Puni iznos u martu

V. K. - M. D.

22. 02. 2016. u 07:24

Problemi sa isplatom naknada majkama sa troje i više dece. Obračun od dana podnošenja zahteva, stiže razlika

Пуни износ у марту

Podgorica-Pljevlja - Prva isplata novčanih naknada majkama s troje i više dece, na osnovu zakona koji je usvojen krajem prošle godine, unela je nemir među pojedine korisnice, posebno one koje tvrde da su umesto celog iznosa primile samo polovinu!

- Primila sam upola manje od 336 evra, iako mi je penzija stopirana krajem decembra. Nije mi jasno zbog čega se ovo dešava - jada se jedna od zbunjenih majki.

Odgovor stiže od ministarke rada i socijalnog staranja Zorice Kovačević, koja pojašnjava da je januarska naknada obračunata od dana podnošenja zahteva, a da će puni iznos naknade za februar biti uplaćen narednog meseca.

Centar za socijalni rad za opštine Pljevlja i Žabljak do sada je dobio 951 zahtev za novčanu nadoknadu, od čega je 866 zahteva podneto za nadoknadu majkama s troje i više dece, a 85 zahteva roditelju ili staratelju korisnika lične invalidnine. U Ministarstvu rada i socijalnog staranja napominju da je od ukupnog broja 673 zahteva od majki na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, 30 majki se nalazi na Birou ali ima raniji radni staž, 28 majki je podnelo zahtev po osnovu raskida ugovora o radu, a 135 po osnovu ostvarenog prava na penziju koja je stavljena u mirovanje. Izdato je 270 rešenja za nadoknadu majkama s troje i više dece i 85 rešenja za nadoknadu roditelju ili staratelju korisnika lične invalidnine.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja saopštilo je da su rešenja o naknadama gotova za 7.102 korisnice, iako se za novčanu naknadu prijavilo više od 20 000 majki.

Novčana naknada iznosi 336 evra za majke s troje i više dece koje imaju 25, odnosno, 15 godina radnog staža, dok će majke koje su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje najmanje 15 godina primati mesečno 192 evra.


ODREKLE SE PENZIJE

Veći broj majki koje su imale penzije odrekao se tog primanja i prihvatio veći iznos materijalne naknade za materinstvo. Zakon o novčanim naknadama za majke s troje i više dece usvojen je na inicijativu opozicione SNP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije