Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 10.02.2016.
02:00
Đ. Barović - Vesti A

Hag ubio i Tolimira

Bivši ratni načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske za bezbednost i pomoćnik generala Ratka Mladića, general Zdravko Tolimir (68), preminuo je posle duže i teške bolesti u noći između ponedeljka i utorka u svojoj ćeliji u Haškom tribunalu. Tolimir je tokom svog boravka u Tribunalu preživeo više moždanih udara, bolovao je i od raka kože, a prema nezvaničnim saznanjima preminuo je od posledica srčanog udara.

Fonet
Dugo bolovao: Zdravko Tolimir

Na doživotni zatvor osuđen je 2012. zbog događaja u Srebrenici i Žepi, a ta presuda je postala pravosnažna u aprilu prošle godine od kada je čekao da bude prebačen u neki evropski zatvor gde bi izdržavao kaznu. U procesu koji je protiv njega vođen od 2007. godine branio se sam, a tokom izvođenja dokaza odbrane izveo je samo četvoricu svedoka.

Za nekadašnje njegove sapatnike u Hagu, bivše saborce, ali i advokate, sa kojima smo razgovarali na vest o smrti Tolimira, on je bio pošten i častan oficir Vojske Republike Srpske. Istovremeno, naši sagovornici su odlučni u tvrdnji da bi država Srbija, ali i Savet bezbednosti UN morali da ispitaju sve učestalije smrtne slučajeve Srba u Haškom tribunalu.

Tragični predznak

Zdravko Tolimir je za ovaj Božić, u lomljenju česnice između preostalih Srba u Haškom tribunalu imao sreće da izvuče "paru", odnosno srebrni krstić sa lancem. Među Srbima koji su tamo robijali vlada uverenje da onaj ko izvuče novac iz česnice sledeći izlazi iz zatvora. Ovo verovanje se, u slučaju Tolimira, na najtragičniji način obistinilo.

Nekadašnjeg potpredsednika Savezne Vlade SRJ i poslednjeg Srbina koji je pušten na slobodu nakon pravosnažne haške presude, Nikolu Šainovića, vest o smrti Tolimira je veoma pogodila. Dug niz godina zajedno su tamnovali na istom spratu u Pritvorskoj jedinici Ševeningen.

- Izuzetno mi je žao da je još jedan Srbin ostavio svoj život u Hagu. Tolimir je te svoje haške godine proveo u borbi sa bolestima, imao je više moždanih udara i velikih zdravstvenih teškoća koje su u tim, zatvorskim uslovima, bile još teže. Trudio se uvek da deluje stameno i sa verom u Boga. Bio je na svoj način dosledan sebi i nikoga nikada nije optužio, niti je svoju odgovornost prebacivao na drugog. Pamtiću ga po tome. Nažalost, nije imao dece, a njegovoj supruzi i porodici upućujem najiskrenije saučešće - kaže Šainović za "Vesti".

I lider radikala Vojislav Šešelj je takođe imao prilike da dosta vremena u Tribunalu provede u razgovoru sa generalom Tolimirom.

- General Tolimir je teško bolestan i doveden u Hag i sve ove godine je bio u polumrtvom stanju. On je bio nesposoban za proces, ali izuzetno dobar čovek i s njim sam imao prilike intenzivno da se družim i ta druženja će mi ostati u veoma lepom sećanju - ističe Šešelj. - On je u Hag i došao kao veliki vernik. Koliko se sećam, neko vreme je proveo u manastiru i mi smo ga i poštovali i divili se zbog te posvećenosti veri. Jer, ogromna većina nas nije bila spremna na takav asketski život.

Šešelj dalje navodi da je Tolimir svaki post u celosti postio, bio je predan Bogu, ali se družio sa ljudima i bio prijatan u svakom društvu.

- Iz njega je prosto izbijala dobrota. Nikada nikome nije ružnu reč rekao, niti je na ikoga ikada ton povisio. Mislim da ga je ta velika predanost veri održala duže u životu nego što bi inače, kada imamo u vidu stanje u kome se nalazio - navodi Šešelj i dodaje da očigledno "nema kraja smrtnim ishodima za Srbe u Hagu".

- Haški tribunal je antisrpska giljotina koja nastavlja svoj prljavi, krvavi posao dok ga ne okonča.

Goran Petronijević, pravni savetnik bivšeg predsednika Republike Srpske kaže da je imao prilike da upozna generala Tolimira.

- To je jedan divan čovek koji se u poslednje vreme jako posvetio veri, a takav odnos je imao i prema ljudima. Razgovarao sam sa njegovim kolegama i vlada nepodeljeno mišljenje da ne postoji profesionalac kakav je on bio - kaže Petronijević i naglašava da je sa smrću ovog generala postalo očigledno da je reč o "epidemiji smrti Srba u Hagu".

Pokajao se i oprostio svima

Vojo Bilbija, protojerej-stavrofor, starešina Roterdamske parohije Zapadno-evropske eparhije SPC i sveštenik koji je sve ove godine bio sa Srbima u Haškom tribunalu, ovako je prokomentarisao za "Vesti" smrt Zdravka Tolimira:
- Bio je u veri onakav kakav je verovatno i ranije bio u svemu, potpuno iskren i nije u ispovedi i pokajanju štedeo sebe. On je oprostio svima, i sudijama i tužiocima i protivnicima i bio je spreman da se preseli Gospodu. Njegova vera i iskreno pokajanje ostaće nam kao primer.

- Ta epidemija prelazi u mnogo ozbiljnu sumnju da se u Tribunalu događa nešto drugo, nešto drugačije od običnih bolesti koje rezultuju smrtnim ishodom. Zar nije očigledan dokaz broj Srba, koji su umrli u haškoj ćeliji ili čim su pušteni. Dugo vremena sam razmišljao da možda nema govora o nekoj zaveri, zato što su ipak u pitanju stariji ljudi, pa su i smrtni ishodi zbog izazvanih stresova i ostalog, međutim ovo sada već prelazi u nešto što bi trebalo da zabrine sve, a prvenstveno Ujedinjene nacije. Upravo na dušu UN i Saveta bezbednosti ide i ova zatvorska jedinica Tribunala i sve što se unutar nje događa - kaže Petronijević.

Nisu mu dali ni da se leči!

Nada Tolimir, supruga preminulog generala u kratkom telefonskom razgovoru za "Vesti" kazala je da još ne zna kada će otići u Hag, ali da je još niko od zvaničnika Srbije nije pozvao i izjavio saučešće.

- Za nekoliko dana je trebalo da otputujem u Holandiju i vidim se sa mužem a onda mi je sinoć (ponedeljak), oko 23 sata zazvonio telefon i obavestili su me da je Zdravko preminuo. Zaista ne mogu u ovom trenutku da vam kažem bilo šta više, razumite me, jako mi je teško - kazala je Nada Tolimir i dodala da je njen suprug u više navrata tražio da bude privremeno pušten na lečenje u Srbiju, ali da mu to nije dozvoljeno.

Misteriozno hapšenje

Zdravko Tolimir je, prema zvaničnoj verziji, uhapšen 31. maja 2007. godine na Drini kod Ljubovije, pri "pokušaju nelegalnog prelaska granice između Srbije i BiH". Akciju hapšenja je izveo MUP Republike Srpske u saradnji sa MUP-om Republike Srbije koji je blokirao granični prelaz u Srbiji. Međutim, Tolimir je na prvom saslušanju izjavio da je uhapšen u Srbiji, a da je kasnije prebačen u Republiku Srpsku.

- Moj Zdravko jeste bio bolestan, ali idioti mu nisu dozvolili da dođe i leči se u svojoj kući. Zato sam svakog meseca ja odlazila kod njega. Poslednji put sam bila sredinom januara i već je sve bilo planirano da ponovo otputujem. Eto, nije mi se želja ispunila da ga vidim - jedva izgovarajući rečenice, kratko nam je rekla supruga generala Zdravka Tolimira.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.02.2016. 10:09
Nije Hag *bio Generala Tolimira. Generala su uhapsili lazni patrioti koji su vladali Srbijom od 2000-te godine pa sve do 2012. god. dok nisu i zadnjeg Srbina isporucili u Sevingen. Ako je iko kriv za *mrt generala Tolimira to je politicki Vrh Srbije i DSS, DS, tadasnji Predsednik Vlade Dr. Vojislav Kostunica i Predsednik republike Srbije Boris Tadic. General Tolimir je poso u Srbiju da se leci, ali su ga sacekali i u Srbiji uhapsili kao zadnjeg bednika samo da bi od Brisela dobili blagoslov za novu Vladu. Zasto se danas ne oglasava lazni "Patriotski blok", gde je Sandra Raskovic i pomalo Ivic sa svojim papucarima da osudi Sevingen za stradanje Generala. Nemaju obraza da se pojave. Predike nam drzi Vojiislav Seselj ko je u Sevingenu svu svoju krivicu prebacivao upravo na Vojni i politicki vrh Republike srpske, da bi oprao svoj obraz gledao je da uprlja Generalov, Tolimira i Mladica. Zalosno je danas optuzivati Haski tribunal, a nepomenuti one koji su izrucivali Srbe Sudu u Hagu, DSS I DS. Nek ti je Slava Generale i na svemu ti hvala.
Sreda 10.02.2016. 10:38
Nije on poslednji sve dok Srba ima rodi ce se jos toliko.Samo trebamo nase heroje da postujemo a ne da zaboravimo.A srpske neprijatelje poslati u zaborav samo tako mogu Srbi mirno da zive!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online