Najnovije vesti
Vesti Svet
TAJNA KANDIDATA ZA BELU KUĆU Senders radio u jugo-kibucu

TAJNA KANDIDATA ZA BELU KUĆU Senders radio u jugo-kibucu

Berni Senders, kandidat za demokratsku predsedničku nominaciju u SAD, u Izraelu je 1963. volontirao u kibucu koji su osnovali Jevreji iz Jugoslavije.

bernie sanders foto reuters (3) Foto: Reuters
bernie sanders foto reuters (3)
Berni Sanders
Foto: Reuters
Berni Sanders

Izraelski list „Džeruzalem post“ uspeo je da nakon meseci istraživanja otkrije kibuc u kojem je tada 32-godišnji Senders volonterski radio na poziv levičarskog cionističkog pokreta Hašomer Hacair. Radi se o kibucu Šar Haamakim, koji je osnovan 1929. u Rumuniji, a nakon ujedinjavanja s istomišljenicima u Jugoslaviji, trajno smešten u severnom delu sadašnjeg Izraela 1935. Ovaj kibuc u blizini Migdal Haemeka danas većinu prihoda ostvaruje od „Hromadženove“ fabrike solarnih grejača vode, ali i dalje ima poljoprivrednu proizvodnju, u kojoj je verovatno i sam Senders učestvovao.

Američki senator iz Vermonta, poznat po socijalističkim ubeđenjima, u više navrata je pominjao da je volontirao u kibucu 1963. ili 1964, u zavisnosti od intervjua, ali je tokom predsedničke kampanje već nekoliko puta odbio da odgovori o kojem se kibucu radi. To je novinare u Izraelu i SAD nateralo na pretragu arhiva, ali niko do sada nije uspeo da otkrije misteriju, sve dok Josi Melman, kolumnista „Džeruzalem posta“ koji prati obaveštajne i bezbednosne teme, nije saznao ovaj detalj Sendersove biografije.

Melman je na Tviteru naveo da mu je Senders ime kibuca naveo u intervjuu iz 1990, u vreme kada je bio kandidat za Kongres. Potencijalni budući šef Bele kuće je u članku „Prvi socijalista“ kazao Melmanu da su u Bruklinu u kojem je Senders odrastao „Holokaust i Izrael uvek bili važni“.

Senders je u to vreme kritikovao politiku u centralnoj Americi predsedničkih administracija Ronalda Regana i Džordža Buša Starijeg.

- Kao Jevrejina, sramota me je mešanja Izraela na tom kontinentu (Južne Amerike, prim. nov.). Sramotno je da Izrael prodaje oružje režimima centralne i Južne Amerike. Zašto treba biti plaćenim američke vlade - govorio je u to vreme Senders, koji je 16 godina proveo u Kongresu.

Kibuc: Izraelska verzija zadruge

Foto: Privatna arhiva

Kibuci su društvene, najčešće zemljoradničke komune u Izraelu, nalik na srpske zadruge, koje su odigrale važnu ulogu u nastanku jevrejske države. Bili su pod socijalističkim uticajem, a danas se u njima odvija i viskotehnološka proizvodnja. Manje od pet odsto Izraelaca živi u kibucima.

Vođstvo u Nju Hempširu

Nakon što je Hilari Klinton tesno pobedila na prvim unutarstranačkim izborima u Ajovi, Senders ide ka trijumfu u Nju Hempširu, gde je glasanje u utorak. U anketama on ima 61 odsto podrške, a Klintonova 31 odsto.