(VIDEO) Opsada Brisela: Nađeno telo još jedne žrtve, crni bilans 32
Foto: Fonet/AP, 22.03.2016.

Još je opasno

(VIDEO) Opsada Brisela: Nađeno telo još jedne žrtve, crni bilans 32

Planeta -
Braća Kalid i Ibrahim el Bakraui izvela su juče samoubilačke bombaške napade - Kalid u metrou, Ibrahim na aerodromu. Traga se za još dvojicom terorista.

Nadžim Lahraui je od juče najtraženiji čovek u Evropi. Belgijski medji danas su javili da je uhapšen, ali su povukli vest. Za njim se još traga. Njegovi saučesnici, braća El Bakraui, razneli su se prilikom terorističkog napada na briselskom aerodromu Zaventem, ali Lahraui je uspeo da pobegne.

Slika bezbednosne kamere pokazuje Lahrauija - čoveka sa naočarima i bradicom u svetloj jakni i sa crnim šeširom kako gura kolica na kojima je velika crna torba.

Napad na aerodromu izveden je u utorak, 22. marta, oko osam sati ujutro, kada su dve snažne eksplozije potrešle glavni hol aerodroma. Treća eksplozija pogodila je voz u metro stanici Malbek u centru grada baš u vreme špica. U jučerašnjim terorističkim napadima na briselski aerodrom i metro stanicu u centru grada, poginulo je više od 30 ljudi, a povređeno oko 200, od kojih su neki u kritičnom stanju.

15:37 - Pretpostavlja se da se jedan od trojice napadača sa aerodroma digao u vazduh, kao što je to učinio Ibrahim el Bakravi, javlja dopisnik RTS-a iz Brisela.

15:25 - Bilans žrtava jučerašnjih terorističkih napada na briselski aerodrom i metro popeo se na 32, javljaju belgijski mediji. U ruševinama aerodroma u Briselu nađeno je telo poslednje žrtve.

14:50 - U nizu bombaških napada u Briselu povređeno je desetak Amerikanaca, ali nije poznato da li ima poginulih američkih državljana, izjavio je danas portparol Stejt departmenta Mark Toner. Američki mediji prenose da rođaci najmanje još četiri američka državljana, koji su putovali u Belgiju, tragaju za njima. Američki zvaničnici juče su saopštili da je osam Amerikanaca povređeno u napadima, među kojima su tri mormonaska misionara, jedan američki pilot i četri člana njegove porodice.

14:35 - Policija je našla oko 15 kilograma eksploziva u antiterorističkim racijama u Briselu.

14:20 - "U haosu sam,ne znam šta da radim", napisao je teroriste samoubice Ibrahim el Bakraui u poslednjoj poruci, koja je pronađena u kanti za đubre u ulici Maks Rus u Briselu, saopštio je belgijski tužilac, prenosi Mond.

14:09 - Uzbuna zbog bombe izdata je na belgijskom aerodromu Šarleroa, jer je tamošnjem parkingu pronađeno sumnjivo voizilo. Policija je izolovala parking i ispituje auto, kaže portparol aerodroma Vinsen Grasa za list L’Avenir.

13:49 - Prve dve eksplozije na aerodromu odjeknule su u roku od 37 sekundi malo pre 08:00, kaže belgijski državni tužilac. Treći osumnjičeni, koji je još u bekstvu, ostavio je na aerodromu bombu koja nije eksplodirala - deminieri su kasnije izveli kontrolisanu detonaciju.

13:46 - Jedna osoba uhapšena je u vezi sa terorističkim napadima na briselski aerodrom i metro, javljaju mediji, ali niko ne saopštava kako se ta osoba zove.

13:32 - Vlasti u Briselu kažu da se, pored Nadžima Lahrauija, traga i za četvrtim teroristom, čiji identitet još nije utvrđen.

13:10 - Bombaš koji je izveo samoubilačku akciju u briselskom metrou jeste bio Kalid el Bakraui, potvrdilo belgijsko državno tužilaštvo. Njegov brat Ibrahim je sa još jednom osobom napao briselski aerodrom.

12:47 - Dejli mejl je napravio info-grafiku sleda događaja tokom jučerašnjih terorističkih napada na briselski aerodrom i metro.

12:43 - Briselski aerodrom ostaće zatvoren i sutra, izjavio je direktor aerodroma Arno Feist dan posle bombaških napada u belgijskoj prestonici, prenosi Rojters. Aerodrom je zatvoren juče, a ni danas nema letova ka Briselu niti iz Brisela.

12:30 - Belgijski mediji javljaju da osumnjičeni koji je uhapšen u briselskoj opštini Anderleht nije Nadžim Lahraui.

12:28 - Ovako je izgledao minut ćutanja u Evropskoj komisiji u Briselu.

12:13 - Nadžim Lahrau je uhapšen u piceriji u Anderlehtu, briselskoj opštini, dok je čekao narudžbinu, javlja Dejli miror.

12:07 - U Belgiji je održan minut ćutanja za žrtve jučerašnjih terorističkih napada na briselski aerodrom i metro.

11:00 - Nadžim Lahrau, treći bombaš koji je učestvovao u terorističkim napadima u Briselu, je uhapšen, javlja Demi or (Derniere Heure), prenosi Sputnjik. Uhapšen je tu u Briselu, u opštini Anderleht. Lahrau je rođen 18. maja 1991. u briselskoj opštini Sharbek.

10:05 - Potresen, ali ponosan i prkosan, Brisels se jutros oprezno probudio, tvitovao je Sadžad Karim, belgijski poslanik arapskog porekla u Evropskom parlamentu.

09:57 - Prema poslednjim ažuriranim podacima, u terorističkim napadima na briselski aerodrom i metro poginula je 31 osoba - 16 na aerodromu i 15 u metrou, a 260 je povređeno, izjavila je belgijska ministarka javnog zdravstva Megi de Blok za VTR.

"Neke ljude lekari drže u veštačkoj komi, drugi su na intenzivnoj nezi sa teškim povredama", rekla je ona

09:52 - Veruje se da je Nadžim Lahraui, treći terorista koji je učestvovao u bombaškim napadima u Briselu, stručnjak Islamske države za eksploziv, javlja Skaj njuz.

09.30 - SAD su upozorile građane na potencijalni rizik putovanja u Evropu navodeći da posle Brisela, terorističke grupe planiraju napade širom kontinenta.

09:20 - U napadima su poginuli državljani 40 zemalja, izjavio je šef diplomatije Belgije Didije Rejnder javnom servisu RTBF.

09:05 - Identifikovana je prva žrtva terorističkih napada u Briselu. To je Peruanka Adelma Tapija Ruiz.

09:00 - Francuski premijer Manuel Vals ocenio je da je potrebno hitno pojačati kontrolu spoljnih granica Evropske unije (EU).

"Potrebno je hitno formirati bazu ličnih podataka o putnicima na aerodromima i pojačati kontrolu spoljnih granica Evropske unije, kako niko više ne bi mogao proći sa lažnim ispravama. Svi znamo da je Islamska država napravila veliki broj lažnih pasoša u Siriji'', rekao je Vals za Radio Evropu 1.

08:33 - Identifikovan je i treći napadač sa aerodroma kog briselska policija i dalje traži. To je Nadžim Lahraui (25). Sva trojica bila su povezana sa Salahom Abdeslamom, glavnim osumnjičenim za napade u Parizu.

Lahrauijev DNK pronađen je u kućama koji su koristile osobe koje su prošle godine izvele napade u Parizu.

08.25 - Identitet braće El Bakraui saznao se tako što je taksista koji je dovezao trojicu bombaša samoubica na aerodrom dao policajcima adresu na kojoj ih je pokupio.

08:15 - Samoubilačke terorističke napade na aerodromu izvela su braća Kalid i Ibrahim el Bakraui. Braća su živela u Briselu i imaju dosije u policiji, ali ne zbog terorizma. Prošle nedelja briselska policija je izvršila raciju u četvrti Forest, gde je Kalid imao stan iznajmljen pod lažnim imenom. Tokom te racije, istražitelji su pronašli zastavu Islamske države, automatsku pušku, detonatore i otiske prstiju glavnog osumnjičenog za napade u Parizu Salaha Abdeslama, koji je uhapšen tri dana kasnije.

BREAKING: Reports name Brussels Airport suicide bombers as Khalid and Ibrahim El-Bakraoui https://t.co/3xQdKZXoMw pic.twitter.com/sAfxnKcDwj

— Daily Mirror (@DailyMirror) March 23, 2016

08:30 - U toku su racije širom Belgije, izjavio je državni tužilac. U više delova zemlje se sprovodi potrga a ispituje se nekoliko svedoka, dodao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track