Patrijarh Irinej: Možda još nije vreme za posetu pape Srbiji

Beta

11. 02. 2016. u 11:24

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej rekao je da nema ništa protiv posete pape Srbiji, ali da se možda još nisu stekli uslovi za to

Патријарх Иринеј: Можда још није време за посету папе Србији

Patrijarh Irinej
Foto: N. Fifić

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej rekao je da nema ništa protiv posete pape Srbiji, ali da se možda još nisu stekli uslovi za to.

"Papa je nekoliko puta nagoveštavao da želi da poseti i Srbiju... Ja ne vidim ništa rđavo u toj želji, ali s obzirom da u Srbiji živi veliki broj izbeglica iz Hrvatske koji još nose traume i rane progona i druge posledice tog progona, možda nije još došlo vreme da do papine posete dođe", rekao je patrijarh Irinej u intervjuu za agenciju Beta.

U razgovoru sa dopisnikom agencije Beta Milomirom Niketićem tokom posete Kanadi, poglavar SPC je ocenio da predlog o kanonizaciji zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Alojzija Stepinca nije dobar jer je njegovo delovanje "nespojivo sa nazivom svetiteljstvo".

Prema njegovim rečima, tokom Drugog svetskog rata je na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima izvršen genocid, a Stepinac nije mogao da ne zna šta se dešava.

"Koliko je meni poznato, Stepinac je dao izjave koje nisu nimalo bile želje da se zaštiti srpski narod. Zna se i da je zdušno pomagao ustaški pokret (Ante) Pavelića, kao Bogom poslatu osobu da reši istorijsko pitanje hrvatskog naroda", naveo je patrijarh Irinej za agenciju Beta.

Poglavar SPC je dodao da je "papa prošle godine predložio susret predstavnika istoričara SPC i predstavnika istoričara Rimokatoličke crkve iz Hrvatske, a na neki način u prisustvu papskom".

"Odmah sam rekao da je to dobar predlog, jer na kraju krajeva, treba da sednemo i vidimo koji je razlog da Hrvati dugo vremena pokazuju, da ne kažem neprijateljstvo, iako to de fakto jeste, prema Srbima. Treba da vidimo koji su njihovi razlozi za tako nešto i da o tome razgovaramo na najvišem istorijskom i kulturnom nivou", rekao je patrijarh Irinej.

On je dodao da je i taj predlog došao povodom slučaja kanonizacije Stepinca i konstatovao da je "istorija događaja u NDH poznata - tada su Srbi doživeli genocid".

"Koliko lično - ne znamo, ali je svakako bila prisutna Katolička crkva, odnosno njeni sveštenici čiji je vrhovni starešina Stepinac. On nije mogao ne znati šta se događa u NDH", dodao je poglavar SPC.

POŽELjAN DIJALOG PAPE I PATRIJARHA RUSKOG KIRILA
Patrijarh Irinej pozdravio je najavljeni susret pape Franje i patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila ocenivši da je takav dijalog "poželjan".

"Svaki kontakt i dijalog je poželjan, moglo bi se reći i očekivan...Bilo je normalno da se taj susret dogodi i dobro je što do njega dolazi", rekao je patrijarh Irinej u intervjuu za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, papa Franja je odavno želeo uspostavljanje kontakata sa pravoslavnima.

"U takvim okolnostima carigradski patrijarh je taj koji, u ime pravoslavnih, preduzima prve korake, ali s obzirom na ulogu i značaj susreta i na problem koji postoji između rimske i Ruske pravoslavne crkve normalno je da dođe do susreta pape i patrijarha moskovskog, uz nadu da će se u budućnosti iznaći najoptimalnije rešenje", kazao je patrijarh Irinej.

Papa Franja i patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril sastaće se sutra na Kubi što se dočekuje kao istorijski susret poglavara dve crkve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (39)

Деки

11.02.2016. 11:45

Никада неће ни бити, време за папину посету Србији, докле год је Србија православна земља. А наивни православци, које су потомци инквизиције заслепели тобоже "уједињењем хришћанства", могу слободно да проповедају своју нову "веру", нико их неће спречавати у томе.

Зоран Васиљевић, Ниш

11.02.2016. 11:46

Не можда, већ сигурно да није време да папа дође у Србију. Прво папа у име католичке цркве мора да моли за опроштај за све злочине које су припадници те црке, али и други у име те исте католичке цркве, учинили православним Србима. А ако икад буде долазио у Србију, то мора да учини на коленима пузећи.

Predrag Zdrale

11.02.2016. 11:51

E pa ovaj put moram da kazem da mudro zbori Patrijarh Irinej. Izgleda da se on promenio u poslednju godinu dana i poceo da slusa Narod umesto politicara. Kad je tek postavljen za Patrijarha SPC nisam se slagao ni sa njegovim izjavama ni sa "potezima".

Stevan

11.02.2016. 13:05

Zbog čega nije vreme za posetu Pape,danas kad je svet na ivici neviđenih sukoba?Ako nije sad onda nikad neće ni biti.Osim toga Patrijarh verovatno zna da u Srbiji ima dosta vernika druge vere koji poštuju Papu.Ima i Srba koji nemaju ama baš ništa protiv Pape i većini sigurno nebi smetalo da papa poseti Srbiju.

Goran

11.02.2016. 13:14

Uskratiti pravo gradjanima Srbije koji su katolicke verosipovesti da vide svog duhovnog vodju je sramota i Srbija ce se kad tad stideti zbog toga.

ф

11.02.2016. 16:22

@Goran - Треба они да се стиде клања свега што је српског. И то знају и још су радосни због тога. Тако да сваки пут као данас кад видим да је Sosiete General рокнуо 14% пресрећан сам јер знам да по свим божијим законима они морају завршити на сметлишту историје. На крају ће дивљаци довести до светског рата јер они нити знају да губе нити не воле конкуренцију. Фашизам је гајен у тој малој "држави" и оданде је и изашао.

Ne dajem moju pravoslavnu Srbiju

11.02.2016. 13:35

Zar nije dovoljno to da katolizam je rasirio svoj uticaj. Pobogu ljudi treba sada i po Srbiji.

Osman

11.02.2016. 13:35

Zamidli kada bi Patrijarhu Irineju zabranili odlazak u B I H radi zločina u Srebrenici a tamošnji Reis rekao da je puno izbjeglica i da ih vređa pazrijarhova poseta.

Bane

11.02.2016. 14:33

@Osman - A ko pita Reisa za dozvolu? I to za posetu u srpsku Bosnu. Mi u Bosnu dolazimo i dolazićemo ne pitajući nikoga, pošto je to naša zemlja.

ZG

12.02.2016. 16:20

@Osman - Bane, ne postoji srpska Bosna, postoji samo BiH, država svih njenih gradjana koji u njoj žive! I nije to vaša zemlja, vas iz Srbije, kao što nije niti naša, nas iz Hrvatske.

Dobro pobedjuje i u filmovima zlo

11.02.2016. 13:47

Upravo zato su opasni ne samo oni koji su spremni za individualan zlocin, vec i oni koji mogu primerno da ih brane.

dve strane idolatrije

11.02.2016. 13:59

Odnos Stepinca i Pavelica i da razumem - svoji su, ali nekako nisam prosvetljen, pa ne razumem odnos "sveca" Velimirovica iz Lelica i Hitlera.

Bane

11.02.2016. 15:54

@dve strane idolatrije - Naravno da ne razumete kada volite da pričate, a nemate pojma o čemu pričate. Verovatno ste mislili na čuveno odlikovanje koje je dobio od Hitlera između dva rata. To je zbog brige i o nemačkom vojnom groblju u Bitolju. Svako civilizovan bi se brinuo o groblju, pa makar ono bilo i za neprijateljske vojnike. Jasno?

dve strane idolatrije iliti niko kao bane

11.02.2016. 18:23

@dve strane idolatrije - Jasno je da sam zaboravio na cuveno odlikovanje. Mislio sam na otvoreno divljenje "sveca" prema Hitleru. Razumes?

Jovanka

11.02.2016. 14:15

Osman.Koji zlocini u Srebrenici? Pa vi i sami znate da to nije tacno,da su to vecinom bili Orlicevi vojnici bolje receno zlocinci koji su ubijali srpsku nevinu decu i poginuli u borbama. Zao mi je svake nevine zrtve, koje vere i nacije bili ali prestanite vec jednom da se prikazujete kao zrtve i vi ste isto vrsili pokolje nad civilnim stanovnistvom. Sva tri naroda su bile zrtve i sve dok to ne shvatite nikada na ovim prostorima nece biti mira.

jovanko orleanko

11.02.2016. 15:31

@Jovanka - Pitas koji zlocini u Srebrenici? Srbin sam iz Srbije koji nije krvavio ruke po BiH ili Hrvatskoj ili bilo gde. Da li je Oricev ratnik (pusti orlice, neka igraju ili lete) dete koje gleda kako igramo sah u Srebrenici, pa se desi da ja pobedim (slucajno, priznajem) lokalnog majstora i dete kaze – e hajde igraj sa mnom! Sta ti, kazem ja, nemas ni deset godina, a da igras saha sa mnom! Imam jedanaest! Imao je dvanaest kada su ga ubile zveri koje su se predstavljale kao Srbi.

zule

11.02.2016. 14:29

Rimsko katoličanstvo je kroz istoriju prolazilo kroz grozna razdoblja podela, zločina, krvi i nemorala. Treba se setiti inkvizicije, krstaških ratova i mora krvi prolivene po nalogu rimskih papa. Spaljivali su velike umove (Jan Hus, Đordano Bruno), ali i stotine hiljada hrišćana koji su se drznuli da ih kritikuju. Ta rimska crkva je jedna sotonska organizacija u službi Antihrista i mi ne trebamo da se s njima puno vežemo. I Pravoslavlje je grešilo, ali ni blizu kao Vatikan.

SK

11.02.2016. 14:30

U posetu se ne ide nepozvan,a ako se neko nameće to nije uredu.Z a sve dođe svoje vreme tako da kada dođe vreme saznaće se i da su mošti Svetog Save sačuvane i nisu spaljene.Sve ima svoje vreme.Papa ima dobre namere ali ih nema katolička crkva.Zato neka se katolici vrate izvornoj veri od koje su šizmom otišli pa neka papa ide gde god bude pozvan.Mnogo nas je Srba nestalo samo zato što smo paravoslavni a za taj nestanak su krivi papini predhodnici od vremena Fridriha Barbarose do Hitlera.

Hrvat...

11.02.2016. 14:31

Naravno, NDH je sveprisutna tema čim Srbin zine. A Srbi su zlatan, anđeoski, Bogom dani narod. I onda Irineju nije jasno zašto Hrvati ne vole Srbe.

ranko75

12.02.2016. 06:06

@Hrvat... - Da tvoja NDH nije cinila ono sto je cinila ne bi bila dezurna tema kod srba.Vas ni Dunav sa Savom ne moze da opere.

Srbin

12.02.2016. 09:58

@Hrvat... - Hrvati "ne vole" Srbe jer je nemali deo njih srpskog porijekla. Zar, npr. roditelji Ante Starčevića nisu pokatoličeni Srbi, Jakov i Milica ?! Drugog racionalnog razloga nema koji bi mogao da objasni taj stepen mržnje Hrvata prema Srbina - mržnje koja je patološka. Ono šta su ustaše radile Srbima u Hrvatskoj i Hercegovini, neshvatljivo je i čovjek ponekad ne može da vjeruje da se tako nešto desilo (kao, npr. u Prebilovcima).

Hrvat...

12.02.2016. 12:39

@Hrvat... - Drugog racionalnog razloga nema, kažeš. Vrlo površan odgovor kao i shvaćanje problema prošlosti dvaju naroda, moram reći. Zar je i taj razlog za mržnju Hrvata prema Srbima kojeg navodiš uopće racionalan? Pa što da je i istina da su svi Hrvati srpskog porijekla! Čovjek je ono što osjeća da jest. Nemam tri bubrega zato što sam Hrvat niti ti imaš po 6 prstiju na nogama zato što si Srbin. Hrvati vas ne vole ponajviše zbog upornih velikosrpskih laži, koje i ti ovdje iznosiš

zaliv.co

12.02.2016. 13:20

@Hrvat... - U odnosu na vas mi smo sve najbolje. Vi ste narod koji je pocinio najveca zla u istoriji ovog dela Evrope....niste ni svesni toga

Vukasin

12.02.2016. 14:52

@Hrvat... - A koja je razlika izmedju velikosrpskih i malosrpskih lazi? Jel ti covece shvatas da svaki dan u rubrici dogodilo se na danasnji dan HRT prica o velikosrspkim c(tj)etnic(tj)kim agresorima? Evo i ti sad pricas o velikosrspkom necemu. Pranje mozga bato. Kao da se Srbi starosedeoci na tim prostorima nisu sami pobunili protiv hrvatske proustaske politike, nego sam ja iz Beograda dosao tamo da se bunim. Kao da niste izbacivali Srbe sa posla i kao da HDZ nije povampirio ustasku simboliku.

Miki Pavlović

11.02.2016. 16:04

Nažalost, nema kontinuiteta u politici SPC! Da je ovaj postojeći patrijarh (kojem ne želim da pominjem ime) nastavljač politike patrijarha Pavla, ne bi se ni postavljalo pitanje o poseti tamo nekog pape, kojega niko ne želi, osim drugosrbijanaca. On je nevažan za nas Srbe. Znamo svi vrlo dobro što katolička crkva radi od Srba u Hrvat6skoj i što nam je radila kroz istoriju!

d

11.02.2016. 16:19

Живе избеглице из Хрватске. Не господо живе Срби, где сваки други има неког закланог од стране "цркве" која је пролила највише крви у историји ове планете. Од инквизиције до Јужне Америке. Људи којима је нормално да од деце праве сапун и да још јавно то не негирају нити се извињавају немају шта да траже у светој Србији. Боје се они скупа од два милиона људи који бих се скупили против те сотоне да изразе своје незадовољство.

Цврчак

11.02.2016. 17:47

Па шта ако је он наговештавао да жели да дође, МИ не желимо тог незваног госта. Патријарх ПАВЛЕ: Добро нам НЕ дошао. Паметном доста

Djole

11.02.2016. 18:10

Ako Franjo u ulozi "rimskoga pape" na krvavim koljenima dodje iskreno moleci za oprost srbe zbog huskanja rimokatolicke crkve na pokolj srba kao i za jeres i blud i sotonizam kojim su vjekovima gazili onda bi smo trebali razmisliti o oprostu ali samo ako je iskren u srcima cjelokupnog rimokatolicanstva. Ako li bi ga ove unijate pozvale da se lizu sa njim treba razmisliti o napustanju te hriscanske crkve i vracanju staroj vjeri u srblja!

Copernicus

11.02.2016. 19:14

Pa ako ne razgovaramo sa najnormalnijim Papom, mozda i u istoriji, sa kojim cemo? Kako cemo resiti brojne probleme? Kad ce da bude vreme za to?

20.05.2017.

12.02.2016. 01:22

@Copernicus - Toga dana treba da se ugovori poseta pape Franje Beogradu i Srbiji.....!!!....???

ranko75

12.02.2016. 06:02

@Copernicus - Kada se prvo rusi dogovore sa papom. Odnos nase crkve sa ruskom je tako da smo sigurni da se rusi nece dogovoriti na nas racun.

DUH

12.02.2016. 11:17

Ljudi, dođimo jednom pameti. Ovaj papa ne može biti kriv za grehove prošlih. Ako ga je Kiril pozvao, zašto su neki protiv ? Mi smo kao hrišćani, a najveća odlika hrišćana je milosrđe i praštanje.

Vukasin

12.02.2016. 14:49

Zbog cega Papa Franjo, kad se covek zove Francesko ili Francisko? Jel ste i Franceska Totija zvali Franjo Toti? Inace smatram da je jedini put za dolazak Pape u Srbiju vodi preko Jasenovca, ni levo ni desno, nego bas preko Jasenovca i Gradiske.

ZG

12.02.2016. 16:14

Koji su razlozi zašto Hrvati pokazuju neprijateljstvo prema Srbima? Pa skoro da i nema razloga osim što ste nam bili okupirali trećinu države, pobili 10.000 ljudi, protjerali 1 milion, srušili i razorili 40% zemlje, napravili nam 2 milijarde Eura ratne štete....da se ne vraćam u I i II svjetski rat i u 50 godina prisilnog života sa vašom dominacijom u YU i tada ste bili jako "prijateljski" nastrojeni prema nama! Stvarno je u Irineja kratka pamet kad se može tako čuditi.