Naučnici zamrzli i odmrzli mozak bez oštećenja

Naučnici su koristili novu tehniku zamrzavanja mozga zeca pri čemu je ostao potpuno očuvan.

U svetu naučne fantastike često smo mogli da vidimo kako će ljudi uz pomoć krionike produžiti svoj život ili preživeti daleka putovanja kroz svemir.

Naučnici sada tvrde kako su po prvi put uspeli da zamrznu i odmrznu mozak zeca u gotovo savršenom stanju. Stručnjaci iz grupe 21st Century Medicine koristili su novu tehniku koja je sistem u mozgu zeca ispunila hemikalijama koje omogućuju da se ohladi na -135 C.

Mozak su prvo natopili glutaraldehidom koji se inače koristi kao konzervans, a potom su u njega dodali kriozaštitnu tečnost. Tokom tog procesa ćelijske membrane, sinapse i unutarćelijske strukture su ostale netaknute nakon što su uklonili hemikaliju i zagrejali mozak.

"Mozak smo mogli da analiziramo pod elektronskim mikroskopom i videli smo da su sve veze bile netaknute", rekao je Majkl Cerulo iz Fondacije Brain Preservation.

Neuronaučnik Kenet Hejvort rekao je kako svaki neuron i sinapsa izgledaju savršeno očuvani što je velik napredak u odnosu na uobičajene metode u kojima je kod ljudskog mozga dolazilo do dehidracije i raspada veza.

Sledeći korak naučnika koji rade na ovom području biće da zamrznu i očuvaju mozak velikih sisara, a 21CM je već predao mozak svinje na proučavanje.

Autor: 24sata.hr

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).