Erdogan oštro kritikovao SAD: Stvorili ste bazen krvi

Beta

10. 02. 2016. u 15:58

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan oštro je danas kritikovao SAD zbog podrške sirijskim Kurdima, optuživši ih da su stvorili "bazen krvi"

Ердоган оштро критиковао САД: Створили сте базен крви
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan oštro je danas kritikovao SAD zbog podrške sirijskim Kurdima, optuživši ih da su stvorili "bazen krvi".

Erdogan je rekao da je Vašington stvorio "bazen krvi" jer nije uspeo da prepozna kao teroriste pripadnike Partije demokratskog jedinstva (PYD) i njenog vojnog ogranka Jedinice narodne zaštite (YPG), prenosi Bi-Bi-Si.

"Hej Ameriko... Pošto ih nikada niste priznali (kao terorističke grupe) region se pretvorio u bazen krvi", izjavio je Erdogan tokom svog redovnog govora u predsedničkoj palati.

"Koliko puta smo morali da vam kažemo? Da li ste sa nama ili ste sa terorističkim grupama PYD i YPG?", pitao je turski predsednik, prenosi AFP.

SAD se u borbi protiv Islamske države u Siriji oslanjaju na PYD, partiju sirijskih Kurda za koju Ankara tvrdi da je ogranak Radničke partije Kurdistana (PKK) koja se bori protiv turskih vlasti.

Turska i SAD smatraju PKK terorističkom organizacijom.

"Ima li razlike između PKK i PYD? Ima li razlike sa YPG? Imamo pisani dokaz. Rekli smo Amerikancima da je to teroristička grupa. Ali Amerikanci kažu 'ne, mi ih ne smatramo terorističkim grupama'", rekao je Erdogan.

Erdoganovi komentari pojačali su neslaganje Vašingtona i Ankare oko uloge kurdskih pobunjenika u borbi protiv Islamske države u Siriji.

Turska je u utorak pozvala na razgovor američkog izaslanika u Ankari, da bi izrazila zabrinutost zbog izjave portparola Stejt departmenta da Vašington ne smatra Partiju demokratskog jedinstva terorističlkom grupom i da će nastaviti da pomaže njene aktivnosti u Siriji.

Na sirijskoj strani granice s Turskom čeka oko 30.000 izbeglica koje beže od ofanzive sirijske vlasti u Alepu, a Ankara je pod sve većim pritiskom međunarodne zajednice da im otvori granicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

Адонај

10.02.2016. 16:30

Па кад сте се дрзнули и признали Косово...ето ти.., ја овог пута ћу подржати американце (али само овај поут). Кад су Амери подржавали Косовске Албанце и наоружавали, а Ви учествовали и подржавали целу причу, онда је било до бубрега, е сад ти види. Свака подршка Курдима. Осим тога сте против браће Руса, тако да вам нема спаса код мене, као некога ко је посматрач. Живео Курдистан.

Beli Brod - II

10.02.2016. 16:40

Nicijem zlu se ne treba radovati pa ni g.Erdoganu i njegovoj politici? Nazalost uvek trpi i nevin narod, secam se ljubaznosti s ulica Istambula poodavno bese, ali sta kada drzavu vode pogresni!? Kemal Pasa se u grobu krsti ili klanja !?

djordje petrovic

10.02.2016. 17:43

@Beli Brod - II - Istina da je narod jedno, a vlast drugo. Al ako Erdogan krene, platice cenu obicni Turci. Ajd sto ce oni, no sto ce platiti cenu i neki drugi narodi na cijem ce bunjistu da se lome koplja. Pa sad nek turski narod dobro promisli za cije babe zdravlje ce da ratuje.

Јабре

10.02.2016. 21:39

@Beli Brod - II - Били су они фини у Стамболу и кад су нас по Србији, Босни и Херцеговини, Црној Гори и Крајини набијали на колац.

Gedza

10.02.2016. 17:01

Hej, Erdogane! Nemoj tako ostro prema "Ujka Samu" ! Uvredices starijeg "brata",ostavice te na cedilu, a i tako si sam upao " u vrucu kasu" da neznas ni sta pricas! Pa,cim ameri kazu da to nisu teroristi, znaci nisu- nego borci za ljudska prava! I pripazite kako prema njima postupate,bice vam susedna drzava- Kurdistan!!!!

joca tref

10.02.2016. 17:38

Ovaj gledao svoje turske serije sa izmisljenom istorijom i propagandom pa umislio da je sultan. Mozda i jeste, ali onaj poslednji pred raspan osmanskog carstva. Ziveo slobodan i ujedinjen Kurdistan!

Redjep

10.02.2016. 17:50

Puca redzep po suim savovima ; dobar je za cirkus ; za ulogu pajaca. A sama kriza izmedju Tr i USA je slicna onim scenama u savani kad hijene kidaju bolesnu zivotinju ; dodje lav pa ih rastera i onda pocnu da se grizu medju sobom

M.

10.02.2016. 18:08

Napad je najbolja odbrana. Ovaj poceo redom da laje. Bez kriterijuma. Kao krvolocni doberman koji je na kraju napao gazdu.

VukSan

10.02.2016. 18:25

Osmanlijsko licemerje. Dok mu je odgovaralo da u Siriji plamte sukobi i da se zemlja tera u veću nesreću, itekako je hvalio Ameriku jer mu daje odrešene ruke da izigrava regionalnu silu, da bombarduje regularnu sirijsku vojsku i civile i da obezbedjuje ISIL-ovcima logistiku. Sada kada su Kurdi narasli kao sila i islamistima preti poraz, strepi da će se plamen rata preliti i u njegovo dvorište. Naravno da će se preliti. Nećeš još mnogo čekati. Gutaćeš svu vatru koju si u Siriji potpalio.

Јабре

10.02.2016. 21:41

Е сад кад Американци наоружају ове у Сирији а Руси ове у Турској па кад ти одлепе пола територије а Србија је призна :) Ма да је ово задње не реално ал ајде.

Mikiboy

10.02.2016. 22:38

Turska vec stolecima terorise taj narod.Narod koji se bori za slobodu nemoze biti teroristicki narod.Drugo Kurdi su se u inostranstvu pokazali kao mnogo civilizovaniji narod nego Turci.Nadam se da ce ovaj put dobiti svoju drzavu.

V,Petrovic

11.02.2016. 09:07

Dzaba kritikujes Ameriku erdogane kad ste vi stvorili bazen krvi pa vi hocete sa svakim da ratujete a krivite druge vi hocete da budete sila ali to ne umijete i nije vam dato od Boga jedino sto mozete da budete to je Kalkuni.To ime koje imate dali su vam englezi jer ste za njih uzgajivali kalkune.

Зоран

11.02.2016. 11:06

Људи моји када ћете схватити да живите на лопти у којој станујемо ми сви. Ердогане и Курди су људи, ако се не варам има их преко 20 милиона...Докле ћете да намећете само своју вољу и веру? ко вам је у опште рекао да се цео свет обрће око вас?...Поднесите се са тим што имате и покушајте бар мало да се научите мира у којем би сви имали места. Америко , Америко за сваку ситницу.., науружани Каубоји а ла Сима Страхота што вршљају по туђим земљама отимајући ресурсе другима...

esad

11.02.2016. 12:51

onako citam novine I vidim clanak,,jbt Srbi se vise sekiraju I misle sta ce biti u Turskoj,Siriji,,nego sta je sa platama,penzijama privredi u Srbiji,,samo da je lose Turcima,,sto to?frustracije pre 500 god? verovatno