08. februar  2016. 18.30  | Izvor: Tanjug

Antologija književnog Novog Sada

Novi Sad -

Zrenjaninska izdavačka kuća "Agora" objavila je antologiju pod naslovom "Život ili ponašanje" koju je priredio Draško Ređep, a čini je izbor tekstova posvećenih Novom Sadu.

To je zbor iz dela Jakova Ignjatovića, Žarka Vasiljevića i Aleksandra Tišme, jer prema rečima dr Ređepa, njihova dela su odredila i overila književni ambijent Novog Sada, jedne od prestonica srpske kulture tokom 19 i 20 veka.

Jakov Ignjatović (1822-1889), koga je Ređep nazvao „srpskim Balzakom ", i čije stvaralaštvo obeležava period posle Bune (1848).

Zatim, to je Žarko Vasiljević (1892-1946), lirski hroničar Vojvodine, posle kataklizme Prvog svetskog rata (1914-1918).

Najzad, tu je Aleksandar Tišma (1924-2003), hroničar i svedok holokausta i preživljavanja (opusa datiranog posle Drugog svetskog rata (1939-1945).

"Sva trojica pokazuju onu drugu stranu medalje Novog Sada, njegove neravnine i tragične sudbine, njegovu drugu, onu tamnu stranu. Bave se opsesivno dilemom života ili ponašanja. Originalno i autentično beleže epohu", smatra Ređep.

Prema njegovim rečima "aktuelnost prosedea ove trojice pisaca koji su pribavili za sve nas oreol autentičnog života", onog koji je u prošlosti, zadužbinarskoj i prenumerantskoj, tako često bio gotovo neodvojiv od ponašanja, marionetskih kretnji, ritualnih graždanskih i beamtreskih.

"Mikrokosmos Novog Sada, na stranicama Ignjatovića, Vasiljevića i Tišme, nije realizovan u zatvorenom krugu sebičnih jednospratnih i prizemnih svojinskih prava, nego u amalgamu svega onoga što je stizalo, biralo, i na tom istom trotoaru vladalo kao mogućnost. Sva čitačka i putnička iskustva ove trojice autora, odjednom su se, manje-više prepredeno i pritajeno pronicljivo sklupčala, poput vodenih žigova, na poveljama, testamentima, pismima, predviđanjima" konstatovao je autor antologije.

U delima ove trojice autora Tišma je prepoznao i profetske slike pa je tako prepoznao da je Vasiljević uoči Drugog svetskog rata, u pesmi posvećenoj malom Iricu, a oblikovanoj kao pismo, zavetna molba, najavio, i to itekako bolno, holokaust, dok se čitava tajkunska mreža uspeha i bankrota, pranja novca i korupcije itekako otvoreno predskazuje u prozama i romanima Jakova Ignjatovića. Panoptikum zla je, i za Aleksandra Tišmu, svoju tužnu agendu imao baš u Novom Sadu".

Tagovi