

Kao olakšavajuću okolnost, sudsko veće je uzelo u obzir to što je deo informacija iz knjige Artmanove već bio objavljen, kao i to što "knjiga nije postigla komercijalni uspeh".

Artmanova je od 2000. do 2006. bila predstavnica za štampu tadašnje glavne tužiteljke Tribunala Karle del Ponte. Del Ponteova je danas izjavila da je hapšenje Artmanove neprihvatljivo.

"Ne mogu da razumem da se to radi na tako važan dan kada izriču presudu Karadžiću", rekla je za AFP Del Ponteova koja je sada članica Saveta UN za ljudska prava i Komisije za istragu o Siriji.

Bivša portparolka Haškog tužilaštva godinama je odbijala da se povinuje odluci suda.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво