Jedna od najdužih parnica u Srbiji okončana poravnanjem

Verovatno najduža parnica u Kolubarskom okrugu, možda i u celoj Srbiji, okončana je u Osnovnom sudu u Ubu posle punih 36 godina.

Spor oko nasledstva - hektara i po zemlje u selu Sovljak, kod Uba, rešen je poravnanjem.

Stranke u postupku su bili članovi familije Nenadović, odnosno naslednici tužilaca koji su u međuvremenu preminuli.

U toku maratonske parnice u Opštinskom, potom Osnovnom sudu u Ubu, podneto je nebrojeno mnogo podnesaka, zahteva za veštačenje, angažovano mnoštvo advokata. Donošene su presude, koje ju na osnovu žalbi nezadovoljnih strana u postupku, viša instanca poništavala i vraćala na ponovna suđenja. Za to vreme promenilo se i nekoliko država, menjala se i nacionalna valuta.

"Parnicu je prvi 1979. kratko sudio bogoljub Džajić, a predmet je potom nasledio kolega Radoslav Tadić, koji je ubrzo prešao u nekadašnji Okružni sud u Valjevu", nabraja sudija Dragomir Dimitrijević iz Osnovnog suda u Ubu.

"Postupak je do penzije vodila sudija Milka Lazić. Da bi onda predmet pripao meni u postupanje", kaže Dimitrijević.

Na ročištu pred sudijom Dimitrijevićem obe strane, odnosno rođaci Nenadovića saglasili su se sa poravnanjem. To je učinjeno tako da nijedna strana u postupku ne bude oštećena.

"Moj otac nažalost nije doživeo kraj ovog suđenja, preminuo je u iščekivanju pravde. U pitanju je nasledstvo mog dede", kaže Danica Živković, jedna od učesnica u sporu.

Sudija Dimitrijević podseća da je parnica čak sedam godina bila prekinuta zbog smrti jednog od učesnika u postupku.

Autor: Novosti

  • mala veverica

    13.02.2016 20:40
    Koliko su inkasirali za ovih 36 godina advokati i sud?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija