"Nekad 'pobijte ih sve', sada 'kolateralna šteta'"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je na godišnjicu početka NATO bombardovanja u Varvarinu da "su ubijajući građane Srbije pokušali da ubiju Srbiju".

Izvor: B92

Četvrtak, 24.03.2016.

12:27

Tanjug

“Pokrenuta je agresija na Republiku Srbiju, pale su prve bombe, a u narednih 78 dana su padale, ubijajući i uništavajući. Ubijali su građane Srbije, pokušavajući da ubiju Srbiju... Noć od pre 17 godina će se pamtiti zauvek, mi danas ponosno i uspravno, tužnim i tihim glasom, ali jasno kažemo - 'Ubijali ste nas, ubijali ste našu decu, ali Srbiju niste ubili jer Srbiju niko ne može da ubije'“, rekao je Vučić.

Onda se obratio porodicama stradalih.

“Preostaje nam da kleknemo pred vama, da sagnemo glavu, mi ,koji smo dužnici, da bar na tren ćutimo... Oprostite ako možete i onima koji ne umeju da mole za oproštaj, onima koji su ubijali, a ne umeju 'izvini' da kažu. Naš grč na licu nikada nisu želeli da vide. To je bila agresija 19 moćnih zemalja, besmislena i bespotrebna, jedan od pokolja koji sve poruše, a ništa ne rešavaju“, dodao je Vučić.

Predsednik Vlade Srbije je konstatovao da je svaki rat zločin i da nema opravdanja, objašnjenja, razloga, ni smisla.

“Postoji samo opomena i njima i nama, njima da će bar pred bogom i pred sobom morati da kažu za sve stradale, za krv će morati da kažu da je bila krv, a ne slučajnost ili kolateralna šteta. To su bila deca, a ne borba za demokratiju i slobodu. Bog će im možda oprostiti, mi jesmo, ali nismo zaboravili“, istakao je Vučić.

On je podsetio i da je nekada, u vreme krstaških ratova i ubijanja celog grada Bezije, papski legat rekao: “Sve ih pobijte, a bog će svoje prepoznati“ i potom dodao:

“Tako se govorilo nekad, sada se govori da je to kolateralna šteta“.

Centralna državna cerenomija povodom Dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja počela je pomenom stradalima u Varvarinu.

Tu je 30. maja 1999. godine na mostu na Velikoj Moravi poginulo deset građana, a 17 ljudi je teško ranjeno.

Državnu ceremoniju kod Spomenika poginulim građanima na Varvarinskom mostu predvodi predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, a prisutni su i članovi porodica nastradalih, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednica parlamenta Maja Gojković, ministri u Vladi Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: