U Siriji primirje, ali ne za sve strane

D. SAVIĆ

12. 02. 2016. u 19:03

Sjedinjene Američke Države i Rusija sa saveznicima postigle dogovor o okončanju neprijateljstava na Bliskom istoku. Keri: Teroristi sporazumom nisu obuhvaćeni. Asad: Želim da povratim kontrolu nad celom zemljom

У Сирији примирје, али не за све стране

Foto Tanjug, AP

POSLE pet sati intenzivnih pregovora u Minhenu, SAD, Rusija i njihovi glavni saveznici, postigli su dogovor o okončanju neprijateljstava u Siriji i odlučili da se civilima bez odlaganja dostavi humanitarna pomoć. Pokretanje mirovnog procesa i zaustavljanje egzodusa izbeglica, još je, međutim, na dugom štapu. Jer, primirje ne važi za sve! Tačnije, ne odnosi se na Islamsku državu, Front Al Nusra i "druge terorističke grupe".

- Dogovorili smo se o prestanku neprijateljstava u celoj zemlji i to u roku od nedelju dana - rekao je šef američke diplomatije Džon Keri posle sastanka 17 šefova diplomatija Međunarodne grupe za podršku Siriji. - Sporazum je ambiciozan, ali imamo samo reči na papiru, a ono što treba da vidimo jeste primena.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je da je na sirijskim vlastima i opoziciji da preduzmu neophodne mere, ali da "postoji razlog da se nadamo da smo uradili dobar posao".

- Verovatno treba da iskoristimo naš uticaj na obe strane - rekao je Lavrov i istakao da je glavni rezultat sastanka potvrda rezolucije UN o Siriji.

Radna grupa kojom predsedavaju SAD i Rusija radiće, putem konsultacija, sa sirijskim grupama na primeni primirja. Šef ruske diplomatije priznaje da prekid sukoba predstavlja "težak zadatak" i da će Vašington i Moskva odrediti načine na koji će se okončati neprijateljstva u Siriji.

Zapad, međutim, insistira prevashodno na okončanju intervencije ruskih snaga koje pružaju pomoć sirijskim snagama, od kada su one krenule u ofanzivu na Alep koji je pod kontrolom pobunjenika. Zapadne diplomate upozoravaju da Rusija do sada nije iskazala interesovanje za odlazak Asada sa vlasti, već da, naprotiv, radi na njegovoj vojnoj pobedi.

S druge strane, predsednik Bašar el Asad poručuje da želi da povrati kontrolu nad celom Sirijom. Čak i da ruski saveznik, Asad, poštuje primirje, nije izvesno da će šiitski militanti koji su uz sirijskog predsednika to učiniti. Nema garancija ni za aktiviste suprotstavljene Asadu.

U komplikovanom sirijskom sukobu mnogo je lokalnih, ali i stranih grupa koje se u borbi za svoje ciljeve ne obaziru mnogo ni na pokušaje stišavanja sukoba, niti za prestanak masovnog egzodusa sirijskih civila ka Evropi.


CIA: DžIHADISTI, OZBILjNA PRETNjA

EKSTREMISTI Islamske države više puta su upotrebili hemijsko oružje i u stanju su da proizvedu male količine hlora i iperita, izjavio je direktor američke CIA Džon Brenan. A šef američke Nacionalne bezbednosti Džejms Klaper je rekao da je ID "ozbiljna pretnja" kao organizacija koja može da "usmeri i inspiriše napade na veliki broj ciljeva širom sveta".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Korektor vatre

12.02.2016. 22:28

Primirja su opasna koliko i sam rat, dolazi do pregrupisavanja, opskrba džebane, menjanja strana . . . valjda Rusi znaju šta rade.