Društvo

Penzije u FBiH u petak, smanjenja nema ni ubuduće

Penzije u FBiH u petak, smanjenja nema ni ubuduće
Penzije u FBiH u petak, smanjenja nema ni ubuduće

SARAJEVO - Isplata januarskih penzija u FBiH počinje najvjerovatnije u petak i one neće biti smanjene, a i svaki dalji mjesec iznos penzija ostaće nepromijenjen.

Kazao je ovo danas Mehmedalija Rapa, predsjednik Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH, nakon sastanka s Veskom Drljačom, ministrom rada i socijalne politike FBiH. Sastanak je upriličen kako bi bila razjašnjena situacija nastala nakon dopisa ministra Zavodu PIO zbog kojeg su penzioneri strahovali od smanjenja penzija za 10 odsto. Rapa je naglasio da je istaknuto da ni Ministarstvo ni Vlada neće dozvoliti da dođe do smanjenja penzija te da se stavlja tačka na ovo pitanje.

"Penzije će se početi isplaćivati vjerovatno u petak. Upravni odbor Zavoda PIO je utvrdio koeficijent za isplatu januarskih penzija i on ostaje isti kao ranije", rekao je Rapa, te dodao da nisu puno razgovarali o prošlosedmičnom dopisu ministra Zavodu PIO koji je i izazvao buru s obzirom na to da je ministar naložio poštivanje člana 51. Zakona o PIO, koji podrazumijeva da se visina penzije određuje svaki mjesec u skladu sa prikupljenim sredstvima.

Penzioneri su tada reagovali i zaprijetili protestima jer bi ovo značilo umanjenje penzija. Rapa je dodao da je ministar smatrao opravdanim to što su penzioneri reagovali, te ih je zamolio da ubuduće prvo s njim kontaktiraju u slučaju ovakvih "nedoumica".

Iz Vlade FBiH je nakon jučerašnjeg sastanka saopšteno da je on održan zbog plasiranih dezinformacija o smanjenju penzija, te da je zaključeno da su stav i opredjeljenje Ministarstva rada i Saveza udruženja penzionera FBiH da dostignuti nivo penzija mora biti zadržan i osigurana blagovremena isplata.

Rapa je kazao da na sastanku nije razgovarano o povećanju penzija te je ponovio da razgovore o tome očekuju na proljeće, odnosno nakon usvajanja novog zakona o PIO.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije