Osude napada u Briselu, francuski premijer poručuje: Evropa je u ratu

Posle tri teroristička napada u Briselu, na aerodromu i na stanici metroa, stižu saučešća iz evropskih zemalja, koje su zabrinute zbog novih bezbednosnih pretnji. Premijer Srbije uputio je izraze najdubljeg saučešća, u svoje ime i ime Vlade Srbije. Evropski zvaničnici i predsednik Rusije Vladimir Putin osudili su napade u Briselu i ponudili pomoć Belgiji.

Jutrošnje napade na aerodromu i metro stanici u Briselu evropski zvaničnici ocenili su kao "terorističke akte", a visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini istakla je da je ovo tužan dan za Evropu, preneo je AFP.

Pogođena stravičnim napadima, Mogerinijeva je u suzama prekinula zajedničku konferenciju za novinare sa jordanskim ministrom spoljnih poslova Naserom Judehom. Izvinila se Judehu, zagrlila ga, nakon čega su zajedno napustili konferenciju za medije, prenosi AP.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk nazvao je napade u Briselu "terorističkim aktom".

"Ja sam zapanjen jutrošnjim eksplozijama na aerodromu Zavantem i u Evropskoj četvrti u Briselu, koje su izazvale nekoliko nevinih žrtava i povredile mnoge druge", saopštio je Tusk.

Prema njegovim rečima, ovo je još jedan dokaz na šta su sve teroristi spremni u mržnji i nasilju.

"Teror je pogodio srce Evrope. Moje misli su sa žrtvama i njihovim voljenima. Ostanimo snažni, neustrašivi i verni našim vrednostima", poručio je evropski komesar za proširenje Johanes Han na svom Tviter nalogu.

Evropska unija koristiće sva neohodna sredstva u borbi protiv terorizma, navodi se u zajedničkom saopštenju lidera 28 zemalja članica EU nakon terorističkih napada u Briselu.

"Samo naša odlučnost može zaštiti evropske vrednosti i toleranciju od napada netolerantnih", navodi se u zajedničkom saopštenju bez detalja o merama koje će EU preduzeti.

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da će Nemačka raditi sa Belgijom kako bi bili pronađeni i kažnjeni izvršioci terorističkih napada u Briselu.

Ona je dodala da će se nemačka vlada sastati sutra kako bi razmotrila eventualne posledice tih napada po Nemačku.

Generalni sekretar Saveta Evrope Tjorborn Jagland izjavio je da je šokiran vestima o terorističkim napadima u Briselu.

"Ovo je još jedan napad na evropske vrednosti, jasno je da je reč o terorističkim napadima u kojima je poginulo mnogo ljudi. Naše misli su s porodicama žrtava, belgijskim narodom i belgijskim vlastima", rekao je Jagland na konferenciji za štampu u Savetu Evrope.

Generalni sekretar SE naglasio je da Evropa mora da se drži zajedno i da nastavi odlučnu borbu protiv terorizma, poštujući ljudska prava.

"Ratni čin koji zahteva mobilizaciju" 

Francuski premijer Manuel Vals poručio je da je Evropa u ratu i da je potrebna mobilizacija, javio je Liberasion.

Vals je ocenio da je opasnost danas još veća nego što je bila pre napada u Parizu novembra 2015.

"Evropa je u ratu već nekoliko meseci", rekao je Vals francuskim medijima, dodavši da su i eksplozije koje su jutros uzdrmale Brisel "ratni čin pred kojim se treba mobilisati".

Uveren je da će francuska vlada i snage bezbednosti i dalje biti krajnje budni, mobilisani i odlučni pred terorizmom. Takođe je izrazio solidarnost i saosećanje sa belgijskim narodom.

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da je "cela Evropa napadnuta".

"Napadima u Briselu, pogođena je cela Evropa", naveo je Oland u saopštenju.

Francuski predsednik je pozvao "celu Evropu da preduzme krucijalne mere kako bi se suočili sa ozbiljnim rizicima", prenosi AFP.

Američki predsednik Barak Obama osudio je iz Havane napade u Briselu i rekao da će SAD učiniti sve da pomognu belgijskim vlastima da pronađu odgovorne.

"Učinićemo sve što je potrebno da podržimo našeg prijatelja i saveznika Belgiju i privedemo pravdi odgovorne," rekao je Obama, napominjući da je ovo još jedan pokazatelj da se svet mora ujediniti u borbi protiv terorizma, bez obizra na "nacionalnost, rasu ili veru", preneo je AP.

Misli Amerikanaca su uz narod Belgije, rekao je Obama na kraju trodnevne posete Kubi.

Generalni sekretar UN Ban Kimun i Savet bezbednosti oštro su osudili terorističke napade u Belgiji, apelujući istovremeno na intenziviranje međunarodnih napora s ciljem da se pobede terorizam i nasilni ekstremizam.

Ban je uveren da će opredeljenost "Belgije i Evrope za poštovanje ljudskih prava, demokratije i mirne koegzistencije nastaviti da bude istinski i trajni odgovor na mržnju i nasilje čije su žrtve oni danas postali", rekao je njegov portparol, prenosi AP.

Britanski premijer Dejvid Kameron, koji je sazvao za danas vanredni sastanak bezbednosnog odbora (Kobra), poručio je na svom Tviter nalogu da je u šoku i da je zabrinut zbog događaja u Briselu. Istakao je i da će Velika Britanija učiniti sve što može da pomogne.

Kameron kaže i da je u razgovoru sa premijerom Belgije izrazio saučešće i ponudio pomoć u uspostavljanju bezbednosti, prenosi Gardijan.

"Ovi napadi mogli su da se dogode i u Nemačkoj ili Velikoj Britaniji. Mi smo suočeni sa veoma realnim terorističkim pretnjama u zemljama širom Evrope i moramo da se suprotstavimo svim raspoloživim sredstvima", upozorio je Kameron.

Holandski premijer Mark Rute ocenio je da je Belgija "ponovo meta kukavičkih i smrtonosnih napada", preneo je AP.

Rute je sazvao sastanak vladinog ministarskog kriznog štaba upozorivši da je neophodna dodatna opreznost u Holandiji i najavio da će u toj zemlji biti preduzete sve neophodne mere predostrožnosti.

"Naša srca su sa žrtvama i njihovom rodbinom. Holandija je spremna da pomogne i podrži naše južne susede na svaki mogući način", poručio je Rute.

Nemački ministar pravde Hajko Mas napisao je na svom Tviter nalogu da je danas "crni dan za Ervopu" i ocenio da "užasni događaji u Briselu utiču na sve nas".

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Tomas de Mezijer ocenio je da meta današnjih napada nisu samo Belgija već cela Evropska unija i njena sloboda kretanja. Na to, dodao je, ukazuju jasne mete napada, među kojima su međunarodni aerodrom i metro stanica u blizini evropskih institucija, preneo je Rojters.

I šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer oštro je osudio današnje napade i poručio Belgiji da nije sama.

Austrijski kancelar Verner Fajman i vicekancelar Rajnhold Miterlener osudili su terorističke napade ocenivši da je reč o "kukavičkom i varvarskom činu".

Napadi na civilno stanovništvo u centru Evrope jesu za svaku osudu, istakla je austrijska vlada prenevši da je Austrija spremna da se u potpunosti solidariše i pruži podršku Belgiji.

Evropa, kako se ističe u saopštenju, mora jedinstveno da se bori protiv terorizma i za očuvanje demokratskih vrednosti.

Češki političari predvođeni premijerom Sobotkom i šefom češke diplomatije Lubomirom Zaoralekom osudili su napade na briselski aerodrom i metro i poručili istovremeno da Evropa ne sme da dozvoli da je teroristi preplaše.

I ruski predsednik Vladimir Putin osudio je terorističke napade u Briselu i izrazio saučešće belgijskom kralju Filipu, saopštio je Kremlj.

U saopštenju se navodi da je Putin "osudio taj varvarski zločin" i istakao da se to ne može opravdati ni na koji način, i da on "još jednom dokazuje da terorizam ne poznaje granice i preti svim narodima sveta".

"Borba s tim zlom zahteva najaktivniju međunarodnu saradnju", naveo je Putin u telegramu.

Putin je izrazio uverenje da će ubice i njihovi pomoćnici biti zasluženo kažnjeni.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu i portparol predsednika Tajipa Erdogana oštro su osudili napade u Briselu, koji su se dogodili samo tri dana nakon eksplozije u Istanbulu, u kojoj je poginulo četvoro turista.

Svoju podršku Belgiji ponudio je generalni sekretar za saradnju u Persijskom zalivu Abdulatif el Zajani, u ime članica bloka koji čine Saudijska Arabija, Kuvajt, Bahrein, Oman, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović izrazio je saučešće belgijskom premijeru Šarlu Mišelu, navodeći da njegova zemlja snažno osuđuje taj zločinački čin u srcu Evrope.

Predsednica Parlamentarne skupštine OEBS-a Ilka Kanerva najoštrije je osudila današnje "divljačke terorističke napade" u Briselu, saopšteno je iz te organizacije.

"Ti varvarski činovi nisu uvreda samo za Belgiju nego i za ceo civilizovani svet", rekla je Kanerva i dodala da "civilizovani svet nema druge opcije nego da udvostruči napore i ojača saradnju kako bi se rasturile grupe koje su počinile ta zverstva".

Napade u Briselu osudio je i predsednik Evropske narodne partije (EPP) Žozef Dol, koji je poručio da je Evropi sada, više nego ikada ranije, potrebna zajednička bezbednosna politika kako bi zaštitila svoje građane.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво