ISTRAGA ZBOG LAŽNOG PREDSTAVLJANJA: Artemije na prevaru zaradio milion evra
Foto: Nebojša Mandić

Krivične prijave

ISTRAGA ZBOG LAŽNOG PREDSTAVLJANJA: Artemije na prevaru zaradio milion evra

Društvo -
BEOGRAD - Protiv raščinjenog vladike Artemija i grupe njegovih sledbenika vodi se istraga zbog lažnog predstavljanja i prevare.

Krivične prijave podnele su eparhije Šumadijska i Raško-prizrenska jer se na njihovoj teritoriji raščinjeni vladika i grupa oko njega lažno predstavljaju kao monasi SPC, odnosno Eparhije raško-prizrenske u egzilu. Služe liturgije, krštavaju, venčavaju... i - zarađuju. Sumnja se da su u poslednje dve godine zaradili najmanje milion evra.

- Tužilaštvo u Mladenovcu radilo je na slučaju u Barajevu po krivičnoj prijavi Eparhije šumadijske, gde je grupa smeštena u privatnoj kući u okviru koje se nalazi takozvana crkva. Saslušana su sva lica koja se predstavljaju kao monasi. Izdat je nalog o zabrani korišćenja objekta i delovanja, kao i da u roku od 30 dana podnesu zahtev za registraciju grupe. Za krivično delo lažnog predstavljanja i prevare zaprećena je kazna i do osam godina zatvora - kaže izvor blizak Tužilaštvu.

Dok se ispituju elementi krivičnog dela, raščinjeni vladika mora po nalogu Tužilaštva da registruje svoju organizaciju. U Ministarstvu pravde kažu da je prvi zahtev odbijen, a novi rok je do sredine februara.

- Prvobitni zahtev ove organizacije vraćen je na dopunu. Oni traže da se upišu kao Eparhija raško-prizrenska u egzilu, a već imamo zvaničnu Eparhiju raško-prizrensku. Za versko učenje naveli su već postojeće učenje SPC.

Oni nastoje da se registruju kao posebna crkva, a sve koriste od SPC - kažu u Ministarstvu.

Prema saznanjima nadležnih organa, raščinjeni vladika raspolaže sa dvadesetak objekata po Srbiji. Negde je kuća pretvorena u crkvu, a ima i novosagrađenih objekata.

Dr Mileta Radojević, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde, kaže da "neformalna grupa bivših monaha ne može da se koristi nazivima SPC".

- U Srbiji u skladu sa zakonom može da se registruje verska zajednica. Mogu da se nazovu i Artemijeva crkva. To je sloboda izbora. Međutim, ne mogu da koriste SPC ili da se predstavljaju kao klirici Raško-prizrenske eparhije - kaže Radojević, prenosi Blic.

Oduzeto mu monaško ime

SPC je zbog raskolničkog delovanja i milionskih finansijskih malverzacija sa novcem namenjenim kosovskim Srbima 2010. isprva oduzela Artemiju čin vladike, a potom ga, jer je nastavio da odbija saborske i sinodske odluke, 2015. vratila u red civila. To znači da ne samo što ne sme da nosi mantiju i činodejstvuje, nego ne sme ni da koristi monaško ime Artemije, već isključivo svetovno - Marko Radosavljević. Juče nije bilo moguće dobiti komentar od bivšeg vladike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track