– Štrajk upozorenja u osnovnim i srednjim školama biće održan 25. februara, a toga dana neće biti prvog časa u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni. Odluku o štrajku donela su sva četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika i o tome su juče i zvanično obavestili premijera Aleksandra Vučića i ministra prosvete Srđana Verbića.

“S obzirom da zakon o platama nije poboljšao naš materijalni položaj, iako je to predviđeno sporazumom koji su sindikati potpisali sa vladom posle petomesečnog štrajka, zahtevamo da zaposlenima u obrazovanju budu dva puta u toku ove godine povećani koeficijenti, i to od aprilske i oktobarske plate za po četiri odsto. Tražimo i isplatu nagrade u visini od 5.000 dinara, koja je predviđena sporazumom i posebnim kolektivnim ugovorom”, navodi se u dopisu upućenom premijeru i ministru prosvete.

Sindikati kažu da će, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, nastaviti sa protestima i štrajkovima. Dopis su uputili predsednici Sindikata obrazovanja Srbije, Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost”, Sindikata radnika u prosveti Srbije i Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari