Svijet

Bijela kuća: Nepohodan snažan odgovor na provokacije Sjeverne Koreje

Bijela kuća: Nepohodan snažan odgovor na provokacije Sjeverne Koreje
Bijela kuća: Nepohodan snažan odgovor na provokacije Sjeverne Koreje

VAŠINGTON - Predsjednici SAD i Kine, Barak Obama i Si Đinping, izjavili su da je neophodan snažan dogovor na provokacije Severne Koreje, saopštila je Bijela kuća.

Obama i Si su u telefonskom razgovoru istakli važnost "jakog međunarodnog odgovora na provokacije Sjeverne Koreje, posebno putem rezolucije u Savjetu bezbjednosti UN".

Američki predsjednik nije predstavio detalje o mogućem sadržaju takve rezolucije.

Američki sajt 38 North saopštio je ranije da je Sjeverna Koreja počela da dovozi gorivo u okviru priprema za najavljeno lansiranje rakete ovog mjeseca, uprkos protivljenju međunarodne zajednice.

Sajt koji se bavi aktivnostima u Severnoj Koreji navodi da snimci s američkih komercijalnih satelita pokazuju sve više kretanja ljudi i opreme oko lansirne rampe i skladišta goriva.

Manje od mjesec dana od nuklearnog testa, vlasti u Pjongjangu navele su da će lansirati raketu sa satelitom u periodu od 8. do 25. februara.

Sjeverna Koreja insistira da njen svemirski program ima isključivo naučne svrhe, ali SAD i njihovi saveznici smatraju da je cilj lansiranja proba projektila koji može da stigne do američkog kopna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije