Svet

Subota, 05.03.2016.

11:47

Kina budži vojni budžet, uprkos padu privrede

Kineska vojska nastaviće da radi na svom jačanju i na revolucionarnom karakteru, izjavio je danas Li Kečijang, premijer Kine.

Izvor: Beta

Kina budži vojni budžet, uprkos padu privrede
(Foto: Thinkstock.com)

Vojni budžet te zemlje za 2016. godinu porastao je za 7,6 odsto, uprkos najnižem privrednom rastu u poslednjih šest godina.

"Važno je da se na svim planovima spremamo za vojno sučeljavanje", rekao je Li danas na otvaranju godišnje sednice svekineskog narodnog kongresa.

Li je dodao da će se vladajuća kineska Komunistička partija i dalje fokusirati na razvijanje vojske.

Odluka o povećanju vojnog budžeta doneta je ubrzo pošto je Vašington optužio kinesku vojsku za "militarizaciju" u Južnom kineskom moru, u blizini kojeg se oko teritorije spore Kina i njeni susedi.

Vašington je nedavno poslao vojne brodove u blizini ostrva koje kontroliše Peking, naglasivši da tako brani slobodu plovidbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

10 h

Podeli: