');
Najnovije vesti
Blic Vesti Hronika

Služžba za inforimisanje svedoka i ošštećenih u tužilaštvu

Svedocima i oštećenima u krivičnim postupcima pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu na raspolaganju je Služžba za informisanje povodom svih nedoumica ili strahova koji mogu da se jave u vezi sa njihovom procesnom ulogom.

vise tuzilastvo Palata pravde_260914_RAS foto Oliver bunic03_preview Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija
vise tuzilastvo Palata pravde_260914_RAS foto Oliver bunic03_preview
Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

"Uloga Služžbe za informisanje ošštećenih lica i svedoka u javnim tužžilašštvima u fazi istrage je da tim licima objasni njihovu ulogu u krivičnom postupku, da im pojasni pravnu terminologiju, informiše o statusu predmeta, kao i o njihovim pravima i obavezama", rekla je za Tanjug portparol tužilaštva Tatjana Sekulić.

Takođe, Služba treba da dogovori sastanak sa postupajućim tužžiocem.

Ukoliko se oni, na primer, osete ugrožženim, tužžilac možže da razmotri dostupne mere zašštite tih svedoka, koje sprovode drugi nadležni organi, napomenula je Sekulić.

Ona je dodala da ova Služžba, takođe, može da obezbedi informacije svedocima i oštećenima o ustanovama koje pružžaju pomoć i podrššku žžrtvama ili svedocima krivičnih dela kako bi im olakššalo učešće u krivičnom postupku.

Obaveštenje o ovoj službi oštećenima i svedocima šalje se uz svaki poziv u vidu flajera u kom su navedeni i brojevi telefona na koje mogu da se jave radi dobijanja informacija i podataka koje Služžba možže da im pružži.

Inače, ova Služžba kao ekserimentalna radi u Viššem javnom tužžilašštvu u Beogradu od 1. aprila 2014. godine i do danas je primila ukupno 1915 poziva.