Srbija dobila Upravni sud

Sa reformom pravosuđa građani Srbije dobili su poseban Upravni sud u kom će moći da tuže državne organe.

Izvor: B92

Sreda, 13.01.2010.

18:33

Default images

Danas je zvanično počeo da radi šalter za prijem tužbi, a kako u sudu najavljuju, 35 sudija uskoro bi trebalo da počnu i sa preuzimanjem predmeta. Samo sat vemena po otvaranju, na šalteru Upravnog suda u Nemanjinoj broj 9 predata je prva tužba.

U zgradi, za sada radi samo šalter za prijem tužbi za Upravni sud. Useljenje je počelo, preneti su svi predmeti, stavljena poloča na na ulaz, jos samo da stignu sudije.

Portparolka suda Vesna Dabić objašnjava kakvi postupci će se voditi u ovom sudu.

"Tužioci u svim upravnim sporovima mogu biti svi građani i pravna lica koji smatraju da im je aktom nekog drzavnog organa povređeno određeno pravo ili na zakonu zasnovanom interesu. Državni organi koji donose upravne akte mogu biti ministarstva, vlade i organi lokalne samouprave, autonomne pokrajine, javna preduzeća, privredna društva i svi drugi organi koji donose rešenja u upravnoj materiji“, rekla je Dabićeva.

U Nemanjinoj 9, osim upravnog biće smešteni vrhovni kasacioni, apelacioni i privredni apelacioni sud, ali njihovi šalteri još nisu proradili.

Reforma paravosuđa kako se čini unela je najveću konfuziju među građanima. Mnogima i dalje nije jasno zasta je koji sud sad nadležan i gde mogu da dobiju pravu informaciju, pa danima lutaju od šaltera do šaltera.

Ministarka pravde Snežana Malović poručila je normalizaciju rada mreže sudova treba očekivati do kraja januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: