Obnovljeni Saab neće moći da nosi oznaku "Saab"?

Nekada čuvena švedska automobilska marka koju je od bankrota 2012. spasao novi vlasnik, konzorcijum NEVS, po svemu sudeći neće moći da zadrži ime Saab, piše Automotive News.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.02.2016.

10:26

Obnovljeni Saab neće moći da nosi oznaku
Prototip obnovljenog Saaba 9-3 iz 2013.

Ljubitelje Saaba obradovala je vest da će ovaj specifični auto-brend opstati na tržištu, doduše pod novim vlasnikom - konzorcijumom NEVS (National Electric Vehicle Sweden), u kome ima i kineskog kapitala. Međutim najnoviji obrt u priči o Saabu mogao bi da ugasi nadu fanova da će u budućnosti na putevima viđati nove modele automobila sa imenom ove marke.

Naime, švedska vazduhoplovna i vojna kompanija - Saab AB, koja je osnivač istoimenog automobilskog brenda i koja poseduje prava na korišćenje tog imena, ipak neće dozvoliti da novi vlasnik koristi originalni naziv i amblem. NEVS je preuzeo kompaniju Saab Automobile još 2012. i uprkos finansijskim problemima u proteklih nekoliko godina, pokretanju pa zaustavljanju proizvodnje, i dalje ima ambiciozne planove da proizvodi pre svega električne automobile.

Po svemu sudeći, ti automobili neće moći da nose oznaku "Saab" iako će imati prepoznatljiv dizajn bivše švedske marke. NEVS je od 2012. i preuzimanja Saaba koristio ovo ime u svim promotivnim aktivnostima, uključujući i veb sajt, pa najnovija vest predstavlja iznenađenje.

Međutim, Saab AB tvrdi da nema mesta za iznenađenje, jer, prema njihovim rečima, NEVS kupovinom automobilske kompanije nije dobio i prava na ime "Saab".

"Zabranili smo im da upotrebljavaju oznaku Saab, i oko toga više nema diskusije", izričit je portparol kompanije Saab AB, Sebastian Carlsson.

Prema ranijim planovima, NEVS je trebalo da 2017. izbaci na tržište modifikovani Saab 9-3, a do 2018. i četiri nova modela, pri čemu bi sva vozila imala električni pogon.

Konzorcijum je u decembru saopštio da je sa kineskom lizing kompanijom Panda New Energy potpisao ugovor vredan čak 12 milijardi dolara o saradnji koji podrazumeva isporuku 150 hiljada primeraka električnog modela 9-3. Ostaje da se vidi kako će se zabrana korišćenja imena Saab odraziti na ove planove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: