Sada je potpuno jasno – nacionalne penzije u kulturi neće biti ukinute. Pitanje je samo ko će poneti najveće zasluge za njihovo očuvanje, da li će to biti premijer Aleksandar Vučić, koji je apelovao na poslanike da ne ukidaju te penzije, jer „više vredi jedna Milena Dravić nego 30-40 grešaka koje su napravile prethodne vlade“, ili će to biti skupštinski Odbor za kulturu i informisanje, koji nije prihvatio vladin predlog da se nacionalne penzije ukinu, ili možda naprednjaci koji su amandmanima sačuvali te penzije. Možda su zaslužni svi pomalo, iako je stav mnogih da takav „nakaradni zakon“, nije ni trebalo da uđe u skupštinsku proceduru.

Do parlamenta zakon ministra kulture Ivana Tasovca stigao je tako što je dobio zeleno svetlo na sednici Vlade Srbije, a pred poslanicima se našao sa potpisom premijera Vučića. I nije čudo što je ministar kulture na početku ove sednice i rasprave o zakonu „sijao“ od optimizma tvrdeći kako će lako argumentima ubediti poslanike da glasaju za „najracionalnije rešenje“ – ukidanje nacionalnih penzija. Optimistična je bila i vladajuća većina, zdušno braneći zakon uz opaske da „ovakve nacionalne penzije nisu ni nacionalna priznanja, ni socijalna podrška umetnicima“.

Rašomonijada sa političkom pozadinom počela je na skupštinskom Odboru za kulturu, gde je Predlog zakona glatko odbijen. Za ovakvu odluku, razumljivo je, glasala je opozicija koja je od starta smatrala pogrešnim predlog o ukidanju nacionalnih priznanja, ali i dva predstavnika Socijalističke partije Srbije, reditelj Srđan Dragojević i Nenad Milosavljević, frontmen grupe Galija, koji se kasnije na konferenciji za novinare „prao“ rečima da je glasao protiv ponesen atmosferom. Predlog je glatko odbijen na Odboru ne zbog snage opozicije, već zbog izostanka poslanika SNS. Od devet naprednjaka u Odboru su prisustvovala svega četiri.

U ponedeljak kasno uveče usledio je premijerov apel, koji se očigledno u međuvremenu predomislio. Odmah nakon tog apela predomislila se i vladajuća većina, pa su naprednjaci na sednici Odbora za kulturu u sredu, koji je trajao punih osam sati, predložili ono što je opozicija već predlagala – očuvanje nacionalnih penzija. Predloženo je i da će svi oni umetnici koji ostvarili nacionalne penzije to pravo zadržati. „Naknadnu svest“ naprednjaci su objasnili sopstvenom brigom o kulturi, a „posebno o ljudima koji su nas edukovali, uticali na naše obrazovanje i uz koje smo odrasli i koji ne bi trebalo ni na koji način da trpe greške prethodnika koje su pravljene“.

Razloge zbog čega ta činjenicanije bila poznata naprednjacima već početkom nedelje možda je najbolje objašnjena u konstataciji Vesne Marjanović, predsednice Odbora, da je cilj ove rašomonijade bio da se pokaže ko je veći spasilac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari