Srbija među zemljama sa najjadnijom ekonomijom

Blumberg je objavio listu najjadnijih ekonomija za 2016. godinu, a Srbija se nalazi na neslavnom sedmom mestu.

Deset najgorih ekonomija sveta su Venecuela, Argentina, Južna Afrika, Grčka, Ukrajina, Španija, Srbija, Turska, Brazil i Kazahstan.

Glavni razlog zašto je Venecuela na vrhu lestvice jeste cena nafte, dok je kod drugih zemalja to uglavnom nezaposlenost.

Najsrećnije ekonomije sveta su Tajland, Singapur, Švajcarska, Japan, Tajvan, Južna Koreja, Kina, Danska, Hong Kong i Velika Britanija.

Indeks bede izračunava se kao zbir procenata inflacije i nezaposlenosti. Za taj pokazatelj u 2016. godini, iskorišćena su predviđanja ekonomista koje je Blumberg anketirao. Ta lista je ove godine obuhvatila 63 zemlje, manje od trećine postojećih država u svetu, i među njima se prvi put našla i Srbija, na sedmom mestu sa 20,9 poena.

Prema istom Indeksu bede, Rumunija (na 53. mestu) stoji bolje od SAD (51. mesto) i nekih bogatih evropskih zemalja - Norveške (49) i Luksemburga (47) na primer. Na istoj listi, takođe, Meksiko (46) je ispred Nemačke (43. mesto), Švedske (39) i Kanade (37). Pokazalo se da je i Šri Lanka (na 36. mestu) bolje plasirana od Belgije (28), Finske (26) i Francuske (21), kao i od proseka čitave Evro zone (20). Na listi, osim Južne Afrike, nije predstavljena nijedna afrička zemlja. Nema ni zemalja Bliskog istoka, niti sa Indijskog potkontinenta.

Iz regiona, Blumberg je na svoju listu bede smestio još samo Sloveniju na 30. i Hrvatsku na 11. mesto, tako da su izostale Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Albanija.

U Blumbergu objašnjavaju dobru opoziciju Tajlanda kao "najsrećnije zemlje" delom i time što su propisi te države omogućili da se više ljudi vode kao da su zaposleni.
Venecuela i Argentina su se našle na čelu liste jer nikako da izađu na kraj sa inflacijom, dok su Južna Afrika, Ukrajina i Grčka svoje rejtinge "zaradile" zbog visoke nezaposlenosti.

Anketirani ekonomisti vide znakove oporavka za Rusiju, koja je popravila poziciju sa sedmog na 14. mesto i očekuju da će u 2017. imati rast od 1,3 odsto.

I Blumbergov Indeks u predizbornoj kampanji

Na objavljivanje Blumbergovog Indeksa bede reagovala je DS, tako što je za podatak da će, kako je navela, "Srbija u 2016. biti sedma najmizernija zemlja na svetu", ponovo optužila vladajuću stranku i to navela kao dokaz da zemlja "ide u pogrešnom pravcu".

SNS je na to poručila demokratama da se, kada sledeći put kažu da narod u Srbiji teško živi, pre toga potrude da "deo opljačkanih para vrate građanima".

Ministar privrede Dušan Vujović je, na pitanje novinara RTS-a, rekao da je to podatak koji "sigurno zabrinjava", ali da je zbir inflacije i nezaposlenosti prethodnih godina bio mnogo veći i da je u protekle tri-četiri godine smanjen za više od trećine.

Čitavu listu možete pogledati OVDE.

Autor: N1, Tanjug

  • НС

    09.02.2016 13:28
    Непријатно ми је колико нам је добро!!!
  • janko

    07.02.2016 16:54
    bravo crno-cenji-najcrnji
    mene je sramota kako nam jw sjajn
  • Nervirach

    07.02.2016 16:41
    Moze neka nova vest? Ovo svi znamo. A ekonomske skole u Srbiji treba porusiti i izbrisati svako pominjanje. Kakve ekonomiste imamo osetimo na kozi, na zalost. Pazite sad ovo, ekonomska skola koja je dozvolila da bude blokirana. Jeste li zaboravili? Jaki strucnjaci uce druge, sramota.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.