Vesti

0

Prosvetari najavili štrajk

Autor: IG

Izvor: Beta

Prosvetari najavili štrajk

Izvor: Foto: VV

Kako je navedno u saopštenju, tog dana neće biti održan prvi čas u obe smene u školama u Srbiji.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković kazala je agenciji Beta da prosvetni radnici od vlade zahtevaju povećanje koeficijenta za četiri odsto od aprilske i četiri odsto od oktobarske plate.

Dodala je da prosvetni radnici traže i isplatu nagrada u visini od 5.000 dinara utvrđenu Sporazumom o rešavanju spornih pitanja i Posebnim kolektivnim ugovorom.

"Sve što mi tražimo Vlada je već potpisala. Sporazum o izlasku iz štrajka započetog u novembru je potpisan, on je overen, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić i potpredsednica Vlade Kori Udovički su ga potpisali, ali se sporazum ne realizuje", kazala je Jasna Janković.

Dodala je da iako je Unija sindikata već pisala Vladi Srbije i resornom ministarstvu odgovor nisu dobili.

"Niko se nije udostojio da nas pozove, pritom mislim na ministra finansija Dušan Vujović, ministra prosvete Srđana Verbića i premijera Srbije Aleksandra Vučića", kazala je ona.

Šta će biti nakon 25. februrara, kako je navela Janković, zavisi od toga da li će neko razgovarati sa predstavnicima četiri reprezentativna sindikata i da li će ispuniti njihove zahteve.

"Mi smo jedina struka koja daje glas od sebe i koje organizovano štrajkuju, a da li ćemo to nastaviti da budemo to zavisi od toga šta će biti posle 25. februara", dodala je ona.

Janković je dodala da prosvetni radnici, koji imaju "mizerno male plate", samo pokušavaju da visinu zarade vrate na "nivo plate od novembra 2014. godine".

Sindikati upozoravaju da će nastaviti sa protestima, štrajkovima i ostalim sindikalnim aktivnostima ukoliko Vlada Srbije i resorno ministarstvo ne prihvate njihov predlog.

Odluku o stupanju u štrajk doneli su članovi Sindikаta rаdnikа u prosveti Srbije, Sindikаta obrаzovаnja Srbije, Unijа sindikаtа prosvetnih rаdnikа Srbije i Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezаvisnost".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR