Racije u Molenbeku, uhapšen glavni osumnjičeni za napade u Parizu

Pet osoba uhapšeno je tokom policijske akcije u briselskoj četvrti Molenbeku, među njima je i glavni osumnjičeni za napade u Parizu 13. novembra Salah Abdeslam. On je lakše ranjen u nogu i prebačen je u bolnicu. Istraga o pariskim napadima nije gotova i biće još hapšenja, poručuje francuski predsednik Fransoa Oland.

23.00 - Abdeslam je lakše ranjen u nogu i prebačen je u bolnicu. Uhapšena je porodica koja ga je skrivala, naveo je belgijski tužilac. 

21.40 - Belgijski tužilac navodi da je uhapšeno ukupno pet osoba. 

20.55 - Fransoa Oland najavio da će Francuska tražiti izručenje Abdeslama. 

20.30 - Belgijski RTBF navodi da je policijska akcija u Molenbeku završena. Nema zvanične potvrde te informacije.

20.00 - Jedan islamski ekstremista podlegao je povredama koje je zadobio tokom policijske akcije u Molenbeku.

19.35 - Uhapšen još jedan osumnjičeni, navode belgijski mediji.

19.15 - Dve eksplozije odjeknule su Molenbekom, javlja Rojters

18.10 - Dve osobe su povređene u raciji, koja je u toku. Još jedan osumnjičeni krije se na lokaciji gde se sprovodi policijska akcija, navodi francuska policija.

17.50 - Salah Abdeslam je uhapšen, navodi RTBF.

17.30 - Policija pretresla kuću u kojoj se najverovatnije krije Salah Abdeslam. Čuju se pucnji, javlja belgijski portal VTM.

Belgijska policija uhapsila je danas ukupno pet osoba u akcijama u Briselu, uključujući glavnog osumnjičenog za pariske napade Salaha Abdeslama i porodicu koja ga je skrivala, saopštilo je tužilaštvo.

To je na konferenciji za novinare saopštio portparol federalnog tužilaštva Tijeri Verts, prenosi AFP.

Verts je dodao da je u akciji hapšenja Abdeslam lakše ranjen u nogu i da je prebačen u bolnicu.

Još jedan muškarac je lakše ranjen i hospitalizovan. Uhapšene su još tri osobe, članovi iste porodice koja je skrivala Abdeslama i njih će istražitelji saslušati, dodao je Verts.

Abdeslama i još dvojicu terorista belgijski i francuski policajci otkrili su u utorak u briselskoj četvrti Fore, ali su posle okršaja s antiterorističkim snagama, u kojem je poginuo jedan terorista, Abdeslam i još jedan ekstremista uspeli da pobegnu preko krovova.

Policija je otkrila otiske prstiju Abdeslama u stanu iz kojeg je pobegao i uspela da presretne njegov telefonski poziv jednom jataku u Molenbeku i tako došla do saznanja gde se krije, pa je danas organizovana potera policije i vojske neviđenih razmera i Abdeslam je posle vatrenog okršaja sa snagama reda ranjen i uhapšen.

Belgijski premijer Šarl Mišel hitno je napustio samit Evropske unije u Briselu i došao u sedište vlade čim je dobio vest da je Abdeslam uhapšen. Odmah je telefonom javio francuskom predsedniku Fransoa Olandu: "Uhvatili smo ga."

Oland: Istraga o pariskim napadima nije gotova

Mišel je večeras saopštio da su u današnjoj akciji policije uhapšena trojica osumnjičenih za pariske napade, uključujući Salaha Abdeslama.

Ovo veče je uspeh u borbi protiv terorizma, rekao je Mišel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom, prenosi AP.

Francuski predsednik je, takođe, potvrdio da je Abdeslam uhapšen i formalno identifikovan.

Oland je dodao da istraga o pariskim napadima nije gotova i da će biti još hapšenja, navodi AP.

Čestitao je belgijskoj vladi na operaciji koja je trajala nekoliko nedelja. Oland je rekao da očekuje ekstradiciju Abdeslama što je pre moguće.

Dodao je da će u subotu sazvati sastanak francuskog saveta bezbednosti, prenosi AFP.

Oland je, takođe, rekao da je poznato da je Abdeslam imao veze sa Islamskom državom i Sirijom, javio je Rojters.

Abdeslam je bio među nekoliko ekstremista koji su napali kafiće, rok koncert i stadion u Parizu 13. novembra prošle godine. U napadima je ubijeno 130 ljudi. 

Bela kuća je saopštila da su SAD pomagale francuskim i belgijskim vlastima da pojačaju bezbednost od novembarskih napada u Parizu i da će to nastaviti da čine. Predsednik SAD Barak Obama je pozvao telefonom Olanda da bi mu čestitao na akciji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво